Nova vest
Atletika

Utorak, 28.07.2015.

16:23

Južni Sudan blizu članstva u MOK

Južni Sudan je na korak od članstva u Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK), uprkos žestokim borbama koje se vode u toj mladoj afričkoj zemlji.

Izvor:

Autor:

Default images
Getty Images

"MOK će u nedelju glasati da li će Južni Sudan postati njegova 206. članica", rekao je portparol MOK Mark Adams.

"Olimpijske igre služe između ostalog i za građenje mostova izmedju zajednica, a ovo je značajan signal za ovaj nemirni afrički region", dodao je Adams.

Na hiljade ljudi je ubijeno, a više od 2,2 miliona je izbeglo iz Južnog Sudana otkako su sukobi izbili u decembru 2013. između Vlade predsednika Saklve Kira i pobunjenika predvođenih Rijekom Mačarom.

Obe strane su do sada optuživane za kršenje ljudskih prava i ubijanje.

Južnosudanski maratonac Guor Marijal takmičio se na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu pod olimpijskom zastavom, pošto je odbio da trči za Sudan.

Kada Južni Sudan i zvanično postane član MOK moći će da se takmici već na sledećim Igama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve
Atletika

Suspendovan svetski šampion

Francuski atletičar Pjer-Ambroas Bos, svetski šampion 2017. godine u trci na 800 metara, dobio je jednogodišnju suspenziju zbog kršenja pravila o mestu boravišta između sptembra 2022. i juna 2023. godine.

Beta

13:55

1 d

U fokusu

Vidi sve