Naslovna strana


Cutanje medija i rezima

 

Nestanak Ivana Stambolica policija nije oglasavala nedeljama, a svedocenje cuvara parkinga dospelo je u javnost preko izjava clanova Stamboliceve porodice.

Nekim rezimskim medijima (Politika i Politika ekspres) trebalo je pet dana da se ohrabre i objave tekstove o Stambolicu, kojeg dovode u vezu sa firmama u Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Cutanje medija 31. avgusta 2000. godine objasnio je portparol JUL-a i savezni ministar za telekomunikacije Ivan Markovic, rekavsi da "drzavni mediji vise dana nisu zabelezili nestanak Ivana Stambolica, jer im je to verovatno beznacajna informacija".

"Vi pretpostavljate", rekao je tada Markovic na pres-konferenciji JUL-a, "da savezni ministar za telekomunikacije treba da zna da li je neko otisao negde u setnju i nije se vratio kuci. Morate pitati onog ko je odsetao, gde je odsetao." Svoj doprinos istrazi Markovic je samo pet dana kasnije upotpunio jos jednom izjavom. Na pitanje gledalaca uzicke lokalne televizije TV5 "gde je Ivan Stambolic", Markovic je odgovorio: "Cucemo kada ga pronadju." Pamti se i njegova opaska da ce nestali morati svojoj zeni da objasni gde je tako dugo bio, ako se vrati kuci.

Za razliku od Markovica, bivsi ministar policije Radmilo Bogdanovic bio je "iznenadjen" Stambolicevim nestankom. U izjavi za tadasnji B292 Bogdanovic je rekao: "Pravo da vam kazem, to me je iznenadilo, prosto ne mogu da verujem da neko danas i ovoga trenutka moze nekoga tako da kidnapuje, jednostavno odvede protiv volje ili sa njegovom voljom, ali ljudi to i ne komentarisu."

Opozicija je u vise navrata osudila i otmicu i neuspesnost istrage, otvoreno optuzujuci rezim. Neki su motiv otmice videli i u mogucoj kandidaturi Ivana Stambolica na predstojecim predsednickim izborima. Stambolic je 24. jula navodno tokom gostovanja u Savezu gradjana Subotice izneo svoje vidjenje politicke situacije i nije odbacio mogucnost povratka na politicku scenu. Nakon toga usledili su pozivi iz Sumadije i Vojvodine da se kandiduje… Nikola Barovic i Katarina Stambolic odbacili su price price o mogucoj kandidaturi, a  Stamboliceva supruga je istakla da on "ni u ludilu nije planirao da se kandiduje na predsednickim izborima jer mu ona tako nesto ne bi dozvolila".

Za enigmu se zainteresovao i Slobodan Milosevic u telefonskom razgovoru sa bivsim predsednikom Makedonije Kirom Gligorovim. Gligorov je, na molbu Stamboliceve supruge, pitao Milosevica da li zna sta se dogodilo Stambolicu. Milosevic je tada rekao da istraga tapka u mestu jer je "porodica obavestila policiju tek posle podne, a da su za to vreme kidnaperi mogli da ga odvedu i preko granice".

Katarina Stambolic regovala je na ove reci tvrdeci da iako on licno ne stoji iza otmice, to jos uvek ne znaci da Milosevic ne zna ko stoji. Ona je odmah po nestanku supruga zvala rezidenciju predsednika SRJ Slobodana Milosevica da ga obavesti o tome i da stoga nije tacno da je kasno prijavila nestanak supruga.

Advokat Nikola Barovic objasnio je da je nestanak prijavljen nesto posle 12 casova, kada su kontaktirane i bolnice, a da je policija reagovala tek oko 18, kada je jedan policajac sa Stambolicevim sinom Veljkom otisao na mesto dogadjaja.

Pokret sa mrtve tacke zabelezen je 8. septembra kada su Stamboliceva supruga Katarina, advokat Nikola Barovic i redakcija lista Danas dobili isti telefonski poziv. Anonimna osoba je tvrdila da je Ivan Stambolic sedam dana ranije odveden iz Centralnog zatvora u Beogradu, a kao izvor informacije navela je svog rodjaka koji je zaposlen u zatvoru. Katarina Stambolic je to odmah javila policiji. Nikola Barovic je pokusao da tu informaciju proveri, ali mi je u SUP-u receno da ce "sve informacije biti dostupne javnosti nakon zavrsetka istrage".

U redovima opozicije najcesca ocena bila je da da je Stambolicev nestanak deo politike zastrasivanja. Tadasnju atmosferu i stavove objasnio je Dusan Batakovic, predsednik Veca za demokratske promene: "Ako moze netragom, na tipican udbaski nacin da nestane jedan bivsi predsednik Srbije i pri tom stari Milosevićev politicki rival, onda je to signal vise da ista sudbina moze snaci sve one koji danas prihvataju da budu politicki rivali ovom rezimu."

Naslovna strana specijala

Latinka Perovic: Rec na sahrani Ivana Stambolica

Na Topciderskom groblju sahranjen Ivan Stambolic

Slobodan Snajder: Rec o coveku i vremenu

Reakcije javnosti

Hronologija slucaja Stambolic (Beta)

Fotogalerija

 

ARHIVA

Trazi se...

O Ivanu Stambolicu

Ivan Stambolic "Put u bespuce nema kraj"

Cutanje medija i rezima

Beograd, 4.mart 2002
Tuzilastvo nista ne zna

Latinka Perovic "Varljivo leto u Srbiji"
Sa promocije knjige "Koreni Zla" Ivana Stambolica

Mihail Ramac:
"Gde je Ivan Stambolic?"

Vladimir Jovicic:
"Tragao je za istinom o Bojani"

Mira Markovic:
"Bio je prijatelj mog muza"

Poslednje pismo Ivana Stambolica Slobodanu Milosevicu

B92 SPECIJALI


© 2002, B92

Click Here!