Na ZagrebDoxu prikazan film "Vukovar - posljednji rez"

Jurica Pavičić,
Jutarnji, http://www.jutarnji.hr

Kad svakog studenog Hrvatska nanovo komemorira vukovarske žrtve, čovjek ponekad ima dojam da ne postoji ništa nepoznato ili novo što bi se moglo napisati ili reći o najtragičnijem poglavlju hrvatskog rata za nezavisnost.

Da ipak nije tako, međutim, pokazuje dokumentarni film “Vukovar - posljednji rez” koji su u produkciji beogradske kuće B 92 zajedno napravili srpski redatelj Janko Baljak i hrvatski novinar, Osječanin Drago Hedl. “Vukovar - posljednji rez” nije samo dosad najiscrpniji i najtemeljitiji prikaz povijesti vukovarske tragedije. To je i film koji će povjesničarima i analitičarima zbivanja 1991. donijeti cijeli niz novih svjedočenja i spoznaja.

Hedl i Baljak dokumentarnu su fresku o bici na Dunavu sagradili nakon 15 mjeseci ustrajnog intervjuiranja sudionika, ali i prekapanja po arhivskim snimcima od kojih se većina može vidjeti prvi put. Rezultat je film koji će i srpskoj i hrvatskoj publici razotkriti aspekte vukovarske strahote koji su bili manje poznati.

Nama u Hrvatskoj postoje barem tri segmenta filma koji su nam zanimljivi, jer nikad nisu bili ispričani. Prvi od njih je priča o međunacionalnim tenzijama nakon krvoprolića u Borovu Selu, kad vukovarski Srbi počinju nestajati, a Merčep sa svojom grupom postupno postaje gospodar grada.

Drugi aspekt jesu svjedočenja ljudi koji su s protivničke strane sudjelovali u bici. Baljak je pronašao trojicu svjedoka - u rasponu od na silu mobiliziranog rockera do dragovoljca - koji su ispričali kako je s one druge strane izgledala opsada grada.

Treći i možda najstravičniji aspekt koji je u Baljkovu filmu nov jesu prizori snimljeni neposredno nakon pada grada koji prikazuju reakciju srpskih civila. Osobito su šokantni arhivski snimci koji prikazuju lokalne Srbe kako prokazuju vojnicima “ekstremne” sugrađane, i slave s njima.

Baljkov i Hedlov film nema ni retka komentara, nema naratora. Sastoji se ponajprije od svjedočenja očevidaca, desetaka njih, od kojih svaki slaže jednu česticu stravičnog puzzlea. Hedl i Baljak s obje su strane birali sugovornike i riječi u kojima prevladava refleksija, žal, ali nikad mržnja ili osveta. Ta karakteristika toliko je dominantna da ne može biti slučajna.

Baljkova i Hedlova namjera očito je bila da naprave film koji može poslužiti kao temelj minimalnog konsenzusa koji bi trebalo sagraditi s obje strane Dunava. Prema našem mišljenju, to su uspjeli, i to je doista najviše što se od jednog filma može očekivati.

 
“Vukovar – poslednji rez” osvojio nagradu u Sarajevu
27. avgust 2006. - Na upravo završenom 12. Sarajevo film festivalu, najvećem i najznačajnijem festivalu u regionu, dokumentarni film Janka Baljka i Draga Hedla „Vukovar – poslednji rez“ nastao u produkciji B92, dobio je nagradu „Human Rights Award“. Nagrada za ljudska prava dodeljuje se za najbolji dokumentarni film... Detaljnije...

     
     
     
     
 Foršpan - pogledajte insert [RealPlayer]Srpske paravojne snage - pogledajte insert [RealPlayer]


Đuro Hodak - pogledajte insert [RealPlayer]


Krmača - pogledajte insert [RealPlayer]

Drago Hedl, Dopisnik za Feral Tribun i IWPR - intervju BBC
mp3 download | stream


 
Vrh straneVrh strane
© 1995 - 2019 , B92 | Kontakt | O nama | Impresum | B92 lica | Pravila korišćenja
  • Marketing
  • Pišite nam
  • Mobilni B92
  • Šta je to RSS?
  • B92 na Facebooku