Potresni dokument

Vesna Laušić,
Slobodna Dalmacija, www.slobodnadalmacija.hr

Hedl i Baljak uspjeli su napraviti potresni dokumentarac koji malo koga ostavlja ravnodušnim. Film će za tri dana imati svoju beogradsku premijeru.


Dugo najavljivani film "Vukovar, završni rez" beogradskog redatelja Janka Baljka i osječkog novinara Drage Hedla napokon je u četvrtak prijepodne premijerno prikazan novinarima u kinu Tuškanac.

Snimljen u produkciji beogradske televizije B92, film pokušava rekonstruirati što se u Vukovaru događalo tijekom šest mjeseci, od početka svibnja do pada 18. studenoga 1991. godine, a čini to donoseći izjave samih sudionika tragičnih događaja - žrtava, ali i gospodara rata. Film počinje i završava suđenjem i izricanjem kazni zločincima u Beogradu, a nakon kratkog prikaza (obostranog) nacionalističkog konteksta, uz dosta do sada neviđenog arhivskog materijala, "Vukovar, završni rez" donosi svjedočenja Vukovarki čiji su sinovi, muževi ili braća ubijeni na Ovčari, te doktorice Vesne Bosanac i branitelja na čelu s Brankom Borkovićem i Marinom Vidićem Bilim. O svojim ulogama u stravičnim događajima govore i Tomislav Merčep , general Martin Špegelj, Ivan Vekić i Ferdinand Jukić te srpski književnik Brana Crnčević, general Aleksandar Vasiljević i trojica srpskih vojnika.

"Ovaj film prvi put prikazuje obje strane, i one koji su napadali i one koji su branili Vukovar. Naša želja nije bila da ih izjednačavamo, jer tako nije ni bilo; namjera nam je bila, kao i u svakom novinarskom radu ili na suđenju, poslušati i drugu stranu, kako bi priču o jednoj od najbolnijih hrvatskih rana ispričali korektno i pošteno", naglasio je na konferenciji za novinare koscenarist Drago Hedl. O tomu koliko su on i redatelj filma te brojni suradnici uspjeli u svojim namjerama, vjerojatno će još biti riječi, no jedno je sigurno: Hedl i Baljak uspjeli su napraviti potresan dokumentarac koji malo koga ostavlja ravnodušnim. Film će za tri dana imati svoju beogradsku premijeru, a još se uvijek ne zna gdje će biti prikazivan - na javnim televizijama Hrvatske i Srbije i Crne Gore, u kinima ili negdje drugdje.

 
“Vukovar – poslednji rez” osvojio nagradu u Sarajevu
27. avgust 2006. - Na upravo završenom 12. Sarajevo film festivalu, najvećem i najznačajnijem festivalu u regionu, dokumentarni film Janka Baljka i Draga Hedla „Vukovar – poslednji rez“ nastao u produkciji B92, dobio je nagradu „Human Rights Award“. Nagrada za ljudska prava dodeljuje se za najbolji dokumentarni film... Detaljnije...

     
     
     
     
 Foršpan - pogledajte insert [RealPlayer]Srpske paravojne snage - pogledajte insert [RealPlayer]


Đuro Hodak - pogledajte insert [RealPlayer]


Krmača - pogledajte insert [RealPlayer]

Drago Hedl, Dopisnik za Feral Tribun i IWPR - intervju BBC
mp3 download | stream


 
Vrh straneVrh strane
© 1995 - 2019 , B92 | Kontakt | O nama | Impresum | B92 lica | Pravila korišćenja
  • Marketing
  • Pišite nam
  • Mobilni B92
  • Šta je to RSS?
  • B92 na Facebooku