Nova vest
Atletika

Četvrtak, 10.09.2009.

23:08

Odluka o Semenji u novembru

Svetska šampionka u trci na 800 metara Kaster Semenja saznaće svoju sudbinu u novembru.

Izvor: B92, AFP

Autor:B92, AFP

Default images

Semenja je pre osvajanja zlatne medalje morala da bude podvrgnuta testu utvrđivanja pola, zbog velikog napretka u rezultatima koje ostvarila u poslednjih godinu dana. Bivši trener južnoafričke atletičarke rekao je da je ona hermafrodit, dok je trener koji je vodio selekciju na Svetskom prvenstvu u Berlinu podneo ostavku zbog svih dešavanja.

O Semenjinom slučaju bi trebalo da se raspravlja pred Izvršnim savetom Svetske atletske federacije (IAAF), koji će se sastati 20. i 21. novembra, a pre toga niko neće imati pravo da daje bilo kakve informacije o njemu.

"Jasno je da je ona žena, ali možda ne 100 odsto. Moramo da utvrdimo da li ona ima prednost u odnosu na druge zbog toga što je moguće hermafrodit. Još uvek nemamo sve rezultate, ali one koje imamo moraju da budu dati stručnjacima na procenu. Problem je što ne znamo da li treba da ih damo stručnjacima izvan IAAF ili našoj medicinskoj komisiji, koja se sastaje u Monaku 16. oktobra", kaže se u saopštenju IAAF.

IAAF je napomenula da je zbog zakona privatnosti kojim su vezani lekari moguće da kompletni nalazi neće moći da budu objavljeni ukoliko se Semenja usprotivi tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve
Atletika

Suspendovan svetski šampion

Francuski atletičar Pjer-Ambroas Bos, svetski šampion 2017. godine u trci na 800 metara, dobio je jednogodišnju suspenziju zbog kršenja pravila o mestu boravišta između sptembra 2022. i juna 2023. godine.

Beta

13:55

16 h

U fokusu

Vidi sve