“Vukovar – poslednji rez” osvojio nagradu u Sarajevu

Dokumentarni film u produkciji B92, trajanje 103 min.

Na upravo završenom 12. Sarajevo film festivalu, najvećem i najznačajnijem festivalu u regionu, dokumentarni film Janka Baljka i Draga Hedla „Vukovar – poslednji rez“ nastao u produkciji B92, dobio je nagradu „Human Rights Award“. Nagrada za ljudska prava dodeljuje se za najbolji dokumentarni film iz “Regionalnog dokumentarnog programa” koji obrađuje tematiku ljudskih prava.

Uoči odlaska na festival, reditelj Janko Baljak je izjavio da smatra da je prikazivanje ovog filma u Sarajevu izuzetno važno jer ta dva grada, Vukovar i Sarajevo, simbolišu stradanje i razaranje tokom ratova devedesetih godina.

Dokumentarni film „Vukovar - poslednji rez“ u 103 minuta na jedinstven način, bez ijednog komentara, samo pomoću obilja autentičnog dokumentarnog materijala i izjava učesnika i svedoka, govori o opsadi i padu Vukovara 1991. godine.

Film je premijerno sa velikim uspehom prikazan na Festivalu dokumentarnog filma u Zagrebu, zatim na FEST-u u Beogradu, prestižnom Filmskom festivalu u Minhenu a biće prikazan i na mnogim drugim festivalima uključujući za dokumentarni film najznačajniji „Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu“.

Pročitajte više o "Vukovaru u trci za srce Sarajeva"

 

 
“Vukovar – poslednji rez” osvojio nagradu u Sarajevu
27. avgust 2006. - Na upravo završenom 12. Sarajevo film festivalu, najvećem i najznačajnijem festivalu u regionu, dokumentarni film Janka Baljka i Draga Hedla „Vukovar – poslednji rez“ nastao u produkciji B92, dobio je nagradu „Human Rights Award“. Nagrada za ljudska prava dodeljuje se za najbolji dokumentarni film... Detaljnije...

     
     
     
     
 Foršpan - pogledajte insert [RealPlayer]Srpske paravojne snage - pogledajte insert [RealPlayer]


Đuro Hodak - pogledajte insert [RealPlayer]


Krmača - pogledajte insert [RealPlayer]

Drago Hedl, Dopisnik za Feral Tribun i IWPR - intervju BBC
mp3 download | stream