Vukovar u trci za Srce Sarajeva

Dokumentarni film u produkciji B92, trajanje 103 min.

U ponedeljak, 21. avgusta u okviru takmičarskog programa dokumentarnih filmova na predstojećem 12. Sarajevo Film Festivalu (SFF), koji se ove godine održava od 18. – 26. avgusta, biće prikazan dokumentarni film iz produkcije B92 „Vukovar - poslednji rez“ Janka Baljka.

Takmičarski dokumentarni program SFF-a predstavice filmove koji se uglavnom bave problemom potrage za istinom.

Pored Baljkovog filma za nagradu „Srce Sarajeva“, koja se ove godine po prvi put dodeljuje za dokumentarni film, učestvovaće između ostalih i „Karneval“ bosanskog režisera Alena Drljevića o misterioznom nestanku bosanskih izbeglica u Crnoj Gori, “Izjava 710399” Refika Hodžića - priča o ocu koji pokušava da sazna šta se desilo sa njegovim sinom nestalim tokom genocida u Srebrenici, “Druga generacija” Amira Muratovića - koji se bavi problemima bosanskih izbeglica u Sloveniji, film Želimira Žilnika “Evropa preko plota” o tome kako se Šengenski sporazum odrazio na situaciju na mađarsko-srpskoj granici, mađarski film “Blago grada Pečuha” Martona Szirmaija koji traga za razlozima odbacivanja tradicije, kao i film “Pileći izbori” Gorana Radovanovića koji je bio nominovan za nagradu “Srebrni vuk” koju dodeljuje najveći festival dokumentarnog filma u svetu IDFA u Holandiji.

Film Janka Baljka, koji je premijerno prikazan početkom godine na Zagrebdoksu u Zagrebu i 34. FEST-u u Beogradu, prvo je srpsko-hrvatsko ostvarenje koje govori o događajima u Vukovaru ratne 1991. godine.

Ovaj film je pokušaj novinara istraživača sa obe strane Dunava da se napravi dobra i istinita priča o svemu onome što se u Vukovaru (Hrvatska) dešavalo u proleće, leto i jesen 1991., nešto malo posle te tragične 1991. godine, kao i o onome što su istorijske, društvene i emotivne posledice svega nakon godina bola, patnji i razaranja.

“Pokušali smo da shvatimo zbog čega je baš Vukovar, bogati slavonski gradić koji je slovio za Jugoslaviju u malom, Titov ogledni grad bratstva i jedinstva, doživeo potpunu apokalipsu, koju je moguće porediti sa žrtvom i opsadom Staljingrada, a po dimenziji razaranja sa prizorima koji su obišli svet i sa onim što se dešavalo u Hirošimi i Nagasakiju.

Zašto je grad koji nije imao nikakvog strateškog interesa u rasporedu vojnih i policijskih snaga u sukobu Jugoslovenske narodne armije i Hrvatske vojske tako planirano i sistematski razaran dok su se srpski (Milošević) i hrvatski vođa (Tuđman) šetali po Titovom imanju (Karadorđevo) i dogovarali novu podelu Jugoslavije”, naveli su autori o osvarenju “Vukovar – poslednji rez”.

U filmu su pored razgovora sa osobama koje su krojile sudbinu ljudi toga vremena s obe strane fronta, kao i svedocima ovih tragičnih dešavanja, korišćeni arhivski snimci srpskih i hrvatskih medija, velikih svetskih agencija i privatni snimci.

“Vukovar poslednji rez” realizovan je u produkciji B92, film je režirao Janko Baljak, koji je bio i saradnik na scenariju, a autor, scenarista i vođa srpsko-hrvatskog novinarskog tima je Drago Hedl (Osijek, Hrvatska).

Janko Baljak rođen je 1965. u Beogradu. Diplomirao filmsku i televizijsku režiju na FDU u Beogradu. Njegov prvi kratki igrani film “Zbog osnovane sumnje” prikazan je 1986. godine u zvaničnoj selekciji Festivala jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog igranog filma. Tokom studija režirao je deo omnibus filma “Šta radiš večeras” (priča Apsolutni sluh).

Autor je desetine emisija kulturno-umetničkog programa TV Beograd. Jedan je od osnivača filmske i TV produkcije nezavisnog beogradskog radija B92 u čijoj produkciji je realizovao niz dokumentarnih filmova koji su sa uspehom prikazivani kod nas i u svetu i pri tom višestruko nagrađivani. Od septembra 1995. godine radi kao asistent profesora Gorana Markovića na prvoj godini filmske režije Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu..


Filmografija/Filmography:


1986 Zbog osnovane sumnje/On account of reasonable doubt (short)
1987 Slušate novosti dana/You’re Listening to the News of the Day (doc)
1988 Apsolutni sluh/A Sense of Hearing
1988 Nepodoban/Misfit (doc)
1989 Derbi/Derby (doc)
1990 Dugi život bračnog para Kos/The Long Life of the Married Couple Kos (doc)
1991 Bilo jednom Srbiji/Once upon a time in Serbia (doc)
1993 Eco Aqua di Montenegro (doc)
1993 Slike žalosnih događaja/Images of Sad Events (doc)
1993 Ekstemni Beograd/Extreme Belgrade (doc)
1994 Novinar Brkić, sam protiv svih/Brkic, The Journalist – All Alone Against Everybody Else (doc)
1994 Svi predsednikovi dnevnici/All The President's News (doc)
1994 Kosovska trilogija/ Kosovo Trilogy (doc)
1994 Beogradski radio mladoženja/Belgrade Radio Bridegroom (doc)
1995 Vidimo se u čitulji/ The Crime That Changed Serbia (doc)
1998 Etnički čisto/Ethnically Clean (doc)
1998 Duvanski put/ Tobacco Road (doc)
2000 02:06 - Anatomija bola/02:06 - Anatomy of Pain (doc)
2001 Mrtvi ubijaju - Anatomija bola 2/The Dead Kill - Anatomy of Pain 2 (doc)
2002 Srbija u kontejneru/ Serbia in Garbage Can (doc. film and TV serial)

 

 
“Vukovar – poslednji rez” osvojio nagradu u Sarajevu
27. avgust 2006. - Na upravo završenom 12. Sarajevo film festivalu, najvećem i najznačajnijem festivalu u regionu, dokumentarni film Janka Baljka i Draga Hedla „Vukovar – poslednji rez“ nastao u produkciji B92, dobio je nagradu „Human Rights Award“. Nagrada za ljudska prava dodeljuje se za najbolji dokumentarni film... Detaljnije...

     
     
     
     
 Foršpan - pogledajte insert [RealPlayer]Srpske paravojne snage - pogledajte insert [RealPlayer]


Đuro Hodak - pogledajte insert [RealPlayer]


Krmača - pogledajte insert [RealPlayer]

Drago Hedl, Dopisnik za Feral Tribun i IWPR - intervju BBC
mp3 download | stream


 
Vrh straneVrh strane
© 1995 - 2018 , B92 | Kontakt | O nama | Impresum | B92 lica | Pravila korišćenja
  • Marketing
  • Pišite nam
  • Mobilni B92
  • Šta je to RSS?
  • B92 na Facebooku