Grčka - čudesan beg iz anonimnosti

Grci su do "srebra" došli najtežim mogućim putem, igrajući od početka šampionata svoju ( za mnoge koji su ih gledali - netipičnu) igru – disciplinovano, sa puno trčanja, obaveza u odbrani i na sredini terena, dok je za retke golove bio zadužen, na prvom mestu rezervista Verdera Haristeas, novi junak nacije. 4,jul postaje datum koji potpuno menja istoriju fudbala, i sada u punom sjaju daje smisao izlizanoj frazi koju smo toliko puta čuli na ovim prostorima od raznih "šefova struke" i "stručnih štabova" – da više nema lakih timova i da ne igraju imena... Grci su postali prvi tim u istoriji šampionata, koji je kao potpuno iznenadjenje preskočio i onaj poslednji stepenik, i umesto trećeg,četvrtog mesta i tipičnih izjava "dobro je, naš najveći uspeh, cilj je bio da se ne obrukamo, za nas je uspeh i što smo došli ovde" uspeo da se probije na vrh...

Izvor: Igor Vujièin B92

Ponedeljak, 05.07.2004.

01:39

Default images

Iako je turnir u Portugaliji trajao 3 nedelje, mnogi se i danas pitaju ko su igrači koji su celu Grčku i ogromnu dijasporu u Australiji, SAD i Kanadi bukvalno bacili u trans osvajanjem titule prvaka Evrope u fudbalu.

Oto Rehagel je sastavio ekipu, u kojoj nema velikih imena, ali se ispostavilo da ima igrača koji mogu da iznesu ogroman teret na svojim ledjima. Nemac koji se najverovatnije vraća u svoju zemlju kao novi selektor "elf-a" doneo je timu disciplinu i samopouzdanje (videti pod slučaj Lotar Mateus u Partizanu).

Ostatak su uradili igrači na terenu, i sada se mnogi pitaju šta će biti sa "skvadrom" koja je šokirala Evropu. Evo i kakva je budućnost fudbalera reprezentacije Grčke (status bogova u zemlji im je već zagarantovan)...
AP
Antonis Nikopolidis – Ovaj 33-godišnji golman već je šokirao naciju i pre početka Eura prelaskom iz Panatinaikosa u Olimpijakos, što je u zemlji naših nekada južnih suseda, ravno samoubistvu. Medjutim, čini se da će ovaj nacionalni uspeh i dobre odbrane "amortizovati" bes "kokni bojsa" i "Gejt 69" najradikalnijih grupa medju navijačima Panatinaikosa.

Jurkas Seitaridis – desni bek, jedno od najprijatnijih iznenadjenja šampionata. 23-godišnji fudbaler Panatinaikosa ovoga leta je na meti prvaka Evrope Porta. Igre tokom EP doneće mu verovatno i još bolje ponude...

Trajanos Delas – Temelj odbrane koji će posle ovakvog "performansa" na EP zahtevati značajniju minutažu u timu Rome. Ironijom sudbine, na njegovo mesto ovog leta doveden je i Francuz Mekse. Pravi trenutak za finansijsku oslabljenu Romu da ga proda i smanji ogromne gubitke.Možda Prandeli ma ozbiljnije planove sa njim ?

Sledi trio koji će najverovatnije promeniti klub, ali na prvom mestu zbog lošeg finansijskog stanja jednog od tri najveća kluba u zemlji AEK-a.
AP
Mihalis Kapsis - uz Delasa i Jurdasa najzapaženiji igrač odbrane. Ovaj centralni odbrambeni igrač uskoro puni 30 godina i kao član kluba sa "Nove Filadelfije" najverovatnije će napustiti klub zbog velikog minusa.

Teo Zagorakis – kapiten tima i vodja na terenu. Uskoro će napuniti 33 godine. Epizoda u Lesteru nije prošla, ali će najverovatnije i on napustiti AEK.

Kostas Kacuranis – 25-godišnji fudbaler AEK-a koji bi zbog svojih godina mogao u jednu od 3-4 najjače lige na svetu.

Takis Fisas – Levi bek Benfike. Takodje bi mogao u još jaču ligu od portugalske, problem su godine – ima ih 31.

Angelos Basinas – 28-godišnji vezni igrač Panatinaikosa, igrač kome se po skromnom mišljenju autora ovog teksta "smeši" možda i najjači transfer od svih Grka ovog leta ( pod uslovom da ga milijarder Janakopulos pusti iz kluba). Još prošle sezone posle odličnih partija u LŠ Mančester se raspitivao za njegovu cenu.
AP
Da je u Portugaliji pobedio timski fudbal u odnosu na velika imena i ekskluzivne zvezde, govori i primer preostala 3 igrača u ovom timu.

Stelios Janakopulos prošle godine je bio rezerva u Boltonu. Očekuje se da će od menadžera Alardajsa zatražiti malo više respekta i prostora u igri – ili će otići.

Giorgios Karagunis 27-godišnji fudbalerr Intera, uspeo je u finišu sezone da se izbori za prolaz u prvi tim crno-plavih, ali se to teško  može nazvati "standardan igrač". Ipak, poštovan je u klubu, i dobre igru u Portugaliji mogu mu doneti šansu da igra kod Roberta Manćinija.

Junak nacije Angelos Haristeas uglavnom je bio izmedju terena i klupe u Verderu iz Bremena. Ipak, otišao je Ailton, doveden je Klose ( koji na EP nije pokazao ništa), pa bi visoki Grk mogao da dobije pravu šansu na "Vezeru" u utakmicama LŠ.
AP
Ostaje još trener Oto Rehagel...Iz Nemačke je ispraćen kao cirkuzant kopji više razmišlja o svojim potezima i "pozama" nego o igračima (iako mu se veliko fudbalsko umeće nikada nije osporavalo). Sada ga posle "pedale" Hicfelda "mole" da preuzme reprezentaciju Nemačke.

Šta će ovaj uspeh doneti grčkom klupskom fudbalu ? Prema prvim procenama, preko potrebnu injekciju u poslednji čas. Ako je neko zaboravio, grčki fudbalski savez "tražio" je mesecima domaćina finala kupa zemlje (akteri PAO i Olimpijakos i njihovi rušenju opredeljeni navijači). Nastupi u LŠ postali su standard, ali senzacionalnih rezultata nije bilo. U godini Olimpijade Grčka dobija dva nova velika stadiona. Čini se da ćemo gledati "turski recept" koji je vidjen posle SP u Japanu i Koreji...

Tvorci ove moderne bajke, neće biti predmet otimanja najvećih evropskih klubova u ovom prelaznom roku, ali se posle ovoga neće ni vratiti u anonimnost iz koje su došli u Portugaliju. Ako mnogi i dalje ne veruju, da podsetimo, Grčka je šampion Evrope u fudbalu !

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: