Nova vest
Atletika

Subota, 22.08.2015.

10:08

Za istoriju: Najmlađi šampion u maratonu na SP

Atletičar Eritreje 19-godišnji Girmaj Gebreselasije osvojio je zlato u maratonu na startu Svetskog prvenstva u Pekingu.

Izvor: MN

Autor: MN

Default images
Getty Images

Gebreselasije je stazu prešao u vremenu 2:12,27 sata, dok je drugi bio njegov sunarodnik Jemane Cegaj sa 2:13,07.

Gebreselasije je tako postao najmlađi šampion sveta u maratonu u istoriji takmičenja. Ovo je bio četvrti put kako je trčao maraton, a dva puta trku nije uspeo da završi, mladi atletičar doneo je prvo zlato na svetskim prvenstvima za Eritreju.

„Ovo je bio njegov drugi maraton koji je istrčao do kraja. Iskreno, nismo očekivali od njega da pobedi“, rekao je njegov menadžer.

Na stadion je stigao sam sa zastavom Eritreje preko ruke, prošao je kroz cilj, a nije znao da atletičari ne moraju da trče ceo krug, zvaničnici su mu rekli da se zaustavi.

„Nisam bio siguran, nikad ranije nisam završavao maraton na stadionu“, rekao je Gebreselacije koji je istakao da je njegova porodica želela da se on fokusira na školu, a ne na atletiku, ali su ga kasnije podržali

„Kada sam počeo da pokazujem interesovanje za atletiku podržali su me. Počeli su da veruju da mogu da uvedem Eritreju u istoriju“, rekao je mladi atletičar.

Gebreselelasije je do sada učestvovao na maratonu u Čikagu u oktobru, a prošlog januara u Dubaiju nije uspeo da stigne do kraja.

Treće mesto u Pekingu pripalo je Solomonu Mutaju iz Ugande rezultatom 2:13,29.

Branilac titule i olimpijski šampion iz Londona 2012. Stiven Kiprotič iz Ugande zauzeo je šesto mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve
Atletika

Suspendovan svetski šampion

Francuski atletičar Pjer-Ambroas Bos, svetski šampion 2017. godine u trci na 800 metara, dobio je jednogodišnju suspenziju zbog kršenja pravila o mestu boravišta između sptembra 2022. i juna 2023. godine.

Beta

13:55

8 h

U fokusu

Vidi sve