Prvi hrvatsko-srpski dokumentarcu o Vukovaru

Miroslav Kuskunović, Tomislav Levak
Jutarnji list, www.jutarnji.hr

"Posljednji rez" naziv je prvog hrvatsko-srpskog dokumentranog filma o stradanju grada Vukovara tijekom Domovinskog rata u kojem u stilu BBC-jevih dokumentaraca govore akteri događaja s obiju strana.

Autor filma je hrvatski novinar Drago Hedl, a redatelj Beograđanin Janko Baljak, poznat po dokumentarnom filmu o žestokim momcima s beogradskog asfalta "Vidimo se u čitulji" koji je prije nekoliko godina prikazan na HRT-u. Film je završen prošlog tjedna, a premijerno će biti prikazan na zagrebačkom Festivalu dokumentarnog filma u veljači.

- Najveća vrijednost je što u filmu prikazujemo gomilu do sada neobjavljenog materijala, među kojima se nalaze i oni koje su srpske kolege uspjele pribaviti iz arhiva bivše JNA te beogradske i novosadske televizije. Među njima su i iznimno dragocjeni, tzv. sirovi televizijski materijali, snimljeni neposredno nakon pada Vukovara - objasnio nam je danas Hedl, novinar Feral Trubinea.

Posebno su potresne snimke Vesne Bosanac, legendarne ravnateljice vukovarske bolnice, kako u vojnom vozilu nakon okupacije Vukovara traži svoju majku. Prvi put će biti prikazane i snimke pregovora JNA i HV-a o predaji Mitnice, kao i sekvence poznatog događaja iz listopada 1991. godine, kada je bomba "krmača", teška 250 kilograma, kroz krov probila sve katove bolnice do podruma, gdje su bili pacijenti, i, srećom, nije eksplodirala.

- Ovo je prvi film koji prikazuje svjedočenja i stajališta obje sukobljene strane. No, naglašavam da on nikako ne izjednačava krivnju niti pokušava postići neku ravnotežu, jer je dobro poznato što i kako se u Vukovaru događalo - zaključio je Hedl.

Film je podijeljen u tri dijela i svaki traje 40 minuta. U njemu oko 70 protagonista događaja rekonstruira događaje u razdoblju od prvih izbora u Hrvatskoj pa do masovnog pogubljenja na Ovčari u studenom 1991., dok završna scena opisuje beogradsko suđenje okrivljenima za te zločine, koje je završeno potkraj prošle godine.

 

 
“Vukovar – poslednji rez” osvojio nagradu u Sarajevu
27. avgust 2006. - Na upravo završenom 12. Sarajevo film festivalu, najvećem i najznačajnijem festivalu u regionu, dokumentarni film Janka Baljka i Draga Hedla „Vukovar – poslednji rez“ nastao u produkciji B92, dobio je nagradu „Human Rights Award“. Nagrada za ljudska prava dodeljuje se za najbolji dokumentarni film... Detaljnije...

     
     
     
     
 Foršpan - pogledajte insert [RealPlayer]Srpske paravojne snage - pogledajte insert [RealPlayer]


Đuro Hodak - pogledajte insert [RealPlayer]


Krmača - pogledajte insert [RealPlayer]

Drago Hedl, Dopisnik za Feral Tribun i IWPR - intervju BBC
mp3 download | stream


 
Vrh straneVrh strane
© 1995 - 2019 , B92 | Kontakt | O nama | Impresum | B92 lica | Pravila korišćenja
  • Marketing
  • Pišite nam
  • Mobilni B92
  • Šta je to RSS?
  • B92 na Facebooku