Evroliga: Nedelja čudnih rezultata

Izvor: B92

Petak, 01.11.2002.

20:13

Default images

Spisak neporazenih je kraci (Barselona, TAU), kao i spisak onih bez pobede (Buducnost, AEK). Na iznenadjenja smo se vec navikli, ali je ovoga puta bilo bas cudnih ishoda, a par utakmica je imalo neverovatne tokove.

U grupi A Barselona je radila citavih 50 minuta da bi ostala i dalje neporazena. Efes ih je stavio na neplanirane muke. Daleko od toga da ima lakih utakmica u Evroligi (NEMA IH), ali razlika izmedju ova dva tima je nagovestavala laksi posao za goste.

Za ovaj susret se slobodno moze reci da je od onih u kojima "nista nije bilo normalno". Na najveci zid u Evropi (Duenjas-Femerling-Fucka) zaleteo se, za ovo drustvo, omaleni Kambala i postigao 41 poen, plus 11 skokova. S druge strane, Barselona je svoju igru usmerila na spoljne pozicije, iako ima pomenute centre. Umesto da gosti baziraju igru unutra, a sprece protivnika u istoj nameri, dogodilo se upravo suprotno.

Na sve to, dvojica koja nisu trebala ni da se skinu, ne samo da su bili u svojim ekipama, vec se moze reci da su bili medju najboljima na parketu. Tundzeri i Bodiroga, obojica po 41 minut, obojica sa povredama.

Efes je dva puta izjednacavao, na kraju su odlucila slobodna bacanja - Efes 12 od 22. Barselona je, ocekivano, nadskakala domacina, ali je katalonska legija stranaca izgubila 29 lopti!!!.

Uz Kambalu, odlican Tundzeri - 7p, 4s, 9as, 5 ukradenih. Brown i Granger znaju za bolje partije.

Barselonu predvodio Jasikevicius, 17p, Fucka i Bodiroga po 16p.

Zagrepcani su se opasno razgalamili pred gostovanje u Trevizu, i da su uspeli da igru sa pocetka nekako produze, verovatno bi imali cime da se hvale. Ovako, ostalo je sve na velikim, bukackim recima, iako su u jednom momentu vodili i sa 24-40. Medjutim, Benetton je isuvise kvalitetan za Cibonu, vec je sve regulisamo u drugoj cetrvrtini (49-46 za domacina), a treci i cetvrti deo su doneli jos dva breaka , 13-0 u trecoj, 12- 0 u poslednjoj deonici.

Preokret je poceo ulaskom Nikole, koji je pre samo dva dana slomio nos u suidaru sa Garbahosom. Iako sa maskom (skinuo je u nastavku), Argentinac je uspeo da da igrom u napadu, a narocito u odbrani (potpuno smirio do tada nestasnog Prkacina) probudi saigrace i pokrene masinu.

Beneton je nadskakao goste, koji su, sem pomenutog Prkacina, bili potpuno jalovi. Mujezinovic - 28 minuta, NULA poena.

Na Edneya smo se vec nekako navikli, ali drugi Amerikanac iz Treviza pruza sve bolje partije. Legenda i uvek najbolji primer Duke univerziteta, Langdon je postigao 15 poena, 4 sk, 3as, 2 uk, a starac Pitis za udzbenike - 10p, 6as, 5uk, 3sk. Ipak, MVP Benetona je Garbajosa- 20p, 4s, 3as, 4uk, 2 bl... Sve u svemu, 5 domacih igraca sa indexom preko 20 poena.

Ortez
i Skiper su igrali neizvesnu utakmicu, odlican u pobedi svog tima Lukovski, 14 p, 3 as, postigao poene koji su odlucivali. Iako bi se po sastavima i nacinu igre moglo nesto drugo pretpostaviti, Ortez je uspeo da se nametne igrom blize kosu i da ostvari fizicku superiornost, preko Sellersa i Diawa.

Startni centarski tandem Skelin-Galanda je bio katasrtofalan, tako da je resenje potrazeno na klupi - Kovacic, jos jedan povredjeni igrac koji nije trebao da nastupi, je postigao 28p.

Kao sto sam vec napomenuo, utakmicu je obelezila upornost Francuza da poentiraju iz reketa. To je dovelo do skupljanja odbrane. S druge strane, odbrana domacina je konstantno primoravala goste da rade za svaki poen i datesko nalaze otvorene suteve, tako da je Skipper tokom celog toka meca koristio duze napade, sto i nije najomiljeniji stil njihovog coacha.

Pored pomenutih, odlican je bio i mladi Pietrus, 11p, 7 sk za 25m.

Za Skiper, pored Hrvata, dobro su odigrali Barton i Delfino. Scepanovic se vratio posle povrede, ali bez ucinka.

AEK
i dalje nije kompletan (Dikudis) i dalje je bez pobede u Evropi. Alba je uspela da se sa gostovanja vrati sa pobedom, istina posle produzetka, ali ubrzo se niko toga nece ni secati. Bodovi se pisu i pamte.

AEK je vec na pocetku poveo, zanimljivo je da je najbolji bio vec dve nedelje otpusteni Rillie, koji je u prvih par minuta pogodio 7 (od ukupnih 9) poena, a to je vise nego sto je dao u prethodne tri utakmice Evrolige!

Posle agresivne odbrane domacina, gosti su nekako dosli do daha, i premestili igru u reket, na Stanojevica i Lollisa, a na sve to dominiraju u skoku. AEK jednostavno nema resenje na poziciji broj 4, na kojoj je Dikudisova zamena Antic, mlad ,ali zelen igrac. Vaznost utakmice, iako je tek pocetak sezone, je uticala na kvalitet, tako da ce broj obostrano izgubljenih lopti sigurno biti zapamcen.

U produzetku je Collins postigao 9 od ukupnih 19 poena. Za domacina najbolji Kakjusis 19, Betts 17, kao i Rillie.

U grupi B Buducnost je i dalje bez pobede, a ruku na srce, puno bi bilo ocekiivati da bas protiv Tau Ceramice ostvare prvenac. Dusko Ivanovic je posle 15 godina prvi put kosarkaski krocio u Podgoricu, ali se nesto nije pretrgao od istih, mislim kosarkaskih, emocija. Tau je kvalitetniji, snazniji, iskusniji, ali nekako sve to ne moze da bude izgovor za NEzalaganje... i ono sto je vec gotovo uobicajeno u nasoj kosarci - najmadji su ti koji ne ginu... valjda cuvaju "noge" za neke druge dane...

Tau, kao i obicno, igra kolektivno - 5, od ukupnih 8 igraca, je zavrsilo sa dvocifrenim ucinkom. Kod domacina, kao i protiv Zvezde, Brown odlican.

U trci za titulu IZNENADJENJE DOSADASNJEG DELA TAKMICENJA (odsek pozitivna iznenadjenja) Olimpija je ispred svih. Ovog puta zrtva je bio Žalgiris, tim koji u planu ima vracanje na stare staze iz vremena Sabonisa i co. kada su harali Evropom... a i podsecanje na Edney eru nije naodmet.

Olimpija je uspela da svu paznju odbrane usmeri na bekovski par Ilievski - Stelmahers, sto je otvorilo prostor za igru visih igraca, pre svih Poljaka i Hukica. Pomenuti tandem igra kosarku koja moze da podseti na igru Benetona - visoki su dovoljno precizni i sa tri poena, a mali dovoljno brzi i prodorni da zavrse na "ziceru".

Prednost u visini Zalgiris je koliko-toliko iskoristio (David 13p, 14sk; Einikis 14p, 7sk), ali nije vredelo. Olimpijina pobeda je dosla sa klupe - Stelmahers 15p, 6as; Poljak 14p, 10 sk; Hukic 16p, 4sk.

Sijena
je uspela da pobedi PAO na svom terenu. Iako se znatno pojacala, ekipa Montepaskija ne prestaje da "sredjuje" redove, te je iz Kindera doveden "lazni" Irac Bowdler, koji je zaigrao posle povrede, ai Stefanov se pridruzio i bez njega snaznoj ITALIJANSKOJ ekipi (Chiacig, Maggioli).

Makedonac je ne samo odlicno organizovao igru, vec je svojom dobrom igrom u odbrani doprineo vellikom broju izgubljenih lopti gostiju.

Sa ciljem da spreci Jahovica da vrslja po reketu, Obradovic je poceo sa "najtezom" mogucom postavom, sa Papadopulosom i Zizom na centrima. Medjutim, to i nije dalo neke rezultate. Bolju igru je pruzio laganiji tandem Focis (na 4) - Middleton, sto je Atamana prinudjivalo i na zonsku odbranu (inace omiljenu u turskih trenera), ali i minute pridoslice Bowdlera, koji je jurcao za Focisom, sve u cilju zaustavljanja mladog izvanrednog Grka. Prakticno, obe ekipe su veliki deo utakmice igrale bez "petica", Jahovicu je to najvise prijalo - 19p, 16sk, 4as, 7 uk. I ostatak tima je bio odlican (zar se drugacije moze na evropskog sampiona)- Ford sa klupe 10p, 2sk, 5as, 3uk; Vukcevic 14p, 2sk, 3as, 3uk.

Kod gostiju najbolji Fotsis sa 17p, 6sk i Middleton sa 17p, 10sk, 4uk, dok je i McDonald bio zapazen, presvega u odbrani - 6 ukradenih lopti.

Unicaja
, kao i vecina kvalitetnih timova, ima dosta igraca-clanova razlicitih reprezentacija i naravno to iskljucuje kolektivni rad u pripremnom periodu (zvuci li vam ovo poznato?). Posledice su, najcesce, neuigranost na pocetku sezone, tesko ulazenje u formu.

Samim tim, pobeda u Tel Avivu, protiv uvek ambicioznih "zutih", dobija na tezini. Sve propusteno se time prakticno potire. Najbolju partiju ove sezone su prikazali u najtezoj situaciji - bez pola tima (Esteljer, Rodrigez, Sonko povredjeni, Weiss igrao sa licem u savovima) u situaciji u kojoj bi ih eventualni poraz odveo daleko od prvih pet u grupi. Odgovorili su dobrom i efikasnom igrom, cak se moze reci da je i problematicni napad funkcionisao bolje nego u dosadasnjem delu sezone.

Pobeda je svakako rezultat kolektivnog rada, ali su nesto zasluzniji Maljkovicevi playmakeri, Cabezas i Bullock. Maccabi je na toj poziciji potpuno porazen, a ucinak direktnih portivnika minimaliziran - Udrih 4p, bez asistencija, Sharp 2 poena.

Milan Gurovic je predvodio ostatak tima, apsolutno neimpresioniran tribinama sa 10000 navijaca, koji tako retko imaju priliku da vide svoje ljubimce kako porazeni napustaju parket. 22 poena, od toga 5 trojki, svaka cast. Kod domacina najbolji Vujcic, 16p, uz Lewisa, 18p.

CSKA
vise nije bez poraza. Asvel je uspeo da postigne gotovo sto poena , 99, sto najbolje odrazava ritma utakmice. Svakako nismo navikli da gledamo Ivkoviceve timove u takvim izdanjima, pogotovo u prvih i poslednjih 10 minuta, kada su primili 28, odnosno 30 minuta.

Francuzi su pokusali, i na kraju i uspeli, da napadnu Moskovljane tamo gde bi malo ko pokusao - pod kosem. Gulyas i Evtimov, na prvi pogled preveliki, preteski i prespori, su pokazali da su bas suprotno -bez respekta prema NBA zvezdama, bivsim (Gatling) i buducim (Songaila), jednostavno su ih uneli pod kos, dominirali u skoku, i pravili mesta za ostale, jer je odbrana gostiju pocela da na njih obraca veliku paznju.

Asvel je, kao i u prvom kolu protiv Virtusa, bio vise nego dobro suterski raspolozen - 12 trojki uz 50% suta. U kombinaciji sa raspolozenim centrima (da ne zaboravim Gadoua - 14 minuta sa klupe, 9 poena, 3sk, 3as) veoma tesko za braniti.

Iako su povremeno izgledali dominantno, gosti su tesko nalazili resenja za brzu igru gostiju, a veoma ih je iznenadila i "drskost" u reketu. Odgovor je pokusan i zonskom odbranom, ali suteri francuskog sampiona su bili precizni. Dosta toga ide na racun bekovskog para gostiju, Holden - Hadzivretas. Prvi je razigravao sebe , a ne ostale ( 19 sutnutih lopti ) , drugi nije mogao da pogodi - 1 od 6 sa tri poena ( Holden 4 od 13 ).Krijapa odlican - 7p, 9sk, 3as, 3uk.

Real
i dalje igra bez Tarlaca, sa ucinkom plyamakera ispod zahteva kraljevskog kluba (mozda na njihove partije uticu i price o ponovnom potpisu Djordjevica?), ali se nekako pobedjuje, sto je najvaznije. Spoljnu liniju je pojacao oporavljeni Mumbru, sigurno najbolji kod Madridjana - sa klupe 16 poena za 17 minuta, 5 trojki. Njegov povratak ce povecati konkurenciju na pozicijama dva i tri, mada ko zna kako ce starosedeoci (Ereros, Angulo) to "pozdraviti".Real je nadskakao Ulker, koji je opet sve "svalio" na strance, ali je Praskavicius ovoga puta podbacio. Iznenadjenje je dobra igra Gulera, cesto zaboravljenog na klupi. Za Goljovica su Turci ovoga puta odvojili citavu jednu loptu(za 18 min)...koju je naravno ubacio.

Teze nego rezultat govori, Virtus je dobio Poljake u Bolonji. Ocigledno je da se forma stabilizovala, i da se pokupovalo sve sto je falilo, a i oporavljeni se cekaju. Kada se to sve jednog dana "izmesa", eto novih rezultata iz Bosine kuhinje.

Dial,posto je upropastio Partizan u Pioniru, naravno nije ponovio istu partiju - 12 poena za 28 minuta, ali je Avlejev definitivno u formi - 10 skokova, 12 poena, dok je Bell bio na svom, visokom, nivou. Virtus preskocio goste, 44 - 30, dominirao pod oba obruca... 16 skokova u napadu.

Slask nije ponovio iznenadjenje iz proslog kola, izgleda je magija novog trenera trajala prekratko. Naravno, ovo je sala, sastav i igra Poljaka su za respekt. Uspeh domacina je umnogome omogucen dobrom odbranom na prvom igracu gostiju, Giedraitisu, koji je zaustavljen na 7 poena.Da price o brojnosti kvalitetnih igraca nisu prazne, najbolje govori podatak o ucinku klupe - 32 od ukupnih 70 poena.

Partizan
je ispracen u Atinu sa podeljenim ocekivanjima - neki su cekali obaranje rekorda, a drugi "rekordno obaranje". Ni jedni ni drugi se nisu obradovali, crnobeli su pobedili Olimpijakos na Pireju, pre svega zahvaljujuci timskom ucinku.

Utakmica je pokazala da Ostojic moze, da O Konor zna, da Canak nije "bivsi" igrac...a sve to se dalo cuti i procitati.Vujanic je zagorcao zivot domacinu, 20 poena za 20 minuta, bez resenja za njega, sa svim mogucim cuvarima izmenjanim na playmakeru gostiju (mislim da jedino ekonom nije usao da i on malo proba).

Trener domacina Lefteris se nije ne znam kako proslavio. Promene odbrana gostiju je uglavnom nemo posmatrao, bez sistemskih resenja, kao da je igracima rekao...pa snadjite se. U toj igri najbolje su se snasli Johnson i njegov pertner DeMiguel,koji odavno odavno nije bio tako efikasan. Na centarsku igru domacina odgovor su bile ceste promene odbrana i timski skok.

Samo bih malo skrenuo paznju na poslednji napad Olimpijakosa. Lefteris je uzeo time out kako bi organizovao poslednji napad, nastavak utakmice je pokazao da ocigledno nije ni rec rekao o poslednjoj odbrani. Potpuno zbunjeni ranim faulom na Nikabazeu ( najgoti izvodjac bacanja u petorci koja je bila na parketu ) nisu imali ideju sta da rade u poslednjih 25 sekundi.

U napadu je Ostojic "bez blama" napadao do samog zicera, zaista efikasan - 6 od 7, a pomoc mu je pruzao njegov "pitomac" Perovic (za 14 minuta 3 skoka u napadu, i to u najvaznijim trenucima). Treci centar crno-belih Sekulic mnogo bolji u skoku, nego u realizaciji, ali se na njegov racun pise dobar broj poena pominjanog tandema Olimpijakosa, narocito u trecoj cetvrtini.

Vujanic predvodio svoje saigrace, 25 poena, Ostojic 18p, 10sk, O Konor 11 p, 4 sk, Canak 11 poena, od toga 5 u poslednjem minutu, ukljucujuci i pobedonosni kos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: