Nova vest
Atletika

Subota, 24.01.2015.

10:26

Zbog dopinga gubi olimpijsko zlato

Olimpijska šampionka na 3.000 metara stipl Ruskinja Julija Zaripova suočava se sa mogućom suspenijom zbog dopinga, ali i oduzimanjem olimpijske, svetske titule.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Beta/AP Photo/Anja Niedringhaus, File

Međunarodna atletska federacija (IAAF) saopštila je za Asošiejted pres da je Zaripova pod sumnjom da je koristila doping, pošto joj rezultati analize krvi u biološkom pasošu odudaraju od standardnih.

Portparol IAAF Kris Tarner naglasio je da se uskoro očekuje odluka o eventualnoj kazni za Zaripovu, koja se dobrovoljno povukla iz takmičenja jula 2013.

Ona je ranije objasnila odsustvo sa šampionata sveta u Moskvi povredom noge, a nakon toga je odlucicla da pauzira zbog trudnoće.

Ruska atletičatrka bi u slučaju da bude kažnjena izgubila ne samo olimpijsko i svetsko zlato iz 2011, već vicešsampionsku titulu iz 2009. kao i evropsku iz 2010.

Osim toga, Zaripovoj bi bilo zabranjeno učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016.

Ovom suspenzijom Zaripove, olimpijsko zlato, kao i titula svetske prvakinje iz 2011. prešli bi u ruke Tunišanke Habibe Gribi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve
Atletika

Suspendovan svetski šampion

Francuski atletičar Pjer-Ambroas Bos, svetski šampion 2017. godine u trci na 800 metara, dobio je jednogodišnju suspenziju zbog kršenja pravila o mestu boravišta između sptembra 2022. i juna 2023. godine.

Beta

13:55

1 d

U fokusu

Vidi sve