• Početna strana

sledeća strana: Jagnje na ražnju

 

Granica

Najstariji sin Meda Hodžića Mevludin zivi na Ilidži, u predgradju Sarajeva. Radi kao bravar u privatnoj zanatskoj radnji, gde zarađuje za stan i hranu.

Govoreći o granici izmedju Srbije i Bosne - što je do rata bio samo pojam iz udžbenika geografije - Mevludin podseća na to da je prvi punkt postavljen kod Rudog. Pošto ne mogu da odlaze u Rudo, Muslimani iz Sjeverina okreću se Priboju.

Prva iseljavanja iz sela pribojske opštine započinju u junu 1992. godine, kada srpske vojne i paravojne grupe iz Bosne, povezane sa lokalnim militantnim grupama, upadaju u pogranični pojas izmedju Srbije i Bosne. Sjeverin je prvi na meti - tu je, odmah pored granice. Republička policija i pripadnici Vojske Jugoslavije ne ometaju prolazak naoružanih vojnika bosanskih Srba i paravojnih formacija. Život u Sjeverinu ipak zadržava privid normalnosti.

Ubistvo Rama Berba u centru Sjeverina 26. avgusta 1992. godine bilo je  više od ozbiljnog upozorenja da etničko čišćenje - vec završeno u susednom Rudom - zahvata teritoriju Srbije.

Pod optužbom da je počinio ubistvo, policija 11. septembra 1992. godine lišava slobode Dragana Savića iz Višegrada. Pošto niko od svedoka nije prepoznao Savića kao počinioca ubistva, on je pušten na slobodu.

Mesecima posle ovog događaja, na putu od Sjeverina do Priboja bezbednost putnika i dalje je ugrožavalo prisustvo naoružanih formacija.

 

sledeća strana: Jagnje na ražnju

www.b92.net