Prikazan srpski dokumentarac 'Vukovar - završni rez'

Dari Borković,
Večernji list, http://www.novilist.hr

Vukovar završni rez" naslov je dokumentarca iz Srbije o ratu u Vukovaru koji je prikazan novinarima u četvrtak, dan prije večerašnje premijere u sklopu ZagrebDoxova programa "Kontroverzni dox". Film redatelja Janka Baljka koristio je povrh snimaka RTS-a i HTV-a i dosad neobjavljene materijale Zastava filma, amaterski videozapis anonimnog vukovarskog branitelja, a i materijale Vojnog arhiva Srbije. Kako je po projekciji filma kazao Drago Hedl, novinar Ferala, koautor dokumentarca i voditelj šesteroclane novinarske ekipe koja je radila na filmu (po tri novinara iz Hrvatske i tri iz Srbije), vrata vojnog arhiva su se "odškrinula, ne i otvorila", što je međutim ipak bilo dovoljno da u film uđu nikad viđeni materijali.


Arhivi, izjave

Dokumentarac nastao u produkciji beogradskog B92 priču o pripremi rata u Vukovaru, opsadi grada i njegovu padu ispričao je osim arhivskim snimkama i izjavama "s obje strane", pri čemu su ga autori svjesno lišili autorskog komentara. Moglo se zato vidjeti i čuti komentare Tomislava Merčepa, Martina Špegelja, Mladog jastreba, udovice poginulih hrvatskih branitelja i civila, a i srpske dobrovoljce i Branu Crnčevića kako se prisjećaju događaja iz 1991. godine. Film je rađen 15 mjeseci, a kako je kazao redatelj Baljak nakon projekcije filma, mogao je premijeru doživjeti i ranije, no autori su čekali završetak beogradskog procesa na Specijalnom sudu za ratne zločine na Ovčari.


Da se ne ponovi

"Ne zna se što je bilo teže pristupiti arhivima, ili privoljeti sudionike da govore", dodaje Baljak, nadajući se da ce film poslužiti kao civilizacijski apel da se stvari o kojima film govori više ne ponove. Drago Hedl pak naglašava kako je u obradi "jedne od najbolnijih hrvatskih rana" cilj filma bio izbjeći komentar i novinarskim pristupom prikazati dvije strane, što međutim ne znači i stavljanje znaka jednakosti. Kuriozitet dojmljivog i na mahove potresnog dokumentarca je i činjenica da su autori u dva navrata "promijenili zemlje" kako bi obavili intervjue, pa je Hedl u Srbiji intervjuirao Branu Crnčevića, a Baljak u Zagrebu obavio razgovor s Tomislavom Merčepom.

Sinoć su na ZagrebDoxu premijerno prikazana i tri hrvatska filma, "Nemam ti šta reć lijepo" G. Devića, "Polusestra" Lj. Šišmanović te "Željko Jerman moj mjesec" I. Faktora.

 
“Vukovar – poslednji rez” osvojio nagradu u Sarajevu
27. avgust 2006. - Na upravo završenom 12. Sarajevo film festivalu, najvećem i najznačajnijem festivalu u regionu, dokumentarni film Janka Baljka i Draga Hedla „Vukovar – poslednji rez“ nastao u produkciji B92, dobio je nagradu „Human Rights Award“. Nagrada za ljudska prava dodeljuje se za najbolji dokumentarni film... Detaljnije...

     
     
     
     
 Foršpan - pogledajte insert [RealPlayer]Srpske paravojne snage - pogledajte insert [RealPlayer]


Đuro Hodak - pogledajte insert [RealPlayer]


Krmača - pogledajte insert [RealPlayer]

Drago Hedl, Dopisnik za Feral Tribun i IWPR - intervju BBC
mp3 download | stream


 
Vrh straneVrh strane
© 1995 - 2019 , B92 | Kontakt | O nama | Impresum | B92 lica | Pravila korišćenja
  • Marketing
  • Pišite nam
  • Mobilni B92
  • Šta je to RSS?
  • B92 na Facebooku