Nezavisni za istinu

Projekat „Nezavisni za istinu” pokrenuo je 1999-te godine Veran Matić. Ovaj projekat je realizovan u okviru televizijske produkcije B92 i naslonjen je na širi projekat suočavanja sa prošlošću koji obuhvata i izadavačku delatnost Samizdat B92 na, organizovanje konferencija i javnih debata, itd.

Još od osnivanja 1994, televizijska produkcija B92 nametnula se kao jedan od najkvalitetnijih dokumentarističkih projekata koji je dominirao na domaćim festivalima i čiji su filmovi bili izuzetno zapaženi i nagrađivani na međunarodnim festivalima i televizijama. Jednostavno je bilo jasno da nije dovoljno emitovati samo programe sa suđenja za ratne zločine, emitovati direktan prenos suđenja Slobodanu Miloševiću u Hagu, ili emitovati samo dokumentarne programe strane produkcije, jer se ti programi najlakše diskredituju u ksenofobičnoj sredini, nespremnoj za suočavanje sa prošlošću. Upravo zbog toga što su domaći programi mnogo ubedljiviji i pošto B92 poseduje visok stepen kredibiliteta kod celokupne populacije u Srbiji, kao i neokrnjen pozitivni imidž i u drugim državama bivše Jugoslavije, bilo je logično pokrenuti projekat „Nezavisni za istinu“.

Tematski okvir je posvećen uglavnom pojedinačnim zločinima i njihovom razjašnjavanju, razotkrivanju počinilaca i popisu žrtava, sa ciljem da se najšira javnost upozna sa zločinima protiv čovečnosti, etničkim čišćenjima, manipulacijama i lažima, pljačkama i uništavanjem tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 1999. godine. Neki od filmova kao što je „Otmica“, autora Mladena Markova i Jasne Janković, direktno su izazvali sudske procese na kojima se sudilo optuženima koji su identifikovani u filmskom istraživačkom procesu kao počinioci. Timovi koji rade na dokumentarnim programima sastavljeni su od novinara, predstavnika nevladinih organzacija, produkcionih timova koji imaju veliko ratno i autorsko iskustvo.

Kada god je to moguće, timovi su multietnički, iz različitih država, kako bi se omogućio maksimalni kredibilitet dokumentarnih filmova. Kada se proceni da neka druga producentska grupa može bolje od B92 tima da uradi dokumentarac, onda se prave koprodukcije, kao u slučaju dokumentarca o logoru Lora u Splitu, koji je urađen u koprodukciji sa produkcijskom kućom „Faktum“ iz Zagreba ili u slučaju filma o zločinu u Suvoj Reci koji je urađen u koprodukciji sa Koha vision TV iz Prištine. Regionalni pristup nije bio vezan samo za produkciju već i za prezentaciju napravljenih filmova, od projekcija i debata do emitovanja na televizijskim stanicama sa debatama u studiju, do emitovanja u okviru obrazovnih procesa. U Srbiji su filmovi emitovani i na B92, ali i preko lokalnih televizijskih stanica u mreži Asocijacije nezavisnih elektronskih medija.

Spisak do sada snimljenih filmova:

Otmica – autori: Jasna Jankovic i Mladen Markov

Lora – autor Nenad Puhovski, koprodukcija sa Factum / Zagreb

Suva Reka, koprodukcija sa Koha Vision / Priština

• Operacija Dubrovnik, koprodukcija sa Arhitelom, režija: Goran Kovačić

Etnicki čisto – reditelj Janko Baljak

Anatomija bola – Janko Baljak
• Anatomija bola II – Janko Baljak

• “Kad pališ, pali bolje“, reditelji Ivan Andrijanić/ Ivan Stefanović
Nagrada Evropske kulturne fondacije na festivalu u Košicama, Slovačka

• Srbija u kontejneru, reditelj Janko Baljak

• Mafija ne ubija na Uskrs – rekonstrukcija atentata na poznatog novinara i vlasnika medija Slavka Ćuruviju

• Memento 26, - o operaciji Bljesak, autor Drago Hedl

Srbija – godine nulte, autor Goran Marković, međunarodna koprodukcija


Serijali:

• “Ko je ubio Antu Markovića?“ – ekonomska destrukcija Jugoslavije,
serijal od 10 epizoda; autor Janko Baljak

• Serijal “Sav taj folk“, 8 epizoda, autor Radovan Kupres

• Dobri ljudi u vremenima zla, 10 epizoda (autor Svetlana Broz) o pozitivnim primerima; gde su pripadnici jedne zajednice pomagali pripadnicima druge i pri tom rizikovali život

• Serijal “Strogo poverljivo

 

 

“Vukovar – poslednji rez” osvojio nagradu u Sarajevu
27. avgust 2006. - Na upravo završenom 12. Sarajevo film festivalu, najvećem i najznačajnijem festivalu u regionu, dokumentarni film Janka Baljka i Draga Hedla „Vukovar – poslednji rez“ nastao u produkciji B92, dobio je nagradu „Human Rights Award“. Nagrada za ljudska prava dodeljuje se za najbolji dokumentarni film... Detaljnije...

     
     
     
     
 Foršpan - pogledajte insert [RealPlayer]Srpske paravojne snage - pogledajte insert [RealPlayer]


Đuro Hodak - pogledajte insert [RealPlayer]


Krmača - pogledajte insert [RealPlayer]

Drago Hedl, Dopisnik za Feral Tribun i IWPR - intervju BBC
mp3 download | stream