Evroliga: Crno-beli propustili veliku šansu

Razloga ima puno, i veliki je broj onih koji ama baš nikakve veze nemaju sa košarkom, ali takva situacija je naša realmost. Posle neponovljivog pohoda u sezoni 91-92 , one legendarne trojke na kraju finala u Istanbulu i titule Evropskog klupskog prvaka koju je osvojio Partizan, naši klubovi nisu postizali uspehe koji se mogu prepričavati pokolenjima. Najdalje je otišao Partizan igranjem jos jednog Final foura, ali to je sve , barem kada je najznačajnije i najkvalitetnije klupsko takmičenje u pitanju.

Izvor: Aleksandar Džikiæ, pomoæni trener KK Partizan Mobtel

Ponedeljak, 03.02.2003.

15:08

Default images

Posebna analiza tih godina bi sigurno bila interesantna, ali bih se radije zadržao na ovosezonskim dometima Budućnosti i Partizana, naših predstavnika. Podgoričani odavno nisu medju ekipama koje mogu da racunaju na igranje u nastavku takmičenja.

O tome sam već pisao i izneo svoje mišljenje. Ni bogatije verzije “plavih” nisu pravile čuda po Evropi, pa se ni pred ovogodišnji sastav nije mogao postaviti imperativ takve vrste.

Ovo kolo su gostovali u Kaunasu, domaćin je bio bivši prvak Evrope Žalgiris. Realno nije bilo za očekivati da Budućnost bude favorit, ali je zaista daleko od realnosti i ono što se desilo – pobednika je odredio učinak igrača koji je tek potpisao za Litvance. Tanoka Berd je u svojoj prvoj utakmici “odradio” najbolji učinak ovog kola Evrolige. Na tako nešto se ne može racunati.

Partizan je tokom sezone pružao kako blistave, tako i partije koje treba što pre zaboraviti. Jedna od takvih je i ova u Vroclavu , gde je domaći Slask pobedio u jednoj obostrano nedovoljno kvalitetnoj utakmici. Bez ikakve filozofije – teško se dobija utakmica u kojoj promašite 14 bacanja i većinu otvorenih šuteva za 3 poena. I takav učinak vas ne prati kroz pojedine periode igre, već tokom svih 40 minuta. Za takvu igru nije bilo nikakvih indicija, ali je fakat da je propuštena realna šansa da se pobedi domaćin, koji i san nije pružio ne znam kakvu partiju.

Početak meča obeležio je učinak Kula, za čije centimetre i kilograme i ZNANJE njegovi direktni čuvari, pre svih, a zatim i ostatak tima, u tim minutima nisu imali efikasno rešenje. Uz to ,slaba defanzivna tranzicija je ostavljala previše prostora za dobre šutere Poljaka. Ovaj problem je tokom utakmice rešen, ali startni deficit je bilo teško nadoknaditi.
Posle 29 primljenih poena za prvih 10 minuta, Partizanova odbrana je odradila mnogo bolji posao ( 6 primljenih poena za skoro 7 minuta ), ali je potom nastupio period nekarakterističnih grešaka za igrače koji su ih počinili. Ako se izgubljene lopte i promašena slobodna bacanja tumače na drugacije načine, onda nema priče o dobronamernoj kritici. Daleko od toga da neko može da kaže da je Partizan bio dobar, ali zaista ne razumem one koji komentarišu u stilu da igrače sve to nije briga… sto je zaista netačno.

Problemi gostiju u drugih 20 minuta proizilazili su uglavnom iz nedovoljno kvalitetne odbrane pick/n/roll igre domaćina. Pored toga, niti jedna od ekipa se nije proslavila učinkom protiv zonskih odbrana, koje obe imaju u svom defanzivnom arsenalu.

No, kako god, kad se sve podvuče, crno beli su propustili šansu da osiguraju nastavak druženja sa najboljim klubovima Evrope.

U ovom trenutku to ne zavisi samo od njih.
Da prodjemo kroz ostale grupe.

U grupi A sve je rešeno. Poznati su učesnici drugog kruga – Beneton, Barselona, Efes Pilsen, Skipper, Cibona.

Cibona i Alba su odigrale utakmicu koja je za oba protivnika bila biti ili ne biti. Pobednik ide dalje, a to je ovoga puta bila Cibona.Zagrepčani su postigli 90 poena ( najzad ) , a na nivou koji bi morao da mu postane standard odigrao je Planinić.
Rešenje pitanja pobednika došlo je već posle 5 minuta, kada je Stanojević dobio trecu ličnu gresku ( on i Lolis su demolirali cibose u prvoj utakmici ), sto je u mnogome olakšalo posao domaćinu, koji je agresivnom odbranom primorao goste na 21 izgubljenu loptu, od kojih je 15 završilo u rukama Cibone i rezultiralo kontrama.

U grupi B još uvek ima nedoumica oko petog učesnika drugog  kruga. Panatinaikos, TauCeramica, Olimpija i Malaga će sigurno igrati i dalje, a ostaje da se vidi da li će im društvo praviti Makabi ili Sijena ( a možda i obe ekipe, jer 16.učesnik će biti ekipa sa najboljim skorom ).

Tim iz Tel Aviva je u slaboj utakmici uspeo da pobedi Olimpiju. Svih 40 minuta , obe ekipe su imale obostrane uspone i padove, a dominirala je obostana tvrda i uporna igra u odbrani. Šuterski učinak i jednih i drugih je daleko ispod ovosezonskih proseka , a ako treba istaći nekoga onda je to Vujčić, sa 18p,12 sk i 4 as.

Za nas je zanimljivo da je za Ljubljančane zaigrao i Ratko Varda – 7 minuta, 1p, 2 sk.

S druge strane, Sijena nije uspela da na domaćem terenu pobedi Maljkovićevu Malagu. Ataman teško može biti zadovoljan igrom centara, i to na utakmici protiv ekipe koja centarski ne može da dominira u napadu – odbrana je deo igre u kom možete očekivati nesto kvalitetno.

Očigledno da proces izbora nacionalnog selektora nije ostavio posledice na špansku ekipu, koja posle okupljanja na startu sezone ( sastav sa dosta novih igrača) već ulazi u fazu koju karakteriše bolje funkcionisanje i u napadu i u odbrani ( u narodu poznato kao uigravanje ).

U grupi u kojoj se nalazi i Partizan dalje sigurno idu CSKA i Ulker, što se i dalo očekivati, uzevši u obzir način pripreme za ostvarivanje ovo sezonskih ciljeva.

Poznato je da je CSKA promenio šve sto se moglo promeniti , sa izuzetkom Gomeljskog, a sve to pod kontrolom drži Duda Ivkovic. Prvu poziciju ne prepušta nikome, a utakmice se ne dele na “male i velike”. Posle minusa od 8 poena na poluvremenu, Moskovljani su se usred Madrida vratili i napravili prednost od 21 poena za 20 minuta, za završnih 13 poena prednosti. Šansu da igra dobilo je 10 igrača, jasna je zelja da se rasporedjivanjem minuta ekipa sto više drži u “svežem” stanju.

Ulker je drugi, “prebijen” je Virtus u Bolonji. Na kraju 20 poena prednosti, 8 skokova vise i neuporedivi procenti suta ( domacin je ubacio 3 od 14 sutnutih trojki ). Turska ekipa je sutirala neverovatnih 65% za 2 poena, 48 % za 3 p, a cak 5 igraca je imalo odlicne ucinke.

Asvel je uspeo da po prvi put ove sezone uspostavi dominaciju igre centara u napadu i to je rezultiralo skupljanjem odbrane oko njih, sto je ostavilo odlicne sutere ( Mrazek, Smith ) same i sa dovoljno vremena da se “nameste”. Rezultat takve igre – 11 ubacenih trojki sa procentom od 61 % !!! Plus 20 asistencija i 8 skokova vise.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: