Click Here!


Suđenje optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića

Sudski proces optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića počeo je 22. decembra u Specijalnom sudu za borbu protiv organizovanog kriminala u Beogradu. "Suđenje stoleća" predstavlja početak jedinstvenog procesa protiv organizovanog kriminala – prvog u istoriji domaćeg pravosuđa.

Optužnica tereti 36 osoba za više desetina krivičnih dela, među kojima su ubistva, otmice i preprodaja droge. Na optuženičkoj klupi je 21 osoba, dok se petnaestorici, koji su u bekstvu, sudi u odsustvu. Prvooptuženi je Milorad Luković Legija, nekadašnji komandant JSO (u bekstvu). Bivši zamenik komandanta Jedinice za specijalne operacije Zvezdan Jovanović tereti se kao neposredni izvršilac ubistva premijera Đinđića.

Optužnica je povučena protiv Ljubiše Buhe, Miladina Suvajdžića i Zorana Vukojevića, koji su dobili status svedoka saradnika. Optuženim pripadnicima zemunskog klana, pored suđenja za ubistvo Zorana Đinđića, sudiće se i za još 15 ubistava, tri otmice, dva teroristička napada, ilegalno posedovanje i rasturanje narkotika i zločinačko udruživanje radi neprijateljske delatnosti. U procesu je angažovano oko 40 advokata. U tehnički odvojenom procesu, sudiće se Aleksandru Tomiću – bivšem načelniku vojne obaveštajne službe, generalu Borislavu Mikeliću – bivšem premijeru Republike Srpske Krajine, advokatima Slobodanu Milivojeviću, Nikoli Đogumoviću i Miodragu Gligorijeviću i novinaru Gradiši Katiću. Njih optužnica tereti za zločinačko udruživanje prilikom ubistva Zorana Đinđića.

Pre nego što je obelodanjena optužnica, deo javnosti je ukazao da nije odgovoreno na pitanje – kakva je politička pozadina ubistva premijera 12. marta u Beogradu? Šef Đinđićevog obezbeđenja i jedan od oštećenih u ovom sudskom postupku, Milan Veruović, u intervjuu Radiju B92 oktobra 2003. izneo je nove detalje o samom atentatu i pokrenuo brojna pitanja. Veruović je rekao da sumnja da su na Đinđića pucala dva snajpera. "Verujem da metak koji je pogodio premijera nije mogao, prema položaju tela, da dođe iz Ulice admirala Geprata, već iz suprotnog smera, iz Birčaninove ulice, iz zgrade broj 6", ispričao je Milan Veruović za Radio B92.

I nedeljnik NIN je objavio podatke iz istrage koji bi, kako je taj list ocenio, mogli da dovedu u sumnju zvaničnu verziju atentata. Zvanične fotografije sa uviđaja, prema pisanju lista, potvrđuju Veruovićevu tezu da su ispaljena bar tri metka i da je, pored optuženog Zvezdana Jovanovića, postojao još jedan snajperista.

Kako se javnost u nedeljama uoči početka suđenja uglavnom bavila tezom o drugom snajperisti, u drugom planu je ostala činjenica da optužnica ne sadrži brojne tvrdnje sa brifinga u Vladi Srbije, tokom vanrednog stanja, koje su povezivale političare, novinare, i tzv. biznismene sa zemunskim klanom i ubistvom Zorana Đinđića.

Dodajmo da je dva dana pre početka procesa u zgradi Specijalnog suda otvorena nova sudnica, opremljena najsavremenijim tehničkim sredstvima. Za "suđenje stoleća" vlada izuzetno interesovanje stranih i domaćih medija.

 


www.zorandjindjic.org

www.zorandjindjic.org

 

INTERVJUI, ANALIZE, KOMENTARI
Postoji i druga puška!, Nin, 16. januar 2004
Nedefinisani motivi,
Politika, 28. decembar 2003
Balvan u našem oku, Danas, 26. decembar 2003
OPTUŽNICA ZA UBISTVO PREMIJERA ĐINĐIĆA
Vreme, 24. oktobar 2003
Specijalno tužilaštvo na osnovu Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala optužilo je grupu od 44 osobe za razna krivična dela zavisno od njihove uloge i onoga što su učinili a što im se stavlja na teret.
IZVEŠTAJ KOMISIJE ZA ISPITIVANJE SISTEMA OBEZBEĐENJA PREDSEDNIKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE DR ZORANA ĐINĐIĆA
(preuzmite word dokument - ZIP 470K)
SPECIJAL B92: UBISTVO ZORANA ĐINĐIĆA
Na jednom mestu - svi važni linkovi vezani za tragično ubistvo premijera Srbije. Autentični video snimci, fotografije, intervjui sa Radija i TV B92, transkripti emisija i priloga TV B92 o osumnjičenim licima iz "zemunskog klana" i JSO
HRONOLOGIJA DOGAĐAJA: UBISTVO - SAHRANA (12.-15. mart 2003)
AKCIJA “SABLJA”
FOTOGALERIJA: ATENTAT NA ĐINĐIĆA
NASLOVNA STRANA SPECIJALA

 

© 1995 - 2023 , B92