Evroliga: 32 utakmice do Fajnal Fora

Izvor: Aleksandar Džikiæ

Utorak, 16.03.2004.

21:43

Default images

U grupi D moskovski CSKA je najbliži odlasku u Izrael. Dve utakmice, dve pobede, a poslednja žrtva bila je zagrebačka Cibona. Do pobede se nije došlo na lak način, a prevagu je donela potpuna dominacija domaće ekipe u skoku – CSKA 46 skokova (21 u napadu), Cibona 23. Velike zasluge idu Jahoviću, koji je obeležio susret sa 21 skokom (13+8), što je tek za dva skoka manje od njegovog sopstvenog, ujedno i rekorda Evrolige, od 23 skoka.

Domaći tim je imao problema sa realizacijom na početku – šut 22:4 u prvih 10 minuta – ali ni Cibona nije uspevala da nadje rešenja za agresivnu odbranu. Cibosi su oterani od koša (tek 29 šuteva za 2 poena), te je rezultatski priključak donosila solidna preciznost sa 6,25m (8 ubačenih trojki sa 38%, domaćin loših 22%).

Najtežu utakmicu Moskovljani imaju u sledećem kolu, kada u gostima igraju sa ekipom TAU Ceramice, kada će morati da reše ½problematične ½ Argentince Skolu i Noćionija, kao i njihovog saigrača, Macijauskasa, koji je izgleda ponovo našao odgovarajuće ½baterije½, te igra sa brzinom i energijom koju je imao na početku sezone, a koja se polako smanjivala kako je vreme prolazilo.

TAU je pobedio u Atini, te će tim Dragana Šakote pokušati da do prve pobede u drugom krugu dodje na vrućem terenu u Zagrebu. Atinjani su imali svoje šanse , ali su u finišu gosti ipak imali više koncentracije, i Macijauskasa koji nije promašivao ( ukupan šut 12-7, 3-3 za 3 poena ). Skola je odradio veliki posao pod koševima, svojim učinkom nadomestio je neigranje Endrju Betsa, uz pomoć Davida (zajednički učinak – 33 poena, šut 25-13, 17 skokova ) i mladog Splitera, koji je odigrao najbolju utakmicu karijere (12 minuta, 11 poena, sa klupe).

Domaćine je predvodio odlični bekovski par Gorenc – Lijadelis, ali je izostala očekivana dominacija pod obručevima, naročito u minutima koje je na parketu proveo pomenuti Spliter (Bagarić prve poene postigao tek posle 28 minuta).
Bodiroga, euroleague.net
U grupi E na vrhu se nalazi Skiper, koji se  prilično namučio u Bolonji. Zaista je malo falilo da Ortez napravi iznenadjenje, a pošto se to nije dogodilo, onda su mudraci koji vode klub (Ortez) odlučili da promene trenera u sred meseca marta.

Sama utakmica je obilovala usponima i padovima u igri oba tima. Skiper je bolje odigrao sam početak i sam kraj meča, dok je Ortez bio ubedljiviji u drugoj i trećoj četvrtini. Repeša je nametnuo jak ritam, ponovo je koristio čak 11 igrača, od kojih se samo Motola nije upisao u listu strelaca. Odbrana koju su odigrali u poslednjoj deonici je i bila presudna . Gosti su promašili 6 vezanih šuteva, a na to su pridodali i 3 prodate lopte, te je domaćin poslednjih 10 minuta dobio sa 25-16. Igrač br.1 bio je Floran Pjetrus, sa 22 poena i 13 skokova, od toga 7 u napadu, ali osim Foaresta nije imao podršku saigrača. Za domaćina je odlično odigrao Delfino, naročito u drugom poluvremenu (svih 17 poena je postigao u tom periodu), kao i Gajton, koji je za nepunih 18 minuta postigao 16 poena.

Olimpija je napravila iznenadjenje nedelje, porazila je favorizovani Efes, što je malo ko očekivao.Sada se situacija za turski tim u priličnoj meri zakomplikovala, jer njihova sudbina više ne zavisi samo od njhihog učinka, za prolazak na F4 biće potreban kiks nekog drugog konkurenta, najverovatnije Skipera.

Ono što trenera Oktaja treba da zabrine i više od samog poraza je način na koji je došlo do istog. Postignutih 57 poena (timski najlošiji učinak u sezoni , prosek u prvom krugu je bio 76 poena) i  16 izgubljenih lopti, od čega je čak 14 (ne)delo spoljnih igrača, su nešto što ih sigurno neće dovesti na vrh i u situaciju da u Tel Avivu budu učesnici poslednjeg kruga najboljeg klupskog takmičenja Evrope.Posebno zabrinjava učinak Grangera, lidera ekipe, koji je posle 25 poena u prvom kolu, protiv Olimpije postigao tek 4 poena.

U grupi F sve ekipe imaju po jednu pobedu i jedan poraz, i to se , u neku ruku, i očekivalo, jer nema ekipe koja bi kvalitetom i trenutnom formom sebi obezbedila plasman dalje,a da se pre toga dobro ne pomuči na parketu.

Beneton je izbegao neprijatnu situaciju , u kojoj se vrlo lako mogao naći, i to partijom koja je sigurno jedna od njihovih najboljih ovosezonskih, s obzirom na ime protivnika i trenutak u kome je utakmica odigrana. Pobediti Barselonu u Barseloni (u okviru EL) - to je poslednji put uspelo Peristeriju, u oktobru 2001 godine. Od tada, pa sve do ove utakmice, FC Barselona je bila u seriji od 25 pobeda na svom parketu, odnopsno 27, ako se ubroje i oni trijumfi sa prošlogodišnjeg Final foura, koji je igran u Barseloni, ali u Palau Sant Jordi.

Mesina je sve lepo zamislio, ali od trenrskih zamisli mnogo je važnije ono što igrači mogu da izvedu i ono što izvode na parketu. Ovoga puta, igrači Benetona su , pre svega u odbrani, odradili sve što je pripremano.Pobediti Barselonu znači, pre svega, iskontrolisati Bodirogu, a to nije , niti može biti zadatak jednog igrača, već timska zagonetka čije rešenje podrazumeva timsko rešenje. Veliki broj udvajanja kada je Bodiroga u posedu lopte, promene odbrambenih formacija i match-up odbrana kao osnova na ovoj utakmici su Barselonu sveli na 67 postignutih poena, od toga 23 poena u poslednjih 10 minuta. Niti jednog trenutka nijedan od protinika nije ni pomišljao na predaju. Jasno je da Barselona može naneti poraz Italijanima na njihovom parketu, te je koš razlika od izuzetne važnosti.

Zanimljivo je da Bodiroga nije šutirao ni jedan penal, a ukupan učinak Navara i Varejaoa je ...minus 6. Fućka je još uvek povredjen, baš kao i Grimau, i kako stvari stoje, Barsi izuzetno fale igrači koji bi mogli da zaprete šutem spolja.

I drugi meč u ovoj grupi je obeležilo trenersko nadmudrivanje. Italijanski nacionalni head coach, Rekalkati , se hrabro odlučio za zonski presing 2-2-1 preko čitavog terena, koji je u zoni šuta prelazio u zonu 2-3. Ova postavka je dala rezultate, 18 poena prednosti na kraju može biti presudno u grupi u kojoj će  najverovatnije svaki poen imati veliki značaj.
euroleague.net
Agresivna odbrana i kriterijum koji je dopuštao više kontakta su doveli do 19 izgubljenih lopti Panatinaikosa (Lakovič + Hadživretas + Kalaicis = 9) ,a rešenje sa 4 spoljna igrača – Alvertis na četvorci – ovoga puta nije dalo rezultate, Iskusni grčki igrač je bio indisponiran (5-0 za 3 poena) .Uz to, domaćin je ostvario dominaciju u skoku, a deo prodatih lopti Pao je rezultirao lakim poenima u kontranapadu.

Uglavnom, i svaka sledeća sedmica će doneti veoma zanimljive i neizvesne susrete u grupi F.

Žalgiris je na prvom mestu u grupi G, i iskren da budem, ne znam nikoga ko ih je ½projektovao½na to mesto. Istina je da su odigrana tek dva kola, ali prema onome što su u tih 80 minuta prikazali, ½šumari½nisu za otpisati.

Ideja Maccabija je bila jednostavna – trčati što više i što brže , odnosno raditi baš ono što Sabonisu, bogu i ocu Žalgirisa, najmanje odgovara. Ukoliko ipak lopta i dodje do njega, Maccabi je udvajao na niskoj centarskoj poziciji, spreman da iskontroliše šut spolja .Na taj način izraelski prvak i jeste počeo utakmicu, i to i jeste davalo rezultate u prvih 10 minuta. Izlazak Sabonisa je preneo težište napada na njegove saigrače, pre svih na Cotu i Gustasa, koji je dao izvanredan učinak sa klupe.

Maccabi je neverovatno nadskočen – 43 prema 33 – uz 19 skokova Žalgirisa u napadu, i 6 izgubljenih lopti manje od gostiju. Jasikevičijus jeste postigao 20 poena, ali je takodje izgubio i 7 lopti ( oduzetih nula ). U principu spoljna linija gostujuće ekipe je neobično malo šutirala sa udaljenosti veće od 6,25 – bekovi ½žutih½su pogodili 2 od samo 7 šutnutih trojki.

Ulker je najverovatnije izgubio sve šanse za plasman na Final four. Ovoga puta je kući poražen od Pamese, koja je na taj način koliko-toliko nadomestila poraz u prvom kolu. Baš kao i uvek, turska ekipa je imala gototvo isti broj pokušaja za dva i tri poena, a to je na ovom nivou košarke put kojim se ne ide ka pobedi. Uz to, gosti su nadskakali domaćina, usmerili svoj napad bliže košu i opet imali dominaciju para Tomašević- Oberto ( 31 poen, 21 skok, 8 asistencija ).Pack sve više ulazi u sisteme odbrane i napada, i njegova minutaža pokazjuje da mu je Olmos namenio izuzetno važnu ulogu (na ovoj utakmici 30 minuta).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: