Nova vest
Atletika

Četvrtak, 20.08.2015.

17:11

Odložena odluka o puštanju Pistorijosa

Odbor za uslovno puštanje na slobodu ima rok od četiri meseca da odluči kada bi paraolimpijac Oskar Pistorijus mogao da bude pušten iz zatvora.

Izvor:

Autor:

Default images
Getty Images

Kako je istakao portparol Ministarstva pravde Južne Afrike Mtunci Maga, Pistorijus je trebalo da bude pušten iz zatvora u petak, pošto je odslužio 10 meseci od petogodišnje zatvorske kazne za ubistvo iz nehata svoje devojke Rive Stenkamp, ali je Ministarstvo pravde blokiralo tu odluku jer nije doneta u skladu sa zakonom.

Pre razmatranja o puštanju na uslovnu slobodu, Pistorijus je morao da odsluži jednu šestinu, odnosno 10 meseci zatvorske kazne, ali je njegov slučaj i puštanje bilo razmotreno u junu, što je samo osam meseci od ukupne kazne.

Pistorijus je uslovnu slobodu trebalo da provede u kućnom pritvoru uz elektronsku narukvicu. Mediji su preneli da se radi o vili na tri sprata u vlasništvu njegovog ujaka.

Pistorijus je prošlog septembra osuđen za ubistvo iz nehata svoje devojke Rive Stenkamp i dobio je zatvorsku kaznu od pet godina.

On je 14. februara 2013. godine ubio Rivu Stenkamp, vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, mislio da je provalnik.

Tužilaštvo se žalilo na presudu za ubistvo iz nehata, pošto smatra da je paraolimpijac namerno ubio svoju devojku.

Iz tužilaštva veruju da je sudija Tokozile Masipa pogrešno protumačila zakon kada je presudila da Pistorijus nije namerno ubio svoju devojku.

Prema zakonu Južne Afrike maksimalna kazna za ubistvo iz nehata je 15 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve