Evroliga:Kolo iznenadjenja i dobre posete

Vec trecu sedmicu za redom, 24 najbolja kluba Evrope se takmice u Evroligi. Za razliku od prethodnih godina, vec na pocetku se gotovo svi ucesnici mogu pohvaliti dobrom posetom!Sigurno je da ce ona biti veca kada nastupe pauze u fudbalskim prvenstvima. Dosadasnja gledanost je najveca od pocetka ovog takmicenja, 5100 gledalaca po mecu (ovo je treca sezona) i sigurno je da kosarkaski fanovi imaju priliku da uzivaju u najboljoj (mogucoj) evropskoj kosarci. Od samog pocetka, iznenadjenja je bilo, ali vise u toku, nego na kraju lige, sto je i potpuno logicno , ako se shvati, i prihvati, nacin funkcionisanja lige najmocnijih klubova. Prosle dve veceri su nam donele cak 5 pobeda gostujucih nad domacim timovima, za 3 se slobodno moze reci iznenadjenje. Timovi iz Jugoslavije su i dalje bez pobede.

Izvor: Specijalno za B92, Aleksandar Dzikiæ, pomoæni trener KK Partizan Mobtel

Petak, 25.10.2002.

20:40

Default images

GRUPA A

Jedna pobeda gostiju (Benetton), jedan veoma nizak rezultat ( Cibona - Efes ), i jos dve pobede domacih ekipa.
Skiper je dobio u Bolonji, Aek ce morati i dalje da radi za prvu pobedu. Obe ekipe bez vaznih igraca - Bazile i Scepanovic s jedne , i Dikudis sa druge strane. I dok bolonjezima nekako polazi za rukom da nadoknade svoje povredjene ( za to su zaduzeni, pre svih, Delfino, Barton i Poceko ), Šakota nikako ne moze da nadje igru bez pomenutog Dikudisa , sigurno jednog od najboljih cetvorki evropske kosarke.Ni stranci, Blackney i Rillie, od kojih se ocekivao prilican broj poena , ne funkcionisu ni blizu zadovoljavajuceg nivoa ( zajedno 2 poena ). MVP proslog kola Skelin, samo 2 poena, ali 10 skokova, uz pomoc Kovacica i Galande - zajedno 27p,14 sk. Delfino + Barton -30p, 9 skokova.Kod gostiju samo Kakijusis na nivou na koji smo navikli. Clanovi mlade reprezentacije, Zizis i Taputos - puno minuta, po 11 p.

Mesina nije imao Edneya na raspolaganju, ali ni neigranje najboljeg protivnika nije puno pomoglo Albi.Benetton je pokazao da moze da pobedjuje na strani, a bio bih slobodan da napisem da bi sa ovim timom ( i ulozenim novcem) i morao da pobedjuje. Iako bez "duse tima", gosti su  uspeli da pobede, pre svega zbog briljantne igre Argentinca sa spanskim pasosem - Garbahosa je postigao 17 poena, od toga jednu trojku i to u prelomnim trenucima pred kraj utakmice , cime je smirio domace. Uz to pokupio je i 13 lopti, i radio "puno radno vreme" na Stanojevicu, koji je ipak postigao 16p, i uz Pesica ( 21p) bio najbolji Berlinac. Alba je sutirala ocajnih 17-2 za 3p, uz sve to i nervoza na liniji slobodnih bacanja - 27-17.

Cibona je imala tezak zadatak - u goste je dolazio Efesov strasni tandem - Brown , Granger - koga ove sezone niko nije "regulisao". Jasno je bilo da se odbranom i samo odbranom moze pobediti, uostalom to je upravo ono sto Repesa stalno ponavlja. U pravoj "tuci" niko nije dolazio do lakih poena, nije bilo otvorenih suteva - Brown je sutnuo svega 7 lopti, Granger dve !!! Povrh svega, dozvolili su sebi luxuz , koji ne prolazi u Evroligi - penali 15 od 27.Napadi blize kosu nisu prolazili ( Kambala skromnih 3 od 11 ) iako je tu Cibona najtanja. Svesno su domacini zrtvovali pojedine igrace, ali se do pobede doslo.Treca cetrvtina je donela i bolji napad - postignuto je 23p ( za prvih 20m ukupno 25 ), i domacin je otisao na dvocifren plus. Bez prave igre u napadu, gsti nisu ni mogli vise do kraja.

Barselona je pobedila. Ubedljivo. Nekako smo se vec navikli na to, ali...slucaj je isti kao Benettonov - ako se u ovom sastavu ne pobedjuje, pa ko to onda treba da igra da bi se pobedjivalo?Opet je Barsa nadskakala protivnika ( + 14 ), opet je bolje sutirala za 3p ( 50 % ), opet je Pesic na parket slao 11 igraca. Ortez jednostavno nije mogao nista, uostalom ne ide se u Barselonu po bodove...barem ne ove sezone. Bodiroga 27minuta u igri, 11 poena. Lukovski 15.

GRUPA B

U grupi B jedan veliki okrsaj, jedno iznenadjenje, i dve prilicno sigurne pobede domacina.

Tau je polako pokupovao sve sto mu je "falilo" tako da sad imaju jednu od najjacih startnih petorki u ligi, ali sigurno najjacu klupu - Motola, Nocioni, Foarest, Kalderon...plus Benet, koji je povredjen.U goste im je dosla Sijena, koja se silno "ponovila" ovog leta i dovela prilican broj vrhunskih kosarkasa.
Kada centar postigne 31 poen, onda mozete samo da pretpostavite o kakvoj se dominaciji tu radi. Kada postigne 12 od 19, onda se moze pricati o odlicnoj igri. e to je Skola uradio u sredu, uz 5 skokova i 3 asistencije. Kako se Argentinci uvek drze "zajedno", da se Skola ne bi osecao usamljeno, Nocioni je pridodao jos 24 p, 10 sk, i 4 trojke iz 5 pokusaja !!! Utakmica nije protekla u dominaciji domacina, gosti su na sve pomenuto imali odgovore ( Chiacig u prvom poluvremenu, Jahovic, Vukcevic i iznenadjenje Markacini su mucili Tau celih 40 minuta ), tako da se u poslednjih 10 minuta uslo sam aktivnih 61-58. Odbrani Sijene je "preselo" da ih Skola unistava, te su poceli da skupljaju oko njega, jer resenja u igri 1 na 1 nije bilo. Veliki igrac, kakav jeste, Skola je poceo da radi za saigrace - svaki put kada je udvajan, lopta je nalazila put do nekog od igraca na 3 poena. Rezultat toga - 4 trojke  i serija od 14-5 na startu poslednjeg dela. Prakticno , to je i odlucilo pobednika.Tau je jedini tim kome je poslo za rukom da posrtigne 90 poena.

Panatinaikos
je izgubio u Atini, Makabi je trijumfovao posle dugo godina. U utakmici timova koji su u bliskoj proslosti odlucivali o titulama prvaka Evrope, gosti su preuzeli stvar u svoje ruke vec pocetkom druge cetvrtine i nisu prepustali vodstvo sve do poslednjeg trenutka. Gosti su potpuno dominirali pod obrucevima ( 28-41 ), a veliku pomoc centri Makabija su imali od bekovskog para Udrih - Lewis ( 10 skokova ). Obe ekipe lose sa penala ( 57 - 54 posto ), ali je presudila losa realizacija Pao iz reketa ( 36% ).Napad domacina je tek u poslednjih 10 minuta uspeo da "isporuci' vise od 20 poena za 10 minuta.

Olimpija je lagano zabelezila novu pobedu, ovog puta nad podgorickom Buducnosti. Posle dobrih partija protiv boljih od sebe, ocekivalo se da Buducnost pokusa da pobedi Ljubljancane, koji nisu ni senka nekih predjasnjih sastava. Medjutim, kao sto obicno biva, losije se igra protiv "realnijih " protivnika. Vec posle prvih 20 minuta, bilo je + 18 za Olimpiju. Prednost je rasla sve do maximalnih 76-49. Bekovi gostiju daleko ispod mogucnosti ( 3 playa zajedno - 6 poena ) nesto veci ucinak centara i krilnih igraca. Buducnost nadskakana od tima koji takvu prednost nema na papiru. Svetla tacka je Vranjes ( igra prvu sezonu u karijeri ) - 5 rampi, 6 skokova.

Maljkoviceva Malaga je opet izgubila kuci, dva puta u tri kola. Gotovo je neverovatna bila zavrsnica , u kojoj je mec winner bio Cota. Ne bi tu nista bilo previse cudno ( zaista je rec o odlicnom igracu ), da Cota, najnizi na terenu, nije doneo svom timu pobedu skokom u napadu i sutem odmah posle skoka.Unicaja se od pocetka mucila sa kontrolom reketa,Einikis i Carawell su bez problema resavali u napadu, postizali su poene u serijama.Sa ciljem da zaustavi centarsku realizaciju i prodore bekove pod kos, domacin koristi zonu, sto daje rezultate. Zalgiris se odlucio za duze napade, Unicaja je poentirala iz kontranapada koji su "izlazili" iz cvrste i uporne odbrane.Pomenuti centarski tandem je odraio veliki posao za pobednika, ali je i Cotinih 13 poena i 9 asistencija zazluzilo da se pomene.

GRUPA C

U grupi C i dalje ima nepoazenih timova - CSKA, i timova bez pobede - Partizan.
U Moskvi je igran zanimljiv duel, susrele su se dve ekipe slicnog stila igre - odbrana je osnov svega, nema nekontrolisane kosarke. Moskovljani su kao i protiv Partizana, poceli pomalo usporeno u napadu, ne previse efikasno. Naravno, ni gostima nije dozvoljena sloboda u igri. Bilo je potrebno 8 minuta da se dodje do rezultata 10-10. Ivkovic se odlucio za igru preko Songaile, kome formacijski niko iz protivnicke keipe nije mogao da parira. Za cuvare je bio ili suvise brz i prodoran, ili suvise jak.Niti jedna od ekipa nije pruzila igru za pamcenje, ali ako se zna da su oba sastava potpuno nova, to i nije za neko cudjenje. CSKA ne menja ritam igre, bez obzira na petorku na parketu. Ocigledno je da je selekcija izvrsena tako da se do mesta u timu dolazilo po kriterijumima atletskih sposobnosti i spremnosti da se igra odbrana. Jednostavno, defanzivno posmatrano, Moskovljani su bez slabog mesta.

Gotovo da je neverovatno kakvu je priliku Asvel propustio u Istanbulu. U utakmici obostranihuspona i padova, odluka je pala u poslednjim minutima. Francuzi su imali sansu da ostanu neporazeni i posle trece nedelje takmicenja, ali nisu uspeli da rano ostvareno vodstvo sacuvaju do kraja.Asvel je imao dva "jurisa" koji su potpuno poremetili domacine, kojima je bilo potrebno 30 minuta da se vrate u egal. Asvel je radio ono sto mu njavise odgovara - kontranapad, gde je sposobnost da se brzo prelazi iz odbrane u napad dolazila do izrazaja. Na neefikasnost domacina uticala je i promena odbrane.Ulker je ponovo bio predvodjen stranim triom Blair( 22p,12s)-Booker (13p) - Praskevicius (12p, 6s), dok su gosti poene podelili na vise igraca, bez pravog realizatorskog lidera. Treba istaci rolu Guliyasa, centra Asvela, koji je postigao 16p,5sk ( usao sa klupe ).

Vise nema nikakve sumnje - Real Madrid je jedan tim sa Tarlacem u satsavu, sasvim drugi kada naseg igraca nema. Poraz u Madridu, od ekipe Slaska, koja je promenila trenera DVA dana pred utakmicu, ce biti tesko nadoknadiv , uzevsi u obzir da se mnoge ekipe iz ove grupe igrati bolju kosarku u drugom delu lige. Real je ponovo lose sutirao , ne onako lose kao protiv Virtusa, ali ipak lose. Odbrana na spoljnim pozicijama nije problem - igraci, izuzev Ererosa, zele i spremni su za odbranu, svake dubine i intenziteta. Problem lezi u reketu, gde sem Tarlaca nema pravog "cvrstog" igraca. Alston je mnogo bolji napadac nego defanzivac, dok je Sonseka premlad da bi predstavljao nosioca odbrane.Slask je igrao brze i konkretnije sa novim trenerom, predvodjen Giedraitisom ( ex Ostende ) i Lugom. Poljaci su ostvarili ravnotezu u skoku, posle pocetne zbunjenosti Realovom agresivnom odbranom, zaigrali su sa vise dodavanja i to je dalo rezultate. Svakako da nisu racunali na ovu pobedu.

U Beogradu
je Partizan porazen od Virtusa, ali rezultat ne govori puno o dofadjanjima na terenu. Ono sto su crnobeli pokazali u prvih 20 minuta je bilo gore od moskovskih -36. U Moskvi ih sut nije sluzio, ali je barem bilo neke cvrstine u odbrani, kada se gresilo, barem se videla neka zelja.

Osim u prvih 5 minuta, kada je rezultat bio egal, Partizan je delovao nesigurno, izgleda impresioniran sastavom gostujuce ekipe. Iz minuta u minut razlika je rasla, igraci sa klupe nisu bili nista bolji od onih koje su menjali. Neverovatna je bila nespretnost pojedinaca, protib cvrste, ali ne bas agresivne odbrane Virtusa ( poredjenja radi, CSKA igra mnogo agresivnije ). S druge strane, Tanjevic je sredinom prve cetvrtine uveo pojacanja - Diala, Scaronea i Koturovica, na sta Partizan nije imao odgovor. Opet su crnobeli bili liseni pomoci Krstica ( povredjen ), izgleda da je u ovom trenutku tesko nadoknadivo njegovo neigranje. Njegov posao moraju da obavljaju Ostojic i Perovic, prakticno nema odmora za njih.

Posle 20 minuta gosti su imali 24 poena razlike, a Partizan gotovo nista od igre. A onda, kao da su na teren izasli neki novi igraci. Agresivno, cvrsto, angazovano, sa potpuno novim pristupom. Naravno, to daje rezultate, predvodjeni Vujanicem domaci svode napad gostiju na samo 10 poena za 10 minuta. Mnogo vise energije, mnogo vise zelje. Odmah i podrska sa tribina. Ipak , ostaje pitanje : zasto ne na isti nacin od prvog minuta ?

Mladost i neiskustvo nemaju puno veze sa pristupom polsu kojim se bavis i od koga zivis. Ako Evroliga nije najbolja sansa za sticanje rejtinga, onda ne znam sta je. I ne radi se o pobedama i porazima. Sve se svodi na to da li dajes maximum ili ne? I sta si sve spreman da zrtvujes da bi tim pobedjivao...

Virtus je pokupovao sve sto mu je falilo. Kupili su NBA beka, koji je sinoc "sahranio" Partizan, kupili su centra koji je starter svetskog prvaka, i playmakera koji ima puno utakmica iza sebe. O snazi gostiju samo jedan podatak - klupa je postigla 43 poena...isto kao i starteri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: