Nova vest
Atletika

Ponedeljak, 12.07.2010.

18:44

Bolt zbog poreza ne trči u Londonu

Usein Bolt, svetski rekorder na 100 i 200m, neće putovati u London na miting Dijamantske lige zbog britanske poreske politike.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Jamajčanin u petak učestvuje na mitingu u Parizu, ali je najavio da neće trčati u prestonici Engleske (13-14. avgust).

“Definitivno neću nastupiti u Londonu. Agent mi je rekao da nih trčeći tamo izgubio više novca nego što bih zaradio”, izjavio je Bolt.

Boltu bi, prema britanskim zakonima, moglo biti oduzeto na ime poreza i do 50% zarade od učešća na mitingu, a u Britaniji oporezuju i primanja od sponzora i sl., koja su u Boltovom slučaju prilično visoka.

Npr. ukoliko bi Bolt učestvovao na deset trka, od kojih jednu u Britaniji, morao bi da plati Ujedinjenom Kraljevstvu jednu desetinu od ukupne zarade.

Takva poreska politika mnogo puta je imala presudan uticaj da London ne dobije organizaciju velikih sportskih manifestacija, a Vlada se saglasila da ‘preskoči’ te zakone kada je reč o finalu fudbalske Lige šampiona 2011. i Olimpijskim igrama 2012. godine.

Usein Bolt je ove sezone imao problema sa povredom ahilove tetive, ali drži najbolje vreme ove sezone na 100m, zajedno sa sunarodnikom Asafom Pauelom (9,82s).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve