Nova vest
Atletika

Nedelja, 17.02.2013.

12:33

"Oskar je reagovao instiktivno"

Otac Oskara Pistorijusa, uhapšenog zbog ubistva Reve Stenkamp, Henke rekao je da nema sumnje da je njegov sin počinio zločin misleći da je u pitanju provalnik.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

„Kao sportista, više reagujete instiktivno. U pitanju je instinkt, stvari se dese i vi reagujete“, rekao je Henke Pistorijus, koji je dodao da će cela porodica uraditi sve što je potrebno da bi njegov sin sprao ljagu sa svog imena.

Pistorijus je uhapšen u četvrtak ujutro, pošto je Stenkampova pronađena mrtva u njegovoj kući sa četiri prostrelne rane.

Nema sumnje da nije imao nameru da ikome naškodi, u tom nemamo sumnje. Potpuno je apsurdno uopšte pomisliti tako nešto. Kada se probudite u sred noći, uz sve što se dešava u južnoj Africi, kako treba da postupite kada vam je neko u kući. Da li uopšte pomišljate da je neko od vaših bližnjih? Naravno da ne“, rekao je Henke Pistorijus.

U prvim trenucima mislilo se da je do zločina došlo pošto je južnoafrički paraolimpijac mislio da je u pitanju provalnik kada je devojka želela da ga iznenadi za Dan zaljubljenih. Ipak, policija je dan kasnije negirala takve navode, a Pistorijus je optužen za ubistvo sa predumišljajem, što je on oštro negirao. Ukoliko bude proglašen krivim, Južnoafrikanac se suočava sa mogućom doživotnom robijom.

Izjava oca južnoafričkog sprintera objavljena je pre nego što su se pojavile informacije da je u Pistorijusovoj kući pronađena krvava kriket palica. Policija za sada istražuje da li je Pistorijus upotrebio tu palicu u napadu na Stenkampovu ili se ona njom branila.

Porodica uhapšenog atletičara takođe je objavila da dokazi koje je policija prikupila ne podržavaju teoriju tužioca da je u pitanju bilo ubistvo sa predumišljajem. Takođe, negirali su da je Južnoafrikanac imao bilo razloga da naudi 29-godišnjoj Stenkampovoj, sa kojom se zabavljao četiri meseca.

Svi smo iz prve ruke videli koliko su bili bliski tokom tog vremena i koliko su bili srećni. Imali su zajedničke planove i Oskar je bio srećniji svojim privatnim životom više nego ikada“, rekli su članovi njegove porodice.

Jedan od najboljih Pistorijusovih prijatelja Džastin Divaris u subotu je izjavio da ga je južnoafrički sprinter zvao samo nekoliko minuta pošto je Stenkampova ranjena.



Oskar me je zvao u 3.55 i rekao mi je da je Riva ranjena. Pitao sam ga šta to govori i rekao sam mu da ga ne razumem. Ponovio je da je došlo do velike nesreće, da je upucao Revu. Odmah potom se javila komšinica i rekao mi da dođem. Bio sam u šoku. Pitao sam da li je Reva dobro, da li je pištolj slučajno opalio. Rekla mi je da nije dobro i da moram da dođem što pre“, rekao je Divaris.

Pistorijus je i ranije imao probleme sa zakonom. Pre četiri godine je nadovno napao jednu 19-godišnju devojku ispred svoje kuće, dok je prošle godine optužen da je slao preteće poruke čoveku za kojeg je sumnjao da je u vezi sa njegovom bivšom devojkom.

Južnoafrički atletičar je ušao u istoriju prošle godine kada je postao prvi čovek koji je sa obe amputirane noge učestvovao na Olimpijskim igrama. U Londonu je stigao do polufinala na 400 metara i finala u štafeti 4x400 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve