Naslovna strana


Mira Markovic: Bio je prijatelj mog muza

 

U intervjuu objavljenom u "Vremenu", 15. marta 2001. godine Mirjana Markovic analizira rezultate predsednickih, saveznih i republickih izbora, dogadjaje od 5. oktobra i odgovara na sve ozbiljnije medijske optuzbe da je sa suprugom organizovala atentate na politicke protivnike i neistomisljenike. Izdvajamo samo deo koji se tice atentata i Ivana Stmbolica.
Mira Markovic tvrdi da se radi o obicnim "glupostima". I njen suprug je uveren da su to "gluposti", siguran da ce "narod to shvatiti" i zbog toga ne vide potrebu da javno demantuju medijske optuzbe.

"SDB je, kako sam ja razumela te stvari, prilicno samostalna institucija i, izgleda, cesto nedovoljno obavestena... Sto se mene tice, ja sa prethodnim rukovodstvom SDB-a nisam imala nikakave kontakte. To ce potvrditi i oni sami. A sa ovim, novim pa sa njima jos manje. Ne znam je li nesreca na Ibarskom putu bila saobracajne ili politicke prirode. Ali, iskreno verujem da vlast u Srbiji nije u toj stvari imala nikakvu ulogu. Ako je to bila politicka stvar, onda je u pitanju neka politika, spoljna ili unutrasnja, koja nije imala veze sa vlastima u Srbiji i Jugoslaviji, odnosno to je bila politika suprotna srpskim i jugoslovenskim vlastima. Sto se vlasnika lista" Dnevni telegraf" tice, on se mnogo vremena pre nego sto je nastradao, preselio sa svojim poslovima u Crnu Goru i mislim da njegova smrt nema nikakve veze sa politikom. A sto se mene licno tice i moje uloge u atentatima na ministra policije Srbije i predsednika makedonske drzave, da se ne radi o smrti jednog coveka i teskoj povredi drugog, te bi dve "optuzbe' bile inspirativna tema za traktat o tome kako mrznja i zlo mogu da degradiraju razum i inteligenciju. Cekam da me uskoro optuze za izazivanje rata u Ceceniji, poplave u Indiji, kidnapovanje Alda Mora, niske temperature u Sibiru. Ako je i od politickih protivnika i licnih zlobnika mnogo je. Ali je, pre svega, glupo", ocenjuje Mira Markovic.

Jedno od najbolnijih pitanja vezano je za sudbinu nestalog Ivana Stambolica. "Ivan Stambolic je bio prijatelj mog muza. Ali, nismo imali narocito razvijene prijateljske porodicne odnose. Ivan Stambolic je posle Osme sednice napustio politiku i moj muz mu je, na njegovu zelju, omogucio da bude direktor Jubmes banke. Nije vise sa njim odrzavao licne kontakte. Politicke nije imao, jer se Stambolic politikom vise nije bavio. U mojoj porodici nije bilo nikakvog narocitog animoziteta prema porodici Ivana Stambolica, a njega nismo ni pominjali. Dosla su nova i burna vremena. Ivan Stambolic je ostao u proslosti…", rekla je Mirjana Markovic .

Kada je moj muz obavesten o nestanku Ivana Stambolica pre nekoliko meseci, dao je nalog ministru unutrasnjih poslova Srbije da ucini sve da se Ivan Stambolic nadje ili bar sazna gde je i o cemu se radi. Dok se nalazio na funkciji predsednika drzave, tu informaciju nije dobio", tvrdi Mira Markovic.


Naslovna strana specijala

Latinka Perovic: Rec na sahrani Ivana Stambolica

Na Topciderskom groblju sahranjen Ivan Stambolic

Slobodan Snajder: Rec o coveku i vremenu

Reakcije javnosti

Hronologija slucaja Stambolic (Beta)

Fotogalerija

 

ARHIVA

Trazi se...

O Ivanu Stambolicu

Ivan Stambolic "Put u bespuce nema kraj"

Cutanje medija i rezima

Beograd, 4.mart 2002
Tuzilastvo nista ne zna

Latinka Perovic "Varljivo leto u Srbiji"
Sa promocije knjige "Koreni Zla" Ivana Stambolica

Mihail Ramac:
"Gde je Ivan Stambolic?"

Vladimir Jovicic:
"Tragao je za istinom o Bojani"

Mira Markovic:
"Bio je prijatelj mog muza"

Poslednje pismo Ivana Stambolica Slobodanu Milosevicu

B92 SPECIJALI


© 2002, B92

Click Here!