Obe strane rata

B. Đorđević,
Večernje novosti, http://www.novosti.co.yu

Da li je 15 godina dovoljna vremenska distanca za neostrašćen prilaz tragičnoj vukovarskoj priči? Autori prvog srpskohrvatskog dokumentarnog filma o ratnim užasima u ovom gradu iskreno veruju da jeste. Sa srpske strane: režiser Janko Baljak, sa hrvatske: scenarista Drago Hedl. Juče, oko 13 časova, montaža TV B92. Baljak i Hedl gledaju svoj film "Vukovar: poslednji rez", poslednja verzija, fino doterivanje tona, 99 odsto posla završeno.

Godinu dana snimanja i veoma mnogo sati sa sagovornicima, arhivskog materijala i istaživanja, sažeti su u 103 minuta. Ogroman posao. Tu je Janko kao režiser udario veliku stvar navodi Hedl.

Druga velika stvar, dodaje on, jeste što u filmu nema komentara, nema glasa iz "ofa".

Priča teče tako da akteri vukovarske drame i sa jedne i sa druge strane govore. Oni su komentatori. Veliki zadatak je napraviti u filmu da nema mesta da se komentarom naratora rade objašnjenja. Ono što je značajno i što treba istaći: prvi put neki film o Vukovaru barata činjenicama sa obe strane kaže Hedl.

Autori dokumentarca koji je u kompletnoj produkciji Devedeset dvojke, ali na kome je radila mešovita ekipa i novinara i istraživača, ne gaje iluzije da je vreme "dočekivanja na nož" ovakvih projekata prošlo. Kako u Zagrebu, tako u Beogradu. Hedl ocenjuje da, naravno, nekima u Hrvatskoj neće biti drago što se u filmu pojavljuju srpski dobrovoljci i iznose svoje utiske.

Rat podrazumeva dve strane, sukob dveju strana i bila bi nepotpuna priča da se ne čuje šta se događalo na drugoj strani podvlači Hedl.

Očekujemo da se film neće svideti ekstremistima sa obe strane zaključuje Baljak.

Film sadrži ekskluzivni materijal. Prvi put će se videti neki arhivski snimci iz vojnih arhiva, TV dokumentacije, amaterski snimci. Sa hrvatske strane privatni snimci, sa srpske arhiva koja je bila vlasništvo "Zastava filma" pod direktnom ingerencijom Vojske.

Ko su sagovornici u filmu "Vukovar: poslednji rez"? Sa hrvatske strane tu su neki do važnijih aktera (navode autori): Branko Bojković, mladi jastreb, poslednji zapovednik odbrane Vukovara, dr Vesna Bosanac, direktor bolnice, Martin Špegelj, ministar odbrane Hrvatske, obaveštajac Ferdinand Jukić, desetak branitelja Vukovara, majke i supruge žrtava sa Ovčare, koje su bile u Beogradu na suđenju, Marin Vidić Bili, ratni gradonačelnik Vukovara, ljudi koji su učestvovali u odbrani telekomunikacija... Sa srpske strane govore: general Aleksandar Vasiljević, dobrovoljci JNA, srpski četnički vojvoda koji je bio u Borovu Selu, Brana Crnčević, novinari i haški svedoci Jovan Dulović, Dejan Anastasijević...

Pojavljuju se u dokumentarcu i obicni ljudi, gradani Vukovara, devojcica Željka Curić koja je sa šest godina napustila grad u plavom kaputicu i koja je zaštitni znak filma, kažu Baljak i Hedl.

Mislim da filmovi ne mogu da menjaju javno mnjenje. Mogu određene ljude da podstaknu na razmišljanje, da se zapitaju da li je nešto bilo drugačije. Moja osnovna ideja glasi: film je rađen s najiskrenijim pobudama, da ne raspiruje strasti, koje su se malo smirile. Da ima mirovnjačku misiju. Neke rečinice i prizori iz tog vremena nama sada deluju neverovatno. Pitamo se da li je to moguće! Oni koji su tada imali tri godine ovaj film će sada gledati kao prikaz pomračenja uma i film je više namenjen tim mladim ljudima, nego nama, savremenicima Vukovara kaže Baljak.


Dve premijere

Svetska premijera hrvatskosrpskog dokumentarca o Vukovaru zakazana je za 24. februar, u Zagrebu, u "Tuškancu" u 23 casa. Dva dana kasnije, 26. februara, sledi beogradska premijera, u okviru FESTa, u Kulturnom centru u 17.30 casova.

 

 
“Vukovar – poslednji rez” osvojio nagradu u Sarajevu
27. avgust 2006. - Na upravo završenom 12. Sarajevo film festivalu, najvećem i najznačajnijem festivalu u regionu, dokumentarni film Janka Baljka i Draga Hedla „Vukovar – poslednji rez“ nastao u produkciji B92, dobio je nagradu „Human Rights Award“. Nagrada za ljudska prava dodeljuje se za najbolji dokumentarni film... Detaljnije...

     
     
     
     
 Foršpan - pogledajte insert [RealPlayer]Srpske paravojne snage - pogledajte insert [RealPlayer]


Đuro Hodak - pogledajte insert [RealPlayer]


Krmača - pogledajte insert [RealPlayer]

Drago Hedl, Dopisnik za Feral Tribun i IWPR - intervju BBC
mp3 download | stream


 
Vrh straneVrh strane
© 1995 - 2019 , B92 | Kontakt | O nama | Impresum | B92 lica | Pravila korišćenja
  • Marketing
  • Pišite nam
  • Mobilni B92
  • Šta je to RSS?
  • B92 na Facebooku