Snimljen prvi hrvatsko-srpski dokumentarac o Vukovaru

Boris Pavelić,
Novi list, http://www.novilist.hr

»Vukovar – posljednji rez« (»Vukovar – final cut«) naslov je dokumentarca o tragediji Vukovara koji su u produkciji beogradskoga B-92 upravo dovršili urednik »Feral Tribunea« Drago Hedl kao autor filma i beogradski režiser Janko Baljak kao redatelj. Film je to u tri dijela od po 40 minuta, u kojemu sedamdesetak sudionika događaja s obje suprotstavljene strane, uz opsežan arhivski materijal, rekonstruiraju zbivanja u Vukovaru od prvih slobodnih višestranačkih izbora u travnju 1990. do pokolja na Ovčari u studenome 1991. te beogradskom suđenju počiniteljima 2005. godine.

– Nadamo se da smo uspjeli napraviti film u najboljem dokumentarističkom maniru BBC-a. Nastojali smo napraviti priču bez ijednoga komentara, koju će, uz arhivske ilustracije, ispričati sudionici s obje strane – kazao je za naš list Janko Baljak, autor više filmova o tabu-temama današnje Srbije, poput ratnih zločina, kriminala i gospodarskog sloma. Najpoznatiji njegov film vjerojatno je »Vidimo se u čitulji«, dokumentarac o srbijanskome podzemlju.

– »Vukovar – posljednji rez« autetnična je priča koja se možda neće svima svidjeti jer ima i drugu stranu. Ali po mome profesionalnom uvjerenju, priča koja nema i drugu stranu nije do kraja ispričana. Željeli smo dati viđenje što većega broja izravnih sudionika događaja, a gledatelj neka zaključuje sam – objasnio je za naš list autor filma Drago Hedl.

Autori su koristili neobljavljeni arhivski materijal iz vojnih, privatnih i drugih izvora iz Srbije, ali tu su, primjerice, i neobjavljeni snimci Blage Zadre, te neobjavljena snimka poznatoga događaja kada se bomba »krmača« kroz sve katove probila u podrum vukovarske bolnice, ali ondje nije eksplodirala. Razgovarali su, među ostalim, s Tomislavom Merčepom, Vesnom Bosanac, Brankom Borkovićem, Marinom Vidićem-Bilim, Martinom Špegeljem, Ivanom Vekićem, Radetom Leskovcem, vukovarskim braniteljima, Branom Crnčevićem, Vojislavom Stanimirovićem, srpskim dobrovoljcima, pripadnicima »Belih orlova«... U filmu su iznova, i detaljnije, osvijetljeni mnogi događaji, poput pokolja u Borovu Selu, odlaska Tomislava Merčepa iz Vukovara, zločina, naoružavanja hrvatskih postrojbi... »Pokušali smo sveobuhvatno pristupiti građi. Film daje uvod u rat u Vukovaru te nastoji odgovoriti što se sve i zašto dogodilo baš ondje«, kazao je Drago Hedl. Film bi trebao biti predstavljen na predstojećem festivalu dokumentarnog filma u veljači u Zagrebu.


Siščanin snimio film o Ljubici Solar

Na festivalu dokumentarca u Zagrebu trebao bi biti prikazan još jedan film inspririran ratnim traumama – »Nemam ti šta lijepo za reć« Siščanina Gorana Devića. Perspektivni redatelj mlađe generacije snimio je neku vrst impresionističkoga samopreispitivanja o vlastitome gradu, a za okosnicu je iskoristio poznato ubojstvo Ljubice Solar. Ta 19-godišnja Siščanka ubijena je polovinom rujna 1991., ali njezino ubojstvo do danas nije rasvijetljeno, uz skandaloznu opstrukciju pravosuđa i nezainteresiranu šutnju lokalne sredine.

 

 
“Vukovar – poslednji rez” osvojio nagradu u Sarajevu
27. avgust 2006. - Na upravo završenom 12. Sarajevo film festivalu, najvećem i najznačajnijem festivalu u regionu, dokumentarni film Janka Baljka i Draga Hedla „Vukovar – poslednji rez“ nastao u produkciji B92, dobio je nagradu „Human Rights Award“. Nagrada za ljudska prava dodeljuje se za najbolji dokumentarni film... Detaljnije...

     
     
     
     
 Foršpan - pogledajte insert [RealPlayer]Srpske paravojne snage - pogledajte insert [RealPlayer]


Đuro Hodak - pogledajte insert [RealPlayer]


Krmača - pogledajte insert [RealPlayer]

Drago Hedl, Dopisnik za Feral Tribun i IWPR - intervju BBC
mp3 download | stream


 
Vrh straneVrh strane
© 1995 - 2019 , B92 | Kontakt | O nama | Impresum | B92 lica | Pravila korišćenja
  • Marketing
  • Pišite nam
  • Mobilni B92
  • Šta je to RSS?
  • B92 na Facebooku