Nova vest
Atletika

Sreda, 28.10.2009.

19:18

Održan 9. "Memorijal đeneral Đukić"

Valjevu je održana deveta atletska trka "Memorijal đenerala Đukića" kojom taj grad čuva uspomenu na osnivača olimpijskog pokreta u Srbiji Svetomira Đukića.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U konkurenciji atletičara, na stazi Valjevo-Jovanja-Valjevo, dugoj 10,5 kilometara, najbrži je bio Nemanja Cerovac iz Užica, ispred sugrađanina Danijela Vukadinovića i Dejana Bogićevića iz Šapca. Kod seniorki, na istoj stazi, trostruki trijumf Užičanki - prva je bila Svetlana Pešić, druga Marijana Selaković, a treća Vukica Pantić.

Među juniorima pobednik je Nemanja Kojić, a kod juniorki Jelena Selaković, oboje iz Užica.

U trci policajaca u uniformi pobedio je Nebojša Milenković iz Kikinde, dok je najbrži vojnik, takođe u uniformi, bio Igor Vuković iz Garde u Beogradu.

Pre glavnih, održane su i trke valjevskih đaka. Promoter ovogodišnjeg Memorijala, koji je okupio oko 200 učesnika, bio je nekadašnja atletska legenda Jugoslavije na srednjim prugama Dragan Životić.

28. oktobra 1906. godine u Valjevu je, na stazi do Jovanje i nazad, odrzana prva "pešačka (atletska) trka" u Srbiji, koju je organizovao tadašnji potporučnik valjevskog garnizona Vojske Kraljevine Srbije, Svetomir Đukić, kasnije osnivač i prvi predsednik Srpskog olimpijskog komiteta.

Đukić je 1960. godine umro u izgnanstvu, u Duisburgu u Nemačkoj, a njegovi posmrtni ostaci preneti su 2002. u rodnu Ražanu kod Kosjerića.

Njemu je u Valjevu, u julu 2006, podignuto spomen obeležje na mestu gde je bio start i cilj trke 1906. odakle su i danas startovali učesnici memorijalne atletske trke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve