Nova vest
Atletika

Utorak, 05.03.2013.

14:50

Kolašinac: U atletici se ne peva

Srpski atletičar Asmir Kolašinac rekao je posle osvajanja zlata u Geteborgu da će mu sledeće medalje biti sa Svetskog šampionata i Olimpijskih igara u Riju.

Izvor: SV

Autor: SV

Default images

Kolašinac je na Dvoranskom prvenstvu Evrope u Geteborgu zauzeo prvu poziciju u discipline bacanja kugle.

Učesnik Olimpijskih igara u Londonu prošle godine rekao je da je ovo istorijski trenutak sa srpsku atletiku.

Ponosan sam jer sam ispunio ono što sam obećao, zlato sa EP, a tvrdim vam da će i moje sledeće obećanje biti ispunjeno, a to je svetska medalja”, rekao je Kolašinac.

On je dodao da je zlato u Geteborgu proizvod zajedništva cele reprezentacije, ali se osvrnuo i na događaj koji je uzburkao javnost, isticanje bošnjačke zastave posle završetka takmičenja.

Odmah sam prišao treneru Tomaševiću koji mi je dao srpsku zastavu. Podigao sam je visoko, želeći da proslavim veliki uspeh, U tim trenucima nisam mnogo razmišljao, bio sam previše ushićen it u radost sam hteo da podelim sa svima. Tada su mi prišli moji zemljaci koji žive u Švedskoj i opasali zastavu Bošnjaka. Meni je čast i zadovoljstvo da se takmičim za Srbiju, niko mene ne tera, to činim jer na taj načim ispunjavam svoj san i zajedno sa drugovima iz repezentacije pišem istoriju srpske atletike”, istakao je Kolašinac.

Evropski šampion je objasnio i zašto na ceremoniji uručivanja medalje nije pevao himnu Srbije.

Nijednom nisam rekao da neću da pevam himnu. Kod nas u atletici prosto nije običaj da se peva, himna se poštuje, sluša u stavu mirno i u njoj se uživa”, konstatovao je Kolašinac.

Mihail Dudaš, osvajač bronzane medalje u sedmoboju, rekao je da se nada da će mu taj uspeh biti samo početak niza, koji će u budućnosti ostvariti.

Asmirova izjava o načinu na koji smo osvojili medalje sve govori. Ključ naših uspeha leži u zajedničkom duhu i u međusobnom podržavanju”, naglasio je Dudaš.

Predsednik Atletskog saveza Srbije (ASS) Veselin Jevrosimović rekao je da je uspeh u Geteborgu, zlato Kolašinca i bronza Dudaša, dokaz da se srpska atletika vraća na stare staze.

Vraćamo stari sjaj našoj atletici, a ovi mladi atletičari će tek da nižu medalje”, poručio je Jevrosimović.

Generalni sekretar ASS Slobodan Branković ocenio je da je na EP ostvaren neverovatan uspeh.

Srbija je jedna od retkih nacija kokoj je pošlo za rukom da na tri poslednja velika takmičenja osvoji medalje. Bio sam ponosan kada je u Budimpešti prvenstvo Evrope u krosu počelo našom himnom nakon zlata Aleme Terzić, a i sada, kada je Asmir osvojio zlato”, rekao je Branković.

On je podsetio da se uveliko gradi atletska dvorana koja će omogućiti srpskim atletičarima da se kvalitetno pripremaju i ravnopravno sa kolegama iz ostalih zemalja.

Nada se da će se dvorana završtiti u roku, kako bi naši atletičari imali uslove kao njihove kolege. Okrećemo se sezoni koja je pred nama, čiji je vrhunac prvenstvo Evrope u krosu u Beogradu, gde očekujem i medalje naših takmičara. Nadam se da ćemo uspeti da dobijemo organizaciju prvenstva Evrope u dvorani 2017. godine”, poručio je Branković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve