Premijer liga: Runi spasio prvenstvo

Odigrano je prvih 17 kola Premijer lige a situacija nije ništa jednostavnija nego na samom startu. Tri kluba, koja su i pre sezone bili glavni favoriti za titulu, nalaze se konačno na vrhu, borba za opstanak je predvidivo neizvesna, ali je upadljivo da razlika između dva uzastopno plasirana kluba ni na jednom mestu ne prelazi dva boda. Zato bi ova sezona mogla da nam pruži uzbudljiviju završnicu nego prethodne.

Izvor: Vladimir Novakovic B92

Sreda, 11.12.2002.

14:00

Default images

U analizi pred početak sezone rekao sam da će borbu za titulu voditi Arsenal, Mančester Junajted i Liverpul. Već pre polovine prvenstva ovi klubovi su se izdvojili i jedino im Čelsi konkuriše u ovom trenutku. No, tu ne treba smetnuti s uma ni Njukasl, koji ima zaostali meč sa Boltonom, a pobedom u toj utakmici sustigao bi Liverpul na koti –4 u odnosu na vodeći tim lige.

Arsenal
se nalazi na prvom mestu, tamo gde je bio i prošlog maja. Nema sumnje da su »Tobdžije« zasluženo tu, jer je njihova forma na početku sezone bila zaista fantastična. Pitanje je da li bismo se sada unapred radovali uzbuđenjima posle Božića, da jedan tinejdžer iz Mersisajda nije prekinuo seriju Arsenala bez poraza u domaćem takmičenju, započetu još pre prošlog Božića. Pogodak Vejna Runija u finišu meča Everton – Arsenal (2:1) otvorio je novu seriju, iz koje se tim sa Hajberija još nije izvukao.

Iako su na početku sezone imali problema sa povredama (pre svega Piresovom), »Tobdžije« su taj deo sezone odigrale sjajno, pre svega zahvaljujući sjajnim partijama Viltora. Nedostaci kluba izbili su na videlo tek kada ih je Runi vratio u realnost, dokazavši im da nisu nepobedivi.

Mančester Junajted
se mnogo mučio, odigrao previše nerešenih utakmica, doživeo vezane poraze od dva davljenika (Bolton i Lids, po 0:1), da bi u novembru doživeo bruku u gradskom derbiju. Uz to, Kin je ponovo bio u centru pažnje iz pogrešnih razloga, Bekam, Bat, Ferdinand, Blan i Braun više na terapiji nego na terenu, ali forma je ipak došla. Pažljiviji čitaoci ovog sajta mogli su primetiti jednu rečenicu u komentaru meča Man. Junajted – Njukasl (5:3): Ovo je prva prava Junajtedova utakmica u poslednjih 18 meseci. Umesto da eksperimentiše sa sastavom (pokušavajući da ga prilagodi zatvorenoj kontinentalnoj igri), Ser Aleks je odlučio da sva tri napadača na platnom spisku (kako to neobično zvuči, kada je u pitanju najofanzivniji evropski klub prethodne decenije) stavi u tim. Jednostavno, Junajted je od 1992. osvojio 12 velikih trofeja na jednostavan način – koliko god golova da primi odbrana, napad će dati više. I kada napadači nemaju dan, vezni red je pun potencijalnih strelaca. To je preokrenulo sezonu, ne samo za klub sa Old Traforda.
Liverpul je imao najbolji početak, u jednom trenutku i 4 boda prednosti na vrhu, ali iza tih rezultata nije bilo igre. Žerar Ulije je ukalupio tim u jednostavan sistem – odličan golman, čvrsta odbrana, brzi napadači, odlična igra u prekidima. Ovo je sjajno funkcionisalo do puta u Midlzbro. Ta utakmica je neopisivo podsećala na sve druge mečeve Liverpula, osim što im je ovoga puta sreća okrenula leđa, čak i u neverovatnim situacijama. Najviše u samom finišu, kada je Dudek ispustio loptu na nogu Sautgejtu i kreirao prvi poraz u sezoni. Tada na scenu stupa Ulije, već poznat po lošem ophođenju sa svojim igračima. Umesto podrške, Dudek dobija oštru kritiku pred medijima, i gubi psihičku stabilnost. Njegove greške odlučujuće su doprinele katastrofalnom skoru u poslednjih pet kola (1 bod), posebno u velikom derbiju protiv Man. Junajteda. Sada je Liverpul, nedavno prvi favorit lige, na pragu rasula. Dodajmo da ovaj klub od 1990. nije uzeo titulu, što samo pogoršava situaciju.

Znakovi su bili vidljivi, ukazivali smo na njih i na ovom sajtu. Ako Ulije nije ništa shvatio posle debakla u Ligi šampiona (a debakl je blaga reč za ispadanje od, hmm, Švajcaraca), možda je za Liverpul i za ligu bolje da ode. Što pre. I da odvede Diufa, Diaru, Diaoa i ostale sa sobom.

Prijatno iznenađenje u vrhu je Čelsi. Nije to toliko iznenađenje, jer Čelsi ma tim sastavljen od sjajnih igrača, već je neobično to što je uprava dozvolila sebi da mnoge od njih ne rasproda u avgustu. Dugovi kluba sa Stamford Bridža su toliki, da bi u bilo kojem drugom poslu odavno bila smenjena uprava. Pravila fudbalskog posla su blaža, ali bi budućnost »Plavaca« mogla biti vrlo neprijatna.

Ipak, vratimo se lepšim stvarima. Odbrana Čelsija igrala je odlično, Kudićini je najbolji golman u ligi, ali nije zbog toga klub na drugom mestu. Osnovni razlog je sjajna igra Đanfranka Zole. Ovaj Italijan (hm, da li vam nešto govori činjenica da najbolji italijanski fudbaleri igraju u Premijer ligi?) došao je na pripreme spremniji nego ikad, izborio se za mesto u startnoj postavi već na početku sezone i nastavio da oduševljeve sve ljubitelje fudbala. Čelsi niko nije shvatao ozbiljno, možda i zato što su »Plavci« prethodnih sezona bili među favoritima za titulu, ali brzo ispadali iz trke. Sada se o njima mora govoriti kao o kandidatima.

Konačno, Njukasl. Ovo je zaista kvalitetan tim, što je prošla sezona dokazala. Početak je ovoga puta bio težak, bez Belamija, uz očajnog Dajera, ali su »Svrake« malo po malo prišle vrhu i sada su na –7 uz meč manje.

Širer igra u životnoj formi, a klub je naučio da osvaja bodove protiv slabijih od sebe. Konačno, na klupi ovog kluba je Ser Bobi Robson, koji odbija da napusti posao uprkos tome što mu je vreme za penziju.

Na polovini sezone čini se da će pravu trku za titulu voditi samo Junajted i Arsenal. Njukasl ima prekratku klupu, i dovoljna je jedna povreda da ih sasvim izbaci iz koloseka (što je dokazano prethodnih sezona). Čelsi bi već u januaru mogao da ostane bez nekih standardnih prvotimaca, a ni novija istorija ne govori dobro o ovom timu (nikad nisu dočekali februar u vrhu). Liverpul je u dubokoj krizi, a prošle godine nije iskoristio mnogo bolju situaciju nego sada (istog vikenda imali su 4 boda više od najbližeg rivala, čak 11 od Junajteda, ali su već krajem januara bili de facto izvan ozbiljne trke). Problem koji muči ovaj klub je mali broj rešenja, a sva se temelje na pretpostavci da će prvi doći u vođstvo. Ako se to ne dogodi, a protivnik zaigra odgovorno u defanzivnoj fazi, sledi agonija. Sličan problem muči i Arsenal, jer je osnovno oružje ovog kluba ubitačan kontranapad. Međutim, Arsenal ima mnogo boljeg menadžera, čoveka koji je već dovodio klub do titule. Zato je severnolondonski klub pravi favorit. To važi i za Man Utd, koji je preživeo tešku seriju, a ne treba zaboraviti ni da ovaj klub često pravi ubitačne serije posle Božića.

Ocena B92
: Mančester Junajted će verovatno osvojiti titulu, zbog većeg broja kvalitetnih igrača od Arsenala, i većeg izbora ofanzivnih oružja. Veliki transfer, koji je najavljen za januar, mogao bi staviti pečat na ovu procenu. Arsenal je daleko iznad ostalih rivala, (govoreno u procentima Man Utd-u dajem 50%, Arsenalu 40%, ostalima 10% šansi) jer je tim odlično usklađen sa sistemom igre koji primenjuje. Međutim, upravo taj sistem bi mogao biti problem u nervoznom finišu sezone. Konačno, Junajted je daleko iskusniji u paralelnoj trci u Ligi šampiona i Premijer ligi. Liverpul je kvalitetniji od ostala dva rivala ali će ozbiljniji sud o borbi od 3. do 5. mesta morati da sačeka kraj januara i prolazak zimskog prelaznog roka.

Viša srednja klasa

Midlzbro i Blekburn su i pre početka prvenstva bili favoriti B92 za mesto u gornjoj polovini tabele i nema sumnje da će oni svoj cilj ostvariti. Totenhem je prijatno iznenadio na početku sezone, ali su najave da bi klub mogao da se bori za ligu šampiona, najblaže rečeno, smešne. »Pevci« sa Vajt Hart Lejna mogu biti presrećni ako izbore mesto u Kupu UEFA. Pravo iznenađenje jeseni je Everton. Pred početak sezone na ovom mestu su izrečene pohvale na račun Dejvida Mojsa. Sada žalim što sam bio previše uzdržan. Mojs je pravi heroj ove sezone. On je uspeo da od grupe bivših i grupe limitiranih fudbalera sastavi tim sposoban da se odupre svakom. Na kraju, u ovu kategoriju mogao bi da se ubroji i Mančester Siti, iako je većim delom sezone igrao ispod očekivanja.

Everton
je sezonu počeo mlitavo, kako su njihovi navijači i navikli. Međutim , preokret je nastao posle gostovanja na Old Trafordu. »Karamele« su se protiv Man. Junajteda držale odlično 85 minuta, da bi u finišu nezasluženo doživele ubedljiv poraz (0:3). Sledećeg vikenda počela je serija od 6 pobeda kluba sa Gudisona, najprijatnije iznenađenje sezone. U toj seriji oboren je i Arsenal, pomenutim Runijevim golom. Upravo je Runi ključna ličnost preokreta. Daleko od toga da je on u ovom uzrastu u stanju da povuče tim u vrh lige. Međutim, činjenica da u timu imate jednog 16-godišnjaka (17 je napunio pre manje od dva meseca), koji može da sruši šampiona, daje svima nadu. Upravo ta nada je nedostajala svima u ovom klubu u prethodnih 15 godina. Mojs Runija ubacuje u tim u malim dozama, tačno kako i treba. Uz to, Mojs je pomogao Ričardu Rajtu da zaboravi tužnu i mučnu epizodu u Arsenalu, čime je stvorio stub odlične odbrane. Međutim, sada je Everton ušao u kontraseriju, koja bi mogla da prouzrokuje velike probleme.

Midlzbro
se već na početku dokazao kao kandidat za Kup UEFA, ali još uvek Stiv MekLaren nije sklopio sve kockice za visoke domete. Odbrana je ubedljivo najjači deo tima i tu počinje priča o uspehu ovog kluba. Dva puta ranije Boro je ispadao jer nije obraćao dovoljno pažnje na zadnji red (vidi: Vest Hem), iako su vezni red i napad bili odlični. Sada, međutim, Sautgejt, Ehiog i Kidri igraju fantastično pred svojim golom i ugrožavaju protivnički. U napadu Bokšić više nije u staroj formi, ali je zato Nemet neočekivano dobar. Ne treba zaboraviti ni da se u tim u januaru vraća Žuninjo. Zato je Boro najveći kandidat za poziciju 6 u ovom trenutku.

Totenhem
ove godine ima veliki broj dobrih igrača (za razliku od niza prethodnih), ali to u ovom slučaju može biti problem. Neočekivano dobra forma Dejvisa (otkrovenje sezone), kao i dobri nastupi Kinga i Eteringtona, snažno su doprineli odličnom startu. Tu treba pomenuti i bivši Zvezdin tandem: Bunjevčević je igrao sjajno u veznom redu, a njegovi pasovi rasturali su protivničke odbrane. Što se Aćimovića tiče, njegova jedina mana je što ne može da izdrži celu utakmicu (kao i u Zvezdi ili reprezentaciji Slovenije). Međutim, kada je na terenu, on nanosi patnju protivniku. Problem se pojavio kada su se posle povreda vratili Anderton i Pojet. Oni su istisnuli Bunjevčevića iz veznog reda i razbili koncepciju igre. Ukoliko Hodl to ne shvati dovoljno brzo, Totenhem će ponovo iti u sredini tabele. Ako shvati, eto »Pevaca« u Evropi.

Blekburn
ima dovoljno dobar tim za visok plasman, ali je ovaj klub prečesto igrao nerešeno da to i dokaže. Sunes raspolaže fantastičnim napadom, sjajnim krilima, a na golu je Bred Fridel. Vezni red je pun odličnih tehničara, pa Blekburn (uz Man. Siti i, naravno, Vest Hem) ima najbolju pas-igru ispod četvrtog mesta. Odbrana je malo problematična, jer se sastoji uglavnom od iskusnih igrača, ali čije vreme je prošlo. Posle ispadanja iz Kupa UEFA Blekburn se može sasvim koncentrisati na Premijer ligu.

Pred početak sezone Mančester Sitiju su davane ozbiljne šanse da ponovi podvig Ipsviča, koji je pravo iz Prve divizije stigao na 5. mesto Premijer lige. Početak je bio veoma težak za skupu i kvalitetnu Kigenovu četu. Siti ima sjajne fudbalere, ali tu nešto nedostaje. Najbolju partiju sezone klub je pružio u gradskom derbiju, kada je borbenošću potpuno nadigrao nadmeni Junajted. Međutim, upravo je borbenost često izostajala. Kigenu je trebalo mnogo vremena da shvati da Šon Gouter može da igra i u Premijer ligi (pošto je dva puta pregazio Prvu diviziju). Povratak Vončopa u tim mogao bi zbog toga da bude mač sa dve oštrice. Malo je verovatno da Siti može ispod 12. mesta. Ipak, brojni navijači ovog kluba sigurno su očekivali mnogo više.

Još prijatnih iznenađenja

Još tri kluba su sezonu počela bolje od očekivanja. Gordon Strahan je uspeo u zamisli da od Sautemptona konačno načini ozbiljan klub, dok Alan Kurbišli već godinama prkosi procenama, koje govore da je Čarlton tim za dno tabele. Konačno, Stiv Brus je napravio čudo u Birmingemu, pa je Siti od kandidata za ispadanje postao favorit za prvo mesto u gradskoj mini-ligi.

Sautempton
igra u najvišem rangu već četvrt veka, ali samo u jednom kratkom preiodu (krajem 80-ih) borio se za vrh tabele. Dolazak gordona Strahana i prelazak na St Meriz doneli su veliku promenu. Strahan je u Koventriju već ostvario ovo, pretvorio je večitog borca za opstanak u osveženje lige, ali su ubrzo prijatni dani prošli, a »neboplavi« završili u nižem rangu. Sada je nesumnjivo naučio lekciju. Još ovog leta bogatim konkurentima je jasno saopštio da Vejn Bridž nije na prodaju, jer Sautempton neće da tavori. Taj odgovor omogućio je da »Sveci« budu u gornjem domu na pola sezone. I prošle godine u ovo vreme Sautempton je praktično obezbedio opstanak, ali ove godine Strahan želi više. Ako Džejms Biti nastavi da daje golove ovim tempom, možda mu se želja ostvari.

Priča o Čarltonu ponavlja se iz godine u godinu. Ovaj klub predstavlja u današnjem engleskom fudbalu ono što je Vimbldon bio tokom devedesetih. Sa izuzetno malim budžetom, klub sa desne obale Temze uspeva ne samo da opstane, već i da izbori krajnje pristojan plasman. Iako ove sezone imaju velike probleme na svom terenu (samo dve pobede), na strani ruše protivnike bez pardona. Ovi igrači odlično su upoznati sa tehnologijom borbe za opstanak. Zato ni najmanje ne sumnjam u to da je Čarlton i ove sezone bezbedan.

Menadžerska karijera Stiva Brusa je kratka, ali ne previše slavna. U Kristal Palasu nije uspeo da napravi revoluciju i vrati ovaj klub u viši rang, ali mu je u Birmingemu to pošlo za rukom. Umesto da se bori za goli život i čak davi na dnu tabele, Birmingem je pokazao nekoliko sjajnih partija, stvorivši solidnu zalihu u odnosu na crtu. Birmingem je iz nižeg ranga doneo sve najbolje osobine Prve divizije – borbenost, zajednički duh, harizmu i sjajne navijače. Klub sa St Endruza se ne brani, naprotiv, ima snage i volje da napada do kraja, što je najbolje osetila na svojoj koži Aston Vila. Daleko od toga da je »Bram« obezbedio opstanak, ali su izgledi za dve vezane sezone u Prejer ligi znatno bolji nego u avgustu.

Tužne jesenje priče

Pre početka sezone najavio sam da će Vila biti 13. na kraju sezone. Manje-više to mislim i sada. Ipak, potajno sam se nadao da će brojni kvalitetni igrači ovog kluba biti u stanju da me iznenade. Uzalud. Međutim, druga dva tima su stvarno iznenadila sve koji prate fudbal. Vest Hem je i prošle godine igrao loše na samom startu, ali se ubrzo ritam sezone okrenuo i završili su na 7. mestu. Sada je za takve domete kaso, a pitanje je šta uopšte može taj tim sa Rederom na klupi. Ali još je veći šok izazvao Lids. Veliki klub je imao veliki tim, prodao dva dobra igrača, kupio jednog dobrog i – skliznuo 11 mesta na tabeli. I sada su u pravoj nevolji jer Fauler, Barmbi, Bojer, Kjuel i Viduka ne umeju da se bore za opstanak. Ipak, malo je verovatno da će ova tri kluba u niži rang.

Aston Vila
igra slabo već godinama. Ne samo slabo, već i krajnje dosadno, uz sličnu atmosferu na Vila Parku (najpraznijem stadionu u ligi). Međutim, ove sezone je forma Vile na domaćem terenu solidna. Ali na gostovanjima... Kada napuste Birmingem (ili preciznije: svoj stadion) igrači bivšeg prvaka Evrope podsećaju na neki naš provincijski tim. Uz finansijske skandale u koje je upetljano rukovodstvo kuba, budućnost Vile je tužna.

Lids
je pre prvenstva bio kandidat za Kup UEFA, ali je uz ime Terija Venejblsa stajao veliki znak pitanja (ljubitelji šaha shvataju pun smisao toga). Lids je prethodnih sezona igrao lep i ofanzivan fudbal, ali je to vreme prošlo. I u retkim pobedama ove sezone Jorkširci nisu igrali ubedljivo, već su im bodove donosile greške protivnika. Međutim, nema opravdanja za poraze od Čarltona i Sandrlenda na svom terenu. Veliki klub nema pravo na to. Ako Venejbls ne ode veoma brzo, klub se može suočiti sa mučnim scenama na proleće.

Činjenica je da Vest Hem igra veoma lep fudbal. Činjenica je da je taj klub prepun pravih majstora. Međutim, veću težinu ima činjenica da je odbrana »Čekićara« najlošija u ligi. Kritijan Dejli je sam odneo bar 8 bodova svom timu, Ostali članovi zadnjeg reda su nesigurni, a Džejmsova kandidatura za dres reprezentacije deluje kao sprdnja svima koji su ga gledali ove sezone. Istina je da Vest Hem nema sreće, da se igrači često povređuju, ali je sigurno ključni problem na klupi. Odlazak Redera sigurno bi promenio situaciju na bolje.

Opstanak je nada

Ostali timovi imaće pravih problema u borbi za opstanak. U najboljoj poziciji je ekipa Fulama, koja je sada čak 8 bodova iznad crte, ali podsetiću još jednom i na prošlu sezonu (kada su takođe imali sigurnu poziciju u decembru, a u aprilu jedva preživeli) i na činjenicu da su oni sezonu počeli mesec dana ranije. Sanderlend je očajan u ovoj sezoni, i ovakvim igrama ne zaslužuje prvoligaški status. Vest Brom je i dalje ubedljivo najnekvalitetniji tim u ligi, a Bolton ne uspeva da iskoristi iskustvo svojih igrača.

Fulam
je klub koji je najavljen na ovom sajtu za ispadanje. Slabe igre Boltona i Sanderlenda sada pomeraju zapadnolondonski klub malo iznad crte, ali ne treba se zavaravati. Fulam je većinu bodova koje ima, osvojio na početku, zahvaljujući formi koju je dostigao u Intertoto kupu. Već dva meseca ovaj klub ima slabe rezultate, a jedine pobede u tom periodu ostvario je protiv dva tima u nok-daunu (Liverpul i Lids). »Kolibaši« su nekoliko puta izvlačili bodove u finišu, ali to je bilo na početku sezone. Ne treba više računati na to. Fulamu slede teški dani.

I dok je Fulam osvajao bodove u finišu, Bolton ih je upravo tada gubio. U zaustavnom vremenu na Ribok stadionu golove su postizali Liverpul, Čelsi i Blekburn (5 direktno izgubljenih bodova), što na kraju može biti presudno. Bolton ima sasvim solidan tim i igra dosta dobro, ali im sreća uopšte nije naklonjena. I prošle godine u ovom trenutku Bolton je bio u sličnoj situaciji. Olardajs je tada našao rešenje. Može li i sada?

Kao ni Lids, ni Sanderlend nije rešio problem promenom menadžera. Kao i na Eland Roudu, i na Stadionu svetlosti je odličnog mladog menadžera, koji je godinama dobro vodio klub, zamenio stariji kolega, nikada sasvim dokazan. Može sada uprava kluba da se vadi na povrede i neuigranost, ni milioni potrošeni na napadače nisu rešili problem. Odlazak Filipsa, koji izgleda neminovan, verovatno će prelomiti situaciju. Na koju stranu, pokazaće vreme. Po svemu do sada viđenom, »Crne mačke« igraju najgore u ligi.

Na kraju - Vest Bromvič Albion. Ovo je najslabiji tim u ligi, sa nedovoljno kvalitetnim igračima, sa neprivlačnom igrom i neiskusnim menadžerom. Sve što je Brus uspeo sa Birmingemom, Megson nije sa Vest Bromom. Zato i dalje ostajem pri rečenom u avgust – opstanak ovog kluba bio bi negacija Premijer lige.

Ocena B92
: Vest Brom i Sanderlend izgledaju kao sigurni kandidati za ispadanje. Bolton je blizu da im se pridruži, ali ne treba prerano otpisati tim sastavljen od iskusnih i kvalitetnih igrača. Fulam je sada u velikoj prednosti, ali u martu neće biti. Zanimljiv rasplet mogao bi biti ako neko od tri velika kluba (Vest Hem, Aston Vila, Lids) ostane ovoliko blizu dna do marta. Ne treba smetnuti s uma da oni ne umeju da igraju za opstanak!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: