Nova vest
Atletika

Petak, 06.08.2010.

21:30

DL: Tajson Gej iznenadio Bolta

Američki sprinter Tajson Gej pobedio je u trci na 100 metara, na 11. mitingu ’IAAF Dijamantske lige’ u Štokholmu.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Gej je u švedskoj prestonici trijumfovao sa rezultatom 9,84 sekunde, što je ujedno i novi rekord mitinga.

Amerikanac je tako prvi put u karijeri pobedio aktuelnog svetskog i olimpijskog prvaka Usaina Bolta. Jamajčanin, koji jednostavno nije ličio na sebe, prošao je kroz cilj kao drugi (9,97), dok je treće mesto osvojio Ričard Tompson sa Trinidada i Tobaga (10,10).

On je tako prekinuo niz od 14 uzastopnih pobeda u trkama na 100 metara i doživeo prvi poraz još od 2008. godine. Bolt je poslednji put poražen baš na mitingu u Štokholmu, neposredno pre Olimskih igara u Pekingu. Njega je tada pobedio zemljak Asafa Pauel.

Pauel je u poslednjem trenutku, zbog povrede, odustao od takmičenja na 11. mitingu ’Dijamntske lige’, pa je zbog toga nije viđen obračun trojice najbržih spintera na svetu.

Ivana Španović 10, novi trijumf Blanke Vlašić

Srpska atletičarka Ivana Španović zauzela je deseto mesto u takmičenju u skoku u dalj na 11. mitingu ’IAAF Dijamantske lige’ u Štokholmu.

Srpska rekorderka je u prvoj seriji skočila 6,26 metara, da bi potom usledila dva prestupa. Španovićeva nakon toga nije skakala u poslednjoj, četvrtoj, seriji.

U takmičenju u skoku u dalj pobedila je Ruskinja Darja Klišina, koja je u drugoj seriji skočila 6,78 metara. Ona je trijumfovala ispred Amerikanke Britni Ris (6,75) i Portugalke Najde Gomeš (6,72).

Amerikanka Šanti Hauard Lav koja se takmičila u skoku u vis, imala je jedan pokušaj i u skoku u dalj, ali nije uspela da preskoči sedam metara. Ona je pokušala da postane prva atletičarka koja je u skoku u vis preskočila dva metra, a u skoku u dalj sedam metara.

U takmičenju u skoku u vis trijumfovala je fantastična Blanka Vlašić, koja je u drugom pokušaju savladala visinu od 2,02. Drugo mesto osvojila je Šanti Hauard Lav, pošto je takođe u drugom pokušaju preskočila 2,00 metra. Treća je bila ljubimica domaće publike Ema Grin, koja je u prvom pokušaju savladala 1,94.

Vlašićeva je tako trijumfovala i na petom mitingu 'Dijamantske lige'. Ona je pre Štokholma pobeđibvala i u Dohi, Oslu, Rimu, Parizu, a nedavno se u Barseloni okitila i evropskim zlatom. Hrvatica je takođe i aktuelna svetska prvakinja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve
Atletika

Suspendovan svetski šampion

Francuski atletičar Pjer-Ambroas Bos, svetski šampion 2017. godine u trci na 800 metara, dobio je jednogodišnju suspenziju zbog kršenja pravila o mestu boravišta između sptembra 2022. i juna 2023. godine.

Beta

13:55

8 h

U fokusu

Vidi sve