Naslovna strana


Hronologija Slučaja Stambolić (Beta)

BEOGRAD, 28. mart 2003. (Beta) - Ivan Stambolić, čije je telo pronađeno na Fruškoj Gori, nestao je 25.avgusta 2000. oko deset sati ujutro na Košutnjaku gde je redovno odlazio na rekreaciju.

Dan kasnije čuvar "Golf kluba" u Košutnjaku je rekao policiji da je video Stambolića kako se odmara na stazi kod parkinga ispred restorana i da je u tom trenutku prošao beli kombi koji stao na kratko, a potom produžio vožnju, ali da Stambolića više nije bilo na tom mestu.

Državni mediji su vest o nestanku Stambolića objavili tek 30. avgusta te godine ("Politika", "Politika Ekspres").

Republički ministar za unutrašnje poslove Dušan Mihajlović saopštio je danas da je motiv za ubistvo Stambolića bio politički i da je on ubijen kao mogući kandidat na predsedničkim izborima održanim u septembru 2000.

Na tim izborima je bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević izgubio vlast. U vezi sa slučajem Stambolić, biće ispitani Slobodan Milošević i njegova supruga Mirjana Marković, rekao je ministar Mihajlović.

Mihajlović je takođe saopštio da su četvorica pripadnika raspuštene Jedinice za specijalne operacije (JSO) koji su učestvovali u ubistvu bivšeg predsednika Predsedništva Srbije, uhapšeni.

Bivši visoki funkcioner Jugoslovenske levice (JUL) Ivan Marković je 31. avgusta 2000. izjavio je da državni mediji nekoliko dana nisu objavili informaciju o nestanku Stambolića "jer im je to verovatno bila beznačajna informacija".

Apel javnosti Srbije povodom nestanka Ivana Stambolića 6. septembra 2000. potpisalo je sto građana, među kojima je bio veliki broj ličnosti iz javnog i kulturnog života (novinari, advokati, glumci, opozicioni lideri) Srbije.

U Beogradu je 24. septembra 2000. formiran Odbor za oslobađanje Ivana Stambolića. Taj odbor, Narodni pokret "Otpor", B92, ANEM i Novinska agencija Beta su od 7. novembra te godine otpočeli kampanju "Za Ivana" na celoj teritoriji Srbije.

Stambolić je bio visoki funkcioner bivšeg Saveza komunista Srsbije i predsednik predsedništva Srbije u vreme bivše SFRJ.

Na 8. sednici CK SKS 1987. koja je označila početak političkog uspona tadašnjeg paartijskog šefa Slobodana Miloševića, došlo je do oštrog sukoba njegovih i pristalica Ivana Stambolića.

Ubrzo nakon te sednice, Stambolić je bio prinuđen da napusti položaj predsednika predsedništva Srbije i da se povuče iz javnog života.

Stambolić je rođen je 05. novembra 1936. godine u selu Brezova kod Ivanjice. Osnovno obrazovanje je stekao u Ivanjici i Užicu (ranije Titovo Užice). Srednju industrijsku školu je završio u Rakovici, a Pravni fakultet u Beogradu.

Radni vek započeo je kao kvalifikovani radnik u Fabrici reznog alata u preduzeću "Cer" u Cacku, a zatim prelazi u Industriju motora (IMR) u Rakovici.

Bio je direktor preduzeća "Tehnogas", predsednik Privredne komore Beograda, poslanik u Skupštini Srbije, predsednik GK SK Beograda, predsednik Izvršnog veća Srbije, član i predsednik Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije i predsednik Presedništva Srbije. Sa te dužnosti je smenjen na osmoj sednici CK SK Srbije 1987. godine.

Tri meseca kasnije postao je predsednik novoosnovane Jugoslovenske banke za međunarodnu ekonomsku saradnu (JUBMES). Na mestu direktora ostao je sve do 20. oktobra 1997. kada je podneo ostavku, sa obrazloženjem da je, nakon ogromnog posla na transformaciji banke, onemogućen da kao predsednik svoje obaveze izvrši do kraja.

Stambolić je nestao 25. avgusta 2000. tokom prepodnevne rekreacije na trim stazi u Košutnjaku.

Napisao je knjige: Direktor u samoupravljanju i Rasprave o SR Srbiji. Svedočenje Ivana Stambolića o minulim događajima u razgovoru sa Slobodanom Inićem sadržano je u knjizi "Put u bespuće" koja je publikovana u oktobru 1995. godine.

Stambolić je bio oženjen Katarinom, imaju sina Veljka i kćerku Tijanu. Kćerka Bojana je poginula u saobraćajnoj nesreći u Crnoj Gori u leto 1988. godine.

Naslovna strana specijala

Latinka Perovic: Rec na sahrani Ivana Stambolica

Na Topciderskom groblju sahranjen Ivan Stambolic

Slobodan Snajder: Rec o coveku i vremenu

Reakcije javnosti

Hronologija slucaja Stambolic (Beta)

Fotogalerija

 

ARHIVA

Trazi se...

O Ivanu Stambolicu

Ivan Stambolic "Put u bespuce nema kraj"

Cutanje medija i rezima

Beograd, 4.mart 2002
Tuzilastvo nista ne zna

Latinka Perovic "Varljivo leto u Srbiji"
Sa promocije knjige "Koreni Zla" Ivana Stambolica

Mihail Ramac:
"Gde je Ivan Stambolic?"

Vladimir Jovicic:
"Tragao je za istinom o Bojani"

Mira Markovic:
"Bio je prijatelj mog muza"

Poslednje pismo Ivana Stambolica Slobodanu Milosevicu

B92 SPECIJALI


© 2002, B92

Click Here!