Nova vest
Atletika

Subota, 19.06.2010.

13:10

Vlašićeva: "Želim skok preko 2m"

Hrvatska atletičarka Blanka Vlašić je bez sumnje najzvučnije ime na Evropskom ekipnom prvenstvu II Liga, koje se održava u Beogradu 19. i 20. juna.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Višestruka svetska šampionka u skoku u vis, olimpijska vicešampionka i svetska rekorderka u dvorani nastupiće u nedelju, na stadionu Crvene zvezde.

„Odlično se osećam, volim nastupe za reprezentaciju. Tada imam priliku za druženje za razliku od ostatka sezone kada sam sama“, istakla je Vlašićeva.

Blanka Vlašić je neverovatnih 140 puta skakala preko magične granice od dva metra i čini se da joj je to postala rutina.

Kada gledate sa strane sve to izgleda veoma lako, ali verujte nije. Ja se takmičim već deset godina . Išla sam korak po korak i sada sa ponosom mogu da kažem da postižem sjajne rezultate“, rekla je Vlašićeva.

„U Beogradu bih želela da skočim preko dva metra. Ipak, ništa nije sigurno, vreme može da bude problem. Sa druge strane, ako bude kiše želela bih da napravim dobar rezultat, kako bih demistifikovala da ne može da se skače kada je mokro. Bitno je da atmosfera na stadionu bude dobra i da dođe publika“, dodala je ona.

Sjajna Hrvatica sa 1.419 bodova zauzima prvo mesto na svetskim listama. Ona je trijumfovala na sva tri mitinga ’IAAF Dijamantske lige’ na kojima je učestvovala.

Čini se da je ova sezona zatišje pred buru i Svetsko prvenstvo u Daeguu 2011. godine. Na svakom takmičenju ’Dijamantske lige’ viđena je velika borba i verujem da će tako biti i do kraja sezone. Naravno tu je i Evropsko prvenstvo, jednostavno svako takmičenje mi je bitno.

Start DL obeležili su dueli sa Amerikankom Šanti Hauard Lav, koja je ove sezone na mitingu u Ostravi preskočila 2,04 metra, što je novi rekord SAD.

To je zdrava konkurencija. Tokom takmičenja nije uvek lako, veliki je pritisak. Proteklih sezona smo mnogo napredovale i sada je naša disciplina jedna od najpopularnijih i najzanimljivijih. Taj rivalitet je dobar i za mene i za nju, ali i za takmičenje u skoku u vis uopšte, naravno ne treba zaboraviti ni druge devojke“, ocenila je Vlašićeva.

Blanki Vlašić jedino nedostaje medalja sa Evropskog prvenstva.

Jedino mi ta medaljanedostaje. Međutim, konkurencija u Barseloni će biti vema jaka, gotovo kao i na Svetskom prvenstvu, obzirom na to da na EP neće učestvovati samo Amerikanke. Veliki sam optimista, ali ne volim mnogo da pričam o takmičenju i o protivnicama. Više volim da moji skokovi govore umesto mene. Iskreno, sama sam sebi najveća inspiracija, a protivnice su mi samo dodatna motivacija, prolaznog tipa“, objasnila je aktuelna svetska prvakinja , koja je istakla da kod vrhunskih ostvarenja jedan santimetar, pa čak i jedan milimetar prave ogromnu razliku.

Velika je razila između 2,07 i 2,08 metara. Mnogo je truda, znoja, suza i svega ostaloga uloženo u taj jedan santimetar. Svaki pomak na visinama preko dva metra je neverovatan uspeh. Kada sam bila mlađa u jednoj sezonio sam napredovala i po 13 santimetara, ali sada je sve mnogo teže. Prošle godine sam popravila lični rekord 2,08 i sada želim da vidim gde je granica. Želja za svetskim rekordom je uvek tu, i to je nešto čemu uvek težim. Ukoliko bi morala da biram između olimpijskog zlata u Londonu ili svetskog rekorda odlučila bih se za rekord. Ipak, u istoriji je bilo mnogo manje rekordera“, iskrena je bila Blanka Vlašić, koja je takođe priznala da je posebno vezana za medalju sa SP u Berlinu 2009.

Pobeda na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Berlinu mi je verovatno najdraža u karijeri. Nije to bila nikakva osveta, već je ta pobeda došla u specifičnom trenutku. Iza mene je bila veoma teška zima, prva ozbiljna kriza u mojoj karijeri, a to je bio moj povratak. Zato se i usuđujem da kažem da mi je ta pobeda draža i od trijumfa na SP u Osaki 2007, koja bila moja prva prava pobeda“, rekla je Blanka Vlašić.

U Beogradu će se takmičiti 500 atletičara iz osam evropskih zemalja, a takmičenje u skoku u vis počinje u nedelju u 17:25 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve