Frikom YUBA liga: "osetiti pritisak"

Ponedeljak je ujutru, vreme mi je da napisem nesto o vikendu u Jugo-kosarci. Pre nego sto sam poceo, "prosao" sam kroz evropske lige, i video sve i svasta..mislim naravno na rezultate. Nisam bio lenj , pa sam prosao i kroz siteove najznacajnijih novina, zanimalo me kakve su reakcije... Niceg apokalipticnog nije bilo, izvestaji, misljenja, kao i svugde.Ali sa znatno manje pritiska. Mislim da sve i jedan klub u nasoj I ligi ima uzasan pritisak.Verovatno je isto i u nizim ligama. Imao-neimao rezultate ( da li su oni bas uvek merilo uspesnosti ? ), pritisak je ogroman, prava na gresku minimalna, od danas do sutra sve se ocenjuje od 1 do 10, s tim sto i u jednom danu mozes da budes i za 10 i za 1. U sportu se sve desava u ciklusima, svi se trude da budu na samom vrh*u, a tamo ima mesta samo za jednog. Da li to znaci da su svi ostali neuspesni? Ne bih rekao. Trenutno stanje na tabeli je sledece: dva su neporazena kluba, Partizan i FMP, a Lavovi su jedini preostali klub bez pobede.

Izvor: Specijalno za B92, Aleksandar Džikiæ, pomoæni trener KK Partizan Mobtel

Utorak, 29.10.2002.

00:23

Default images

FMP Železnik je u subotu vece bez ikakvih problema zabelezio cetvrtu pobedu. Protivnik, OKK Beograd, nije bio ozbiljan rival za najveceg kandidata za titulu. Iako su igrali bez Askrabica, playmakera njihove igre, uspeli su da se vec u prvih 10 minuta odvoje. Petrovic je iskoristio priliku da izrotira ceo tim, jednostavno nije bilo bojazni za rezultat. OKK bez definisanih reakcija u odbrani, pojedinci suvise sebicni ( za moj ukus ), igra ispod nivoa imena koji su u sastavu.

Nikolic 22p,13sk, Petrovic 15p, 3 trojke. Za OKK, Dragojlovic 20p, 9 sk. Glintic 15p.

Posle odlicnog starta, Spartak je porazen drugi put, ovog puta u Leskovcu. kao i svaki drugi tim, i Zdravlje ima svoju "kosarku" i kad im se dozvoli da igraju ono sto najbolje znaju - to su problemi i za najbolje .Ubacili su 14 trojki ( 42 od 91 ukupnih poena ), nadskakali goste, koji su, barem na papiru, visi, i imali coveka koji je usao sa klupe i ubacio 42 poena !!! Licno , nikad nisam cuo da je nesto slicno nekome poslo za rukom, svaka cast Sasi Stankovicu, rezervnoj cetvorci Leskovcana. 42 poena, 15 od 19, plus 6 skokova.

Spartak nije uspeo da iskoristi probleme Mitica sa penalima i da preseli igru u reket . Mijajlovic 7 poena, dva suta za dva poena, Majstorovic, igrac oko koga se digla ogromna prasina ovog prelaznog roka - 2 poena. Za razliku od njih, Subara je imao svoje vece, ali nedovoljno za pobedu - 30 poena, 15 od 17 suteva, 6 od 7 trojki.Sve je reseno u trecoj cetvrtini, kada je Zdravlje ubacilo 5 uzastopnih trojki.Do kraja Spartak je pokusavao da preokrene rezultat, ali je penal zavrsnica ipak ostavila vazne bodove domacinu.
Hemofarm je, po njihovim recima, kompletirao ekipu, dovodjenjem Topica i Campbella sigurno je promenjen intenzitet treninga i otvoreno je novo pitanje preraspodele minuta, drugim recima konkurencija postoji na svakom mestu , od 1 do 5. Ambicije su, ponovo, sampionske, a na tom putu nasao se i Lovcen, dobar tim sa prednoscu domaceg terena.

Goste sve to nije posebno impresioniralo, do pobede se doslo sigurno. Defanzivno orjentisani Lovcen je u drugoj cetvrtini primio neverovatnih , za njih barem, 30 poena. Bogavac i Campbell su doneli prevagu nad direktnim protivnicima - gosti na poziciji 2 su doprineli sa 38 poena, domacini tek 1. I klupa Hemofarma je bila vise nego dobra - 45 od ukupnih 84 poena, Lovcen tek 2.

Heroji kola su kosarkasi Sloge, koji su do prvenca dosli protiv Vojvodine. Vec sam pisao o tome da ce neciji "skalp"ostati da visi u Kraljevu, ali se malo ko nadao da ce to bas biti ekipa koju svrstavaju u borbu za prva tri mesta. Kvalitet koji nemaju, nadomescuju borbenoscu, a UTAKMICA SE NE GUBI KADA SE NAJBOLJI IGRAC BACA NA GLAVU ZA VEC IZGUBLJENOM LOPTOM. Sasa Stefanovic je postigao 28 poena, pokrenuo je saigrace i sada je Sloga na putu koji lici "nemogucoj misiji", posle svih onih organizacionih i igrackih problema sa kojima se bori. Ali, i iz vecih problema su se "vadili", sto ne bi i ove sezone.

Posle prva dva kola, Spartak je imao dve pobede. Dve nedelje posle, sa Majstorovicem u timu ( momak oko koga se digla ona silna prasina u prelaznom roku...da li je ili nije potpisao i za koga ), Spartak ima i dva poraza. Sigurno je da u Leskovac nisu krenuli da izgube, alli sigurno nisu ocekivali da im igrac sa klupe ibaci 42 poena. Sasa Stankovic, rezervna cetvorka Zdravlja, im je dao 8 trojki ( ne razumem, da li je moguce da mu se ostavi otvoren sut), iz igre je sutirao 15-11, plus 6 skokova. SVAKA CAST!

Suboticani nisu uspeli da igru prebace pod obruceve, gde su imali [rednost, narocito posle Miticevih brzih penala. Umesto centara, lopte je trosio Subara, koji je zabio 30 poena, ipak nedovoljno za pobedu.
Partizan je, da bi ostao neporazen, morao da igra produzetak u Zemunu. Uspeli su gosti da u dva minuta izgube 10 poena prednosti.

Neverovatno neozbiljno.

Jedna od stvari koje treneri zele da izbegnu je egal zavrsnica kada igras protiv cika Mikana i "mladica". Pa ti ljudi imaju vise sezona u nogama , nego protivnici godina. I ipak, svake godine, nekoliko puta ista prica. A u egalu i par minuta do kraja, nema ekipe u nasoj kosarci koja moze da odigra iskusnije. Jednostavno, nebrojeno puta "igrana" predstava, glumci iz Lavova znaju sta treba raditi da bi se pobedilo.

Ovog puta, to im nije poslo za rukom, iako je Mikan ubacio puno, puno poena. Isto toliko , pa jos desetak preko je ubacio i Vujanic. Pomoc od Perovica i Sekulica, u extra periodu i O Konor ubacuje 6 od svojih 9 poena.Sve u svemu, sreca da se pobede broje.

U derbiju je Crvena Zvezda uspela da pobedi podgoricku Buducnost i tako ih "makne" sa spiska neporazenih. Obe ekipe su u mec usle posle poraza u susretima sa predstavnicima ex Yu zemalja, tako da se za pobedu moze reci da je bila obostrani imperativ.

Prvih 20 minuta je dobila Buducnost, na momente bila u plusu i 17 poena. Igralo se brzo, efikasno i nesebicno, sa dobrim skokom pod oba kosa. Zvezda nije igrala agresivno, sto je ostavljalo otvorene suteve bekovima gostiju, a i ono malo odbitaka su uglavnom pokupili centri u plavom. Milojevic, predvodnik ovosezonske podgoricke ekipe, je delovao sigurno i mocno, kao i citav tim.

Promene dolaze sa trecim penalom pomenutog gosta, i boljom igrom tandema Pen - Jeretin, kao i dobrom igrom Tice, koji je pomerio ravnotezu Zvezdinog napada.

Velika prednost se smanjivala, da bi domacin u jednom momentu preveo i sigurno odigrao do pobede.

Za crveno bele je ovo potvrda da mogu da se vrate iz velikog minusa, medjutim upada u oci neefikasnost nekih od nosilaca igre ( pre svega Dozeta ) i pogresan pristup na pocetku meca.

Trener Buducnosti Djurovic ce svakako imati sta da kaze svojim igracima, posebno onim mladjima, koji su demonstrirali zavidnu neodgovornost i sebicnost, povremeno i nezainteresovanost za igru u odbrani. Posto to sigurno nije put ka tituli, valjalo bi da sto pre shvate da je kosarka kolektivni sport, gde uspeh zavisi od funkcionisanja tima, a ne pojedinca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: