Prvi srpsko-hrvatski film posle raspada SFRJ

Tatjana Nježić ,
Blic, http://www.blic.co.yu

Dokumentarni film „Vukovar“ autora Draga Hedla (novinara „Feral tribjuna“, Osjek 1950) i reditelja Janka Baljka, u produkciji B92, prva je srpsko-hrvatska koprodukcija nakon raspada SFRJ koja se, pri tom, bavi veoma bolnom temom - ratnim zbivanjima u Vukovaru početkom devedesetih. Govoreći o ovom filmu koji će premijeru imati u Zagrebu 24. februara na zagrebačkom festivalu dokumentarnog filma, a dva dana kasnije u Beogradu na Festu, Drago Hedl za „Blic“ kaže:

- Pokušali smo dati tu strašnu priču sa obe strane. Najvažnija je ta dvoslojnost; koristili smo arhivske materijale, sagovornici su nam učesnici tih jezivih zbivanja, i oni koji su ih kreirali i oni koji su kroz njih prolazili. U filmu nema naratora ni komentatora; postoje slike, arhivska građa, živa reč. Govori se i o istorijskim, društvenim i emotivnim posledicama. Mislim da su ove emotivne najteže. Jer istorija se piše ovako ili onako, datumi se tumače, događaji „objašnjavaju“, ali emotivne rane i te ne samo onih koji su nekoga izgubili, već i onih koji nisu imali direktne gubitke, jezive su i dugotrajne. Čak i kada je reč o ljudima koji su tu priču tek promatrali, a nisu učinili ono što su možda mogli. I nečinjenje je nekad ubitačno činjenje.

Pokušavate li da proniknete i u uzroke jezivih ratnih zbivanja u Vukovaru?

- Nismo pretendovali na konačne odgovore ni na konačnu istinu. Voleo bih kad neko posle nas napravio još bolju, podrobniju, sveobuhvatniju priču sa više odgovora. Dakle, pokušali smo dati i uzroke rata u jednom gradu koji je mirno živeo, bio relativno bogat, u kome nije bilo nezaposlenosti, u kome je bilo toliko mešovitih brakova, toliko međuetničkih prijateljstava. Otkud takva užasna eksplozija nasilja baš tu. Bavili smo se genezom te priče. Ona u filmu počinje prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj i prvim raslojavanjima koja su u početku izgledala marginalna, odnosno pucanjem vukovarskog tkiva koje je do tada bilo manje-više homogeno. Pratimo prve barikade, prva naoružavanja koja su isprva delovala sporadično, gledamo buđenje strahova kod ljudi s obe strane, masakr hrvatskih policajaca u Borovu Selu koji je prekretnica između nastojanja da se sukobi smire i rat razbukti i kako, nažalost, situacija izmiče kontroli... Tu se onda nameće pitanje odnosa realnosti i prividnosti dotadašnjeg harmoničnog života...

Sa kakvim problemma ste se sretali tokom rada?

- Film se sastoji iz tri celine. Prva se odnosi na vreme pred rat, druga na opsadu i odbranu Vukovara (eskalacju sukoba), treća na sudske procese odnosno suđenje za ove ratne zločine pred specijalnim sudom. Nismo imali puno problema u sakupljanju materijala ni u jednom segmentu. Što se hrvatske strane tiče, odbilo nas je dvoje-troje sagovornka i to uglavnom iz zdravstvenih, verujem opravdanih razloga. Sa srpske strane je bilo nešto poteškoća jer film je rađen u vreme prikazivanja one kasete sa snimcima pokolja šest muslimana koji su počinili „škorpioni“, pa je bilo straha da bi i ovaj film mogao imati takve konotacije. A što se dokumentacije tiče, koristili smo ona do čega se moglo doći, a ima i arhivske građe koja će prvi put bit pred javnošću.

 

 
“Vukovar – poslednji rez” osvojio nagradu u Sarajevu
27. avgust 2006. - Na upravo završenom 12. Sarajevo film festivalu, najvećem i najznačajnijem festivalu u regionu, dokumentarni film Janka Baljka i Draga Hedla „Vukovar – poslednji rez“ nastao u produkciji B92, dobio je nagradu „Human Rights Award“. Nagrada za ljudska prava dodeljuje se za najbolji dokumentarni film... Detaljnije...

     
     
     
     
 Foršpan - pogledajte insert [RealPlayer]Srpske paravojne snage - pogledajte insert [RealPlayer]


Đuro Hodak - pogledajte insert [RealPlayer]


Krmača - pogledajte insert [RealPlayer]

Drago Hedl, Dopisnik za Feral Tribun i IWPR - intervju BBC
mp3 download | stream


 
Vrh straneVrh strane
© 1995 - 2019 , B92 | Kontakt | O nama | Impresum | B92 lica | Pravila korišćenja
  • Marketing
  • Pišite nam
  • Mobilni B92
  • Šta je to RSS?
  • B92 na Facebooku