Nova vest
Atletika

Subota, 01.12.2007.

01:38

Velimir Ilić predsednik ASS

Izvor: B92, Sport

Autor:B92, Sport

Default images

Skupština Atletskog saveza Srbije izabrala je Velimira Ilića za novog predsednika. Za novog čelnika glasalo je 37 članova, a za protivkandidata, Svetozara Krstića, njih 36. Dva listića su bila nevažeća. Predsednik u ostavci, Milan Spasojević, dugo nije želeo da proglasi rezultate, tvrdeći da mora da protumači situaciju u kojoj se našao jer nijedan kandidat nije dobio više od polovine glasova prisutnih delegata.

U mučnoj atmosferi najviše zabune je donela je nepreciznost Statuta. Pošto je skup bio nastavak prethodne sednice nije bilo potpuno jasno da li je za izglasavanje novog predsednika potrebna apsolutna, ili prosta većina.

Prvi put se dogodilo da sednici prisustvuju svi članovi Skupštine (75), pa je s obe strane sugerisano, u zavisnosti ko je glasao za koga, da li je izabran novi predsednik. Možda je tek malo pomoglo tumačenje Nadzornog odbora (nekoliko puta su u hodnik, na konsultacije, izlazili Dušan Vulević, Milorad Rečević i Milan Matijević) da bi predsednik u ostavci trebalo da proglasi rezultate glasanja, jer je potrebna prosta većina. Uz opasku da svako ko misli da je prekršen Statut ASS, može da se žali redovnom sudu.

Predsednik u ostavci, Milan Spasojević, dugo nije hteo da proglasi rezultate glasanja. Čak je i ponudio Skupštinui da mu da mandat od sedam dana kako bi na miru mogao da protumači situaciju. Posle tih sedam dana, Spasojević bi saopštio da li je Velimir Ilić izabran za predsednika, ili je potrebno da se raspišu novi izbori. To pristalice novog predsednika nisu htele da dozvole (oni koji su glasali za Krstića mahom su napustili sednicu).

"Prisustvovao sam velikom broju sednica, ali ovako nešto u životu nisam doživeo. Neko hoće 100 godina da bude na vlasti. To je raspad sistema. Ni u Tunguziji nema da se poveri mandat čoveku da bi nas obavestio o ishodu glasanja. Ovaj čovek ovde (pokazao je na Spasojevića) je rak rana atletike u Srbije. Ono što Skupština kaže je Sveto pismo. Ovakav cirkus u životu nisam video. Žao mi je što je ovako izražena podeljenost. Ostao sam do kraja ovog sastanka zbog atletike i one dece što treniraju," rekao je Ilić.

Nova sednica Skupštine zakazana je za sledeći petak, a na njoj bi trebalo da budu izabrani novi potpredsednici i članovi Upravnog odbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve
Atletika

Suspendovan svetski šampion

Francuski atletičar Pjer-Ambroas Bos, svetski šampion 2017. godine u trci na 800 metara, dobio je jednogodišnju suspenziju zbog kršenja pravila o mestu boravišta između sptembra 2022. i juna 2023. godine.

Beta

13:55

5 h

U fokusu

Vidi sve