Frikom YUBA liga 2.kolo - bez iznenadjenja

Ni drugo kolo nije donelo iznenadjenja, iako su pretendenti na najvisi plasman imali na "programu" gostovanja na vrucim terenima. Neocekivanih raspleta nije bilo, mozda poneka nesto zanimljivija zavrsnica.

Izvor: Specijalno za B92, Alesandar Džiiæ, pomoæni trener KK Partizan Mobtel

Ponedeljak, 14.10.2002.

12:49

Default images

Spartak ima dve pobede iz dva kola, Lavovi su bez pobede. U duelu dva najstarija igraca Prve lige bolji je bio Grusanovic (29p), ali je ekipa manje efikasnog Mijailovica (8p) ipak pobedila. Pojacanje iz Kraljeva, spoljnjak Trivunovic je bio mnogo zapazeniji nego u prvom kolu, kao i jos jedan "novitet" u Subotici, Subara. Proslonedeljni heroj, Suput, opet sa realnim ucinkom.

Lavovi su sebi dopustili luxuz da im gosti u poslednjih 5 minuta naprave seriju 10-0, sto je zaista neuobicajeno za ekipe koje vodi Stepandic ( uobicajena je potpuna kontrola igre i rezultata ). Vec sam o tome pisao, proslogodisnji kadar se prakticno ne koristi, promenjen je i sastav i nacin igre koji ih je uveo u elitu.

Crvena zvezda
je igrala par dana ranije ( obaveze u Adriatic ligi ) i pruzila partiju ispod ocekivanog nivoa, koji je sama sebi postavila u prvom kolu pobedom nad Slogom. Sigurno je da i protivnik odredjuje koliko se kvalitetno igra (a OKK Beograd je kvalitetniji od Kraljevcana ), ali se gotovo nista nije ponovilo u cetvrtak. Trifunovic je nezadovoljan odbranom i narocito skokom, i to u mecu protiv ekipe kojoj centarski kadar nije jaci deo ekipe. S jedne strane, uporno se pokusavalo preko centara u napadu ( Silobad i Vasington zavrsili sa po 8 p ), dok su Kosanovic i Dragojlovic dominirali sa 16, odnosno 21 poenom.

Zvezda je naefikasnije igrala u periodima kada se forsirala brza igra, ali je preduslov kontranapada upravo dobar skok i cvrsta odbrana. U odredjenim fazama utakmice ( sredina druge i pocetak trece cetrvtine ) taj koncept je funkcionisao ( "skinut" plus OKK od 8 , napravljen break 11-0 u trecoj ) i tada je Zvezda igrala efikasnije i ubedljivije.

Ponovo je za poene bila "zaduzena" spoljna linija , predvodjena Penom (21p), uz doprinos Dozeta, Bolica i Radovica.

Playmaker Beograda, Radovanovic, prikazao je mnogo bolju igru nego protiv Zdravlja , uz tandem "cetvorki"najzasluzniji je za glavobolju crvenobelih. Naravno, valja napomenuti : odlicne partije u utakmicama koje vam ne odredjuju (direktno) sudbinu ne "pomazu" previse u ispunjavanju predvidenog, a za OKK Beograd je to opstanak. Neuporedivo su vazniji mecevi protiv timova slicnog kvaliteta.
Lovcen ni posle dva kola ne zna za pobedu, ali raspored Cetinjana nije mogao biti neprijatniji - u prvom kolu gostovanje na terenu najambicioznijih u ovom prventsvu, u drugom kolu domacinstvo protiv "svojih" iz Podgorice.
Ako se zna da Lovcen nije kompletan, da je Carapic igrao posle povrede zgloba ( a znate vec da igra posle serije teskih povreda kolena ), onda pobeda Buducnosti nije iznenadjenje, ali ipak - igranje na Cetinju vazi za jedno od tezih, narocito kada se za protivnika ima uporan i kvalitetan tim.

Djurovic se odlucio za start sa dva playmakera ( Pajovic, Koljevic ) sto nije dalo rezultate, ni u napadu ( 4,minut 9-4 za Lovcen ) ni u odbrani ( obojici odbrana nije omiljena kosarkaska aktivnost , mnogo su bolji napadaci ). Ulazak "crnog" tandema je promenio situaciju, kao i odluka da na Djikanovica ( proslogodisnji prvi skakac lige ) ide Milojevic. U devetom minutu je 21-12 za goste, sto se odrzava i tokom celog prvog poluvremena.

Domacin je probao i sa promenama odbrane ( koje je vec prikazao u prvom kolu u Zelezniku ), ali ni to nije puno pomoglo. U poslednjih 10 minuta zaigaro je i rekovalescent Smiljanic, po svemu sudeci povreda je iza njega.

Buducnost je sutirala 80% unutar 3 poena ( bolje nego penale ) , plus 14 asistencija ( kako god da ih na ovim prostorima broje ).

FMP je pregazio Zdravlje u sred Leskovca.Vrlo je lako moguce da ce domacinu biti potrebno vreme da se oporavi od onog sto ga je snaslo u subotu. Licno ne pamtim da je taj tim postigao tako mali broj poena ( 53 ).

Igra Zdravlja je poznata - pick-n-roll visokih igraca ( najcesce Mitica ) sa playmakerom Pavkovicem, i realizacija tako ostvarene prednosti. Nije nauka to shvatiti, tesko je postaviti odbranu protiv toga. Medjutim, FMP ima puno nacina da se odbrani od ovako kocipiranih napada.

Centri su brzi i pokretljivi ( sto omogucava efikasnu pomoc saigracu koji je na Pavkovicu), igraci na "kecu" uporni i dobri defanzivci. Na ostalim pozicijama Zdravlje nije ni blizu FMPa. Ipak je velika razlika izmedju ova dva tima, a , ponavljam, Zeleznik je najambiciozniji u trci za trofejima, a luxuz poraza u ovakvim mecevima je nedopustiv.
Hemofarm nije menjao sastav, izgleda nije promenio ni navike. Opet lose igre na startu, opet serija poraza.Ovog puta porazila ih je Vojvodina, jos jedan od potpuno promenjenih timova.

Nikolic ima ekipu sa samo dva centra ( Johnson, Jeremic ) i par "laznih" cetvorki ( Vuleta, Vukas ) koji rade svoj posao. Logicno je da je igra usmerena na spoljne igrace, gde Novosadjani imaju strasan kvalitet ( pitanje je samo da li od viska boli glava ili ne ), sto su pokazali i sinoc ( Radonjic, Pekovic, Savanovic  - sva trojica po 20 poena, plus Vuleta 21, uglavnom spolja ...iako igra na poziciji 4 ).

Hemofarm ima veliku prednost na centrima ( u odnosu na Vojvodinu ), ali to nije realizovao. Djogo je igrao na 4, kao i uvek, ali njegove uobicajene prednosti nad protivnicima na istoj poziiciji - brzina, sut spolja, igra licem ka kosu - su u velikoj meri regulisane odbranom Vulete, igraca istog profila. Niti jednog sekunda Lukajic nije pokusao da u igri istovremeno koristi dve "petice", sto bi sigurno dovelo domacina u probleme, jer bi to Vuletu "nabilo" pod kos, gde nema sanse sa jacima i visima od sebe. Odbrana bi bila primorana na "skupljanje", da o kontroli skoka i ne govorimo. Organizacija napada Hemofarma je potpuno poremecena zonskim presingom domacina , koji je u zoni suta prelazio u zonu. Ista odbrambena varijanta koriscena je prosle sezone od strane istog trenera, nije smela da bude iznenadjenje za gostujucu ekipu. Medjutim, bila je.

Vojvodina je kontrolisala igru, imala dobra resenja iz postavljenih pick-n-roll situacija ( sinoc je to bila najkoriscenija napadacka akcija ) i imala je 4 igraca sa ucinkom od 20 i vise poena ( zaista retkost ).
Kraljevo je godinama vec najjaci domaci teren, gostovanje koje bi svi da preskoce. U proslosti su tu pobedjivane i sampionske ekipe, ali sa jacim domacim sastavima.

Ovosezonska Sloga nije slaba koliko bi neki zeleli da je predstave, ali je slabija od nekih ranijih izdanja. Partizan je igrao oslabljen ( Krstic pauzirao ), sa mnogo igraca koji su prvi put u Kraljevu, koji su prvi put igrali pred takvim auditorijumom. Bilo je za ocekivati da se neki od njih nece najbolje snaci, ali je partija nekih starijih bila ispod ocekivanja.

Crno beli
su zeleli da uspostave igru blize kosu, i to im je u dobroj meri uspelo, ali je realizacija bila ispod nivoa koji se ocekuje od sampiona. U momentima kada su igrali odgovorno u odbrani, gosti su dolazili do lakih poena iz kontranapada, sto je i dovelo do vodstva. Medjutim, za svaku kritiku je dalja igra , koja je u odredjenim situacijama navodila na pomisao da se igra "liga bez briga", a ne utakmica Prve lige u zemlji svetskih i evropskih sampiona.
Naravno, par poteza budi publiku ( u trecoj cetvrtini ) i tada pocinje "pakao". Partizan je morao dobro da zapne kako bi na kraju dosao do koliko toliko sigurne pobede. Utakmicu treba pamtiti po odlicnoj igri Amerikanca O Konora, i prvim minutima Urosa Tripkovica ( zapamtite to ime ).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: