Nova vest
Atletika

Četvrtak, 03.06.2010.

21:51

DL: Debi za Oslo i Ivanu Španović

Posle spektakularnog starta ’IAAF Dijamantske lige‘ u Dohi 14. maja i fantastičnog mitinga u Šangaju 23. maja atletska elita konačno stiže u Evropu.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Domaćin najboljim svetskim sportistima biće Oslo, gde će se u petak četvrtog juna održati treći miting premijernog izdanja ‘Dijamantske lige’.

Konkurencija će biti veoma jaka, pošto su svoje učešće potvrdili Asafa Pauel (100 metara), Stiven Hoker (skok s motkom), Andreas Torkildsen i Tero Pitkamaki (bacanje koplja), kao i Blanka Vlašić (skok u vis).

U prestonici Norveške i Srbija će po prvi put imati svog predstavnika u ‘IAAF Dijamantskoj ligi’, pošto će se u skoku u dalj takmičiti Ivana Španović.

Srpska atletičarka dobila je pozivnicu za jedan od najvećih atletskih događaja, iako joj je ovo tek prva seniorska sezona. Ivana je intervjuu za B92 rekla da nema prevelika očekivanja, ali da je zadovoljna pozivom.

"Sam poziv dovoljan je pokazatelj da mi je mesto među najboljima. Ne opterećujem se rezultatima i plasmanom jer najveći izazov treba da budu OI igre 2012. godine", rekla je Španovićeva.

"Ovo je samo navikavanje na sve ono što tek dolazi. Nemam prevelika očekivanja, ali ako se sve složi možda skočim i lični rekord (6,71 metara)", istakla je Ivana, koja je pre desetak dana na mitingu u južnokorejskom Daeguu osvojila treće mesto sa rezultatom od 6,37 metara.

Od njenih rezultata zavisiće i eventualna učešća na ostalim mitinzima ‘IAAF Dijamantske lige’, ali je njen glavni cilj takmičenje u Barseloni.

"Sve će zavisiti od rezultata koje postignem. U suštini nije ni bitno na koliko ću takmičenja učestvovati s obzirom da mi je ovo prva sezona. Meni je najbitnije učešće na Evropskom prvenstvu u Barseloni krajem jula”, istakla je Španovićeva.

Američka sprinterka Karmelita Džeter će pokušati da nastavi svoju dominaciju i na mitingu u Oslu, s tim što će se u Norveškoj oprobati u trci na 200 metara. Sa druge strane, direktor mitinga Štajnar Hoen saopštio je da će Sanja Ričards, jedan od promotera ’Dijamantske lige’, ipak propustiti predstojeće takmičenje, pošto se još uvek nije oporavila od povrede.

Od prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva u Berlinu, na kome je Džeterova osvojila bronzu iza Šeli En Frejzer i Sonje Ričards, Amerikanka ima deset uzastophih pobeda na 100 metara. Šest pobeda je upisala na kraju prošle sezone, dok u ovoj godini već ima četiri trijumfa. Ona je 20. septembra 2009, na mitingu u Šangaju, postala druga najbrža žena u istoriji sa rezultatom od 10,64 sekunde.

Karmelita je krajem prošle godine postavila nove, veoma visoke standarde i ja sam veoma srećna zbog toga“, istakla je aktuelna svetska i olimpijska šampionka Frejzerova, koja je takođe jedan od promotera premijernog izdanja 'Dijamantske lige'.

Na prethodnom mitingu DL, u Šangaju, Džeterova i Frejzerova su imale direktan obračun, a uspešnija je bila Karmelita, koja je tada trijumfovala sa vremenom od 11,09 sekundi, dok je Jamajčanka morala da se zadovolji sa drugim mestom (11,29).



Međutim, Amerikanka će se u Oslu oprobati u, za nju, relativno nepoznatoj disciplini - u trci na 200 metara. Ona je svoje najbolje vreme na toj deonici (22,47 sekunde) postigla 2008. godine. Ipak, ako se u obzir uzme njena eksplozivnost i fantastično ubrzanje koje postiže na 100 metara, gotovo je sigurno da će u jednom trenutku biti vodeća i na 200 metara.

Amerikanka je neverovatno napredovala od kako radi sa legendarnim trenerom Džonom Smitom. On je vrlo brzo uspeo da unapredi neke detalje u njenom trčanju, koji su prethodno bili zapostavljeni, što se odmah pozitivno odrazilo na rezultate. Isto tako, njegovi sprinteri su često trčali i nešto duže distance (200 i 400 metara) i postizali odlične rezultate, pa zato i ne treba da čudi što Karmelita želi da se oproba i na 200 metara.

Prvi test će imati u veoma jakoj konkurenciji na mitingu u Oslu, pre svega u novoj zvezdi svetske atletike, zemljakinji Lašonti Mur koja je prošle nedelje u Brazilu prvi put u karijeri trčala 100 metara ispod 11 sekundi – 10,97, a na 200 metara ima gotovo indentično vreme kao i Karmelita – 22,46 sekundi.

Jamajčanin Asafa Pauel će sigurno biti u prvom planu u Oslu. On je prošle nedelje na atletskom mitingu u Ostravi postavio najbolje ovesezonsko vreme na 100 metara - 9,83 sekunde, a iza sebe već ima jedan trijumf u ’Dijamantskoj ligi’, na mitingu u Dohi.

Pauel u Norveškoj ponovo neće imati priliku da se nadmeće sa svojim najvećim rivalima - zemljakom Usainom Boltom, koji je povređen, i Amerikancem Tajsonom Gejom. Njih trojica ove sezone još uvek nisu odmerili snage u direktnom okršaju.

Bivši svetski rekorder na 100 metara sjajno je počeo godinu i trijumfovao na startu ‘IAAF Dijamantske lige’ sa fantastičnim vremenom od 9,75 sekundi, ali uz pomoć jakog vetra. On je taj rezultat ostvario u polufinalnoj trci, dok je u finalu trčao 9,81. Uz njegovo poslednje ostvarenje iz Ostrave čini se da je rekord mitinga u Oslu, koji drži Ato Boldon (9,88) ozbiljno ugrožen.

Glavni konkurenti Asafi Pauelu biće srebrni sa OI u Pekingu Ričard Tompson sa Trinidada i Tobaga, Jamajčanin Majkl Frejter i Čurandi Martina sa Holandskih Antila.

Veliku pažnju privlači i trka na 5.000 metara, gde je glavni favorit Eluid Kipčoge, koga će pokušati da ugroze Amerikanci Bernard Lagat i Kris Solinski. Njih dvojica će u Oslu, takođe, pokušati da obore rekord SAD na 5.000 metara, koji drži Datan Ricenhajn sa vremenom 12:56,27 minuta.

Sa druge strane, svetski broj jedan u toj disciplini Kipčoge najavio je apsolutnu dominaciju u ‘IAAF Dijamantskoj ligi’, kao pripremu za nastup u trci na 10.000 metara, na Svetskom prvenstvu koje se naredne godine održava u Daeguu.

Kenijac veruje da je, posle sjajne karijere na 5.000 metara, tokom koje je postavio gotovo sve kros-kantri rekorde, došlo pravo vreme za nove izazove.



Nema sumnje da će 25-godišnjak imati uspeha i u novoj disciplini, a najbolja potvrda za to je njegov rezultat na 10.000 metara iz maja 2007. - 26:49,02 minuta.

On je tada trku završio odmah iza dvostrukog olimpijskog vicešampiona Silešija Sihine i to je najbolji pokazatelj da će u narednom periodu biti ozbiljna pretnja Etiopljaninu Kenenisi Bekeleu.

"Biće to pravi izazov i veliki napredak u mojoj karijeri. Imam veliko samopouzdanje, mislim da je pravi trenutak za promenu, ali to ne znači da više neću trčati na 3.000 i 5.000 metara", istakao je Kipčoge pred nastup na mitingu u Oslu.

On se prisetio svog velikog trijumfa na Svetskom prvenstvu u Parizu pre sedam godina kada je iznenadio do tada neprikosnovenog Hišama El Geruža i Bekelea. Taj nastup je označio start jedne fantastične karijere koju su obeležili brojni uspesi na SP i Olimpijskim igrama. Kipčoge je tada imao samo 18 godina i 298 dana i on je drugi najmlađi svetski prvak u istoriji.

Kipčoge je baš na stazi u Oslu, 2003. godine, postigao još uvek aktuelni juniorski rekord na 5.000 metara - 12:52,61 minuta.

Sjajni Kenijac će u prestonici Norveške nastaviti ‘Dijamantsku trku’ u disciplini 5.000 metara, pošto je na prvom mitingu u Dohi trijumfovao u toj trci (osvojio četiri boda), dok je u Šangaju zauzeo deveto mesto na 1.500 metara.

"Neće biti lako. Poštujem sve moje protivnike, to su sve vrhunski trkači. Moj cilj je jasan - želim da na kraju sezone budem apsolutni pobednik ‘Dijamantske lige’. Biće naporno, međutim, verujem da sam se dobro pripremio za nastup u Oslu i da će sve proći na najbolji mogući način", zaključio je Kipčoge.

"Ne očekujem da ću trčati ispod 12:50 minuta, pošto se očekuje nešto hladnije vreme, sa temperaturom oko 20 stepeni", rekao je Kenijac.

U skoku u vis, u konkurenciji dama, apsolutni favorit je dvostruka svetska prvakinja Blanka Vlašić, koja će u petak pokušati da popravi svoju formu.

Svetsku prvakinju u dvorani u Oslu očekuje duel sa Amerikankom Šanti Hauard Lav, koja je Hrvaticu pobelila na mitingu u Ostravi, a potom je u Kotbusu preskočila rekord SAD (2,04 metra).

Ljubimac domaće publike Andreas Torkildsen, koji je ove sezone već imao hitac preko granice 90 metara, veliki je favorit u takmičenju u bacanju koplja, ali ga u petak očekuje velika borba sa Fincem Terom Pitkamakijem i Čehom Petrom Fridrihom.

Miting u Oslu počinje u petak u 17 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve