Stanje na tabeli sve jasnije

Izvor: B92

Utorak, 21.01.2003.

12:33

Default images

Liga se posle prve polovine sampionata diferencirala na 3 grupe timova. U grupi "BORBA ZA OPSTANAK” su Lavovi, Sloga, OKK Beograd,Zdravlje i Spartak. U grupi “ZLATNA SREDINA” su Vojvodina i Lovćen, a u grupi “BORBA ZA TRI MESTA” su preostali Partizan, FMP, Crvena Zvezda, Budućnost i Hemofarm. Prvonavedenu grupu čini 5 timova, koji prakticno imaju isti cilj - ne biti "chosen one" koji će NAŠU LIGU zameniti drugom ligom. Svih 5 kandidata su "na rastojanju" od jedne pobede i svaki od timova ima svoje mane i kvalitete. Timovi iz Beograda ( Lavovi, OKK ) definitivno nemaju prednost domaćeg terena, koja u ovakvim uslovima zna da bude presudna ( pod prednoscu domaceg terena podrazumevam onaj osecaj kada vam se jednostavno ne igra na takvim terenima, kada vam se i ne putuje na takvo gostovanje...naravno, sve je povezano sa atmosferom u dvorani , poznatijim kao "podrska navijaca " ). Suboticani su tek u nesto boljoj situaciji sto se toga tice, dok se za Zdravlje i Slogu slobodno moze reci da su kuci i na strani razliciti timovi.

Da li je to do igraca i njihove mentalne nespremnosti ili publika stvarno moze toliko da "podigne" nije toliko ni bitno - fakat je da u utakmicama protiv timova iz ove grupe Kraljevcani i Leskovcani imaju pocetnu prednost. Ako iskustvo bude presudjivalo, onda Lavovi nemaju sta da brinu. Dovoljno je reci Mikan Grusanovic, koji izgleda ne igra svoju poslednju sezonu, bas kao ni ostatak njegove "pratnje", ispred koje paradira Stepandic. Finansijski problemi znaju da budu itekako vazni ( licno verujem da je to faktor br.1 ) i tu klubovi sa severa imaju prednost nad "juznjacima". Sigurno je da zadovoljniji igrac radije daje sve od sebe ( valjda je svima jasno da je bezpovratno proslo ono vreme "igranja za klubove" ).
Sastavi su tavi kakvi su, ne verujem da ce se menjati do kraja sezone. Izuzev Sloge, koja je tu ipak u hendikepu, ostali timovi imaju sasvim solidne timove, i sigurno je da nisu racunali da ce se naci u borbi za opstanak. Ipak, cinjenica da treba izbeci samo poslednje mesto donekle smanjuje pritisak koji postoji i koji raste kako se kraj sezone priblizava. Ako su treneri presudni faktor, onda je opet Stepandic u prednosti nad ostatkom, a takav "pogled" na stanje stvari stavlja u podredjen polozaj Spartak i donekle Slogu. Vojvodina i Lovcen su trenutno dve pobede iza Hemofarma i samo jednu ispred "ugrozenih", ali ne verujem da se mogu umesati medju kandidate za prva tri mesta, o ispadanju da i ne govorimo. Timovi koji su na celu tabele , pre svega, za cilj imaju plasman koji ih vodi u Adriatic ligu. Naravno, to bi bio tek korak ka osvajanju titule, ali na vrhu ima mesta samo za jednu ekipu.

Trenutni lider, FMP, ima jedan poraz, od Vojvodine na svom terenu, sto se slobodno moze nazvati kiksem. I treceplasirana Zvezda ima neplanirani poraz ( ako planirani uopste postoje ) od Spartaka, dok je Partizan porazen dvaputa , ali od timova koji su u gornjem domu - FMP, Buducnost. Staro je pravilo da poredak na tabeli odredjuju upravo te "vec dobijene utakmice" protiv protivnika koji, najcesce, nemaju sta da izgube, a taj nedostatak imeprativa pobede im omogucava da cesto igraju i iznad svojih realnih mogucnosti. Nema mesta kiksevima u borbi za titulu. Par reci o poslednjem kolu : iako niko i nije racunao na pobedu Sloge , Kraljevcani su dobro "oznojili" Zvezdu, koja je tek u poslednjih deset minuta dosla do prave igre. Partije koje crvenobeli pruzaju u poslednje vreme i jesu bile za ocekivati - trebalo bi da se najzad shvati cinjenica da i forma ima svoja "pravila ponasanja", neprekidne serije su za ljubitelje SF prica.

U vaznoj utakmici dveju ekipa sa zacelja, Zdravlje je drugi put u ovoj sezoni dobilo OKK Beograd. Po poznatoj formuli, sve se vrtelo oko tandema Mitic - Pavkovic, a popriznjaju gostiju, nisu znali sta bi sa omalenim playmakerom domacina. Pobeda Zdravlja je ubedljiva i moze biti presudna u begu iz "crvene zone". Beogradjani ostaju na 3 pobede, bas kao i Lavovi i Sloga.
Buducnost je promenila trenera, ali je sigurno da nisu racunali na ovakav skor posle promene. Za Beograd su dosli da rutinski odrade Lavove, ali u tome nisu uspeli. Za sve one koji nisu gledali utakmicu, krajnji rezultat moze biti izbebadjenje, ali desavanja na parketu svedoce u korist krajnjeg skora. Podgoricani su vec na pocetku usli u dvocifreni minus, i zaista su sa dosta muke i posle dugo vremena uspeli da se vrate u egal. Novajlije u I ligi su ih potpuno zbunile zonskom odbranom, u kojoj su ostajali i posle par primljenih trojki, ali je evidentno bilo da se vicesampion ne snalazi najbolje . S druge strane nije bilo odgovora za raspolozenog Stefanovica, koji je svojim ucinkom povukao Lavove. Pred pocetak sezone, dolazak Pajovica se objasnjavao zeljom da se , ipak, ima iskusan igrac na poziciji organizatora igre. Kako sezona odmice, ovaj igrac postaje sve bitniji deo igre Buducnosti ( setimo se samo odlicne partije protiv Partizana ) - mnoge situacije jednostavno nisu kompatibilne sa mladoscu Koljevica i nedostatkom iskustva Walsha. Na kraju krajeva, igra se takmicarska kosarka, zar ne ?

Pobeda na Cetinju nikad nije lagan zadatak za goste i uvek je potvrda vrednosti ekipe. FMP je pokazao zrelost i kvalitet, a dobre igre na strani su apsolutno neophodne ako bi u playoff sa pozicije broj 1. Vojvodina je porazila Spartak, lako i ubedljivo. Suboticani su jos jedna od ekipa koja je pobrkala prioritete - proslonedeljno kidisanje na Partizan nije dalo rezultata, ali se zato utakmica koja je zahtevala davanje maximuma odigrala na nacin koji ne moze za "posledicu" imati pobedu. Svakako najvaznija utakmica sezone ih ceka vec sledece nedelje,kada docekuju Lavove.

U TV utakmici, Partizan je u Pioniru porazio goste iz Vrsca. U utakmici obostranih uspona i padova, rezultat je odredjen ucinkom igraca za koje se ne moze reci da su najbolji igraci svojih timova. Pobeda Partizana je, opet, dosla sa efikasnom igrom u napadu Djure Ostojica , koji je sa klupe "isporucio" 13 poena i 8 skokova, i defanzivnom igrom Sekulica, koji pokazuje znake stabilnosti forme koja je na prihvatljivom nivou, ako se uzme u obzir da mu je ovo prva sezona za koju se moze reci da "igra". Njegov zadatak, koji je uspesno obavio, je bio da regulise Milicica, i upravo to je i uradio. Da li mu je pomoglo i prisustvo ljudi iz NBA, uglavnom Milicic se nije video na parketu , na kome je inace proveo tek 15 minuta, sa indexom ucinka od nula poena. Ni nastup Krstica nije bio na nivou nekih ranijih utakmica , mada je postigao 10 poena i pokupio 5 lopti. Kod gostiju se sve vrtelo oko spoljnog tandema Bogavac - Campbell - ukupno 46 poena - za koje Partizan dugo nije imao prava resenja. U pojedinim situacijama Bogavcu i Topicu je ostavljano dovolno vremena i prostora za otvorene suteve, a igraci tog kalibra u takvim situacujama "ne prastaju". Skrenuo bih paznju i na igru Kecmana i Canka, koji su zajedno postigli 26 poena, uz sut od 75 %, 9 od 12, uz zapazene role u odbrani, narocito u momentima kada se utakmica lomila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: