Nova vest
Atletika

Nedelja, 12.12.2010.

18:44

Terzićeva i Cerovac srebrni na EP

Srpski atletičari Amela Terzić i Nemanja Cerovac osvojili su na Evropskom prvenstvu u krosu srebrne medalje.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Amela Terzić, atletičarka Novog Pazara, pulenka trenera Rifata Zilkića pretrčala je stazu u portugalskom gradu Faroza 12:59 minuta i zauzela drugo mesto iza Britanke Šarlot Purtu (12:42). Sa druge strane, Nemanja Cerovac takmičar užičke Mladosti, pulen Dragiše Kuzmanovića, savladao je 4470 metara za 18:07 minuta i od njega je bio bolji samo Španac Abdelaziz Merzougi koji je ostvario indentično vreme.

"Odlično sam se osećala tokom cele trke. Takmičila sam sa atletičarkama dve godine starije od mene ali nije mi to smetalo da već na samom startu povedem i nametnem ritam. Poslednjih 500 metara je bila prava borba, želela sam tu medalju i do samog kraja se nisam predala, i uspela da osvojim srebro", izjavila je Amela posle trke.

“U konkurenciji najboljih evropskih juniorki od 800m do 5000m, Amela je trčala vrlo hrabro. Ona je na samom startu zauzela vodeću poziciju. Malo je taktički pogrešila jer je pokušala na usponu da se odvoji od ostalih takmičarki, i tu je izgubila dosta snage. Posle dva kilometra sustigle su je britanke Purdue i Gorecka, međutim u sjajnom finišu, zahvaljujući borbenošću uspela je da prestigne Gorecku i osvoji drugo mesto”, istakao je Zilkić, koji je svoj trenerski staž upotpunio sa još jednim velikim uspehom.

Odmah po završetku juniorki startovali su juniori na 4470 metara, gde je Srbiju predstavljao Nemanja Cerovac.

"Prezadovoljan sam. Trka je bila teška, u jednom trenutku čak je 20-tak atletičara popadalo, a ja sam morao da stanem da bi ih sve preskočio. Tek posle prvog kilometra sam se priključio vodećoj grupi. Kriza me je uhvatila na drugom kilometru, ali sam uspeo da je prebrodim i eto srebrne medalje", presrećan je bio Cerovac, koji je u šali dodao da bi sada mogao da odradi još jednu trku.

"Na fantastičan način završena je atletska sezona 2010. U Portugaliji smo imali dva predstavnika i možemo reći da je uspeh 100 odsto. Dve srbrne medalje osvojene su u juniorskoj kategoriji, sjajna je bila Amela Terzić, a isti uspeh nešto malo kasnije ponovio je Nemanja Cerovac. Ono što smo svi potajno očekivali se i obestinilo. Atletičari su dali svoj maksimum, vreme ih je poslužilo, staza je bila odlična i sve se poklopilo i odrazilo na uspeh. Amela je sjajno krenula i do samog kraja se nalazila u vodećoj grupi. U sjajnom finišu sustigla je Britanku Gorecku i zauzela drgu poziciju", izjavio je savezni selektor Dragiša Kuzmanović

"Za razliku od Amele, Nemanja je dosta loše startovao. U jednom trenutku nalazio se i na 60. mestu. Ipak, kako je trka odmicala Nemanja je sustizao konkurente. Izuzetno jak ritam nametnuo je Norvežanin Mon, kilometar ispod tri minuta. Uspeo je Nemanja da održi ritam i čak u samom finišu približio se Špancu, tako da je je staza bila koji metar duža okitili bi se i zlatnom medaljom. Na papiru su naši ateltičari imali daleko lošije rezultate od konkurencije. Međutim, oni se na to nisu obazirali, već su od prvog koraka krenuli u borbu za medalje. Moram da naglasim da smo svi bili ponosni što smo Srbi, jer se tokom juniorksih trka samo čulo ime Srbija, kao i imena naših atletičara. Još jednom čestitam našim reprezentativcima na izuzetnoj borbenosti i uspehu koji su ostvarili u Portugaliji", dodao je Kuzmanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve