Nova vest
Atletika

Petak, 06.07.2007.

13:43

EYOF: Plamen stiže u Beograd

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Olimpijski plamen upaljen je u petak u podne po lokalnom vremenu u Atini, a iste večeri će uoči Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) stići u Beograd. Olimpijski plamen stiže u Beograd četvrti put. On će sa aerodroma "Nikola Tesla" helikopterom biti prevezen do Ade Ciganlije, odakle će brodom nastaviti do tvrđave Kalemegdan. Svečani doček olimpijskog plamena biće organizovan u 21 sat ispred spomenika "Pobednik" na Kalemegdanu.

"Danas će plamen krenuti ka Srbiji, sa kojom nas povezuje dugogodišnje prisno prijateljstvo. Srbija je zemlja sa kojom delimo skoro hiljadugodišnju prošlost, sadašnjost, a nadamo se i buducnost mira i blagostanja Evropske unije", rekao je na ceremoniji
potpredsednik Olimpijskog komiteta Grčke Isidoros Kuvelos.

Ceremoniji na stadionu u Atini starom 2.500 godina prisustvovala je i grčka ministarka spoljnih poslova Dora Bakojani.

Delegaciju iz Srbije činili su zamenica gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović, koja je i predsedavajuća Organizacionom odboru EYOF, zatim predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Ivan Ćurković, predsednik Izvršnog komiteta EYOF Đorđe Perišić.

Prisutni su bili i generalni direktor Izvršnog komiteta EYOF Đorđe Višacki, beogradski sekretar za sport i omladinu Goran Kreclović i član gradskog veća zadužen za sport i omladinu Andrija Mladenović.

"EYOF je divna prilika za nas da ugostimo mlade sportiste u Beogradu, ali i da u svet pošaljemo pozitivnu poruku o Beogradu i Srbiji", rekla je Hrustanovićeva.

Olimpijski plamen je prvi put bio u Beogradu na proputovanju ka Berlinu, uoči Olimpijskih igara 1936. godine; drugi put uoči Olimpijade 1972. godine, koja je održana u Minhenu, a treći put pred zimske Olimpijske igre u Sarajevu 1984.

Evropski omladinski festival mladih održaće se od 21. do 28. jula, a na njemu će učestvovati više od 3.000 sportista iz 48 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve
Atletika

Suspendovan svetski šampion

Francuski atletičar Pjer-Ambroas Bos, svetski šampion 2017. godine u trci na 800 metara, dobio je jednogodišnju suspenziju zbog kršenja pravila o mestu boravišta između sptembra 2022. i juna 2023. godine.

Beta

13:55

1 d

U fokusu

Vidi sve