Naslovna strana

Click Here!

naslovna vesti reakcije analize hronologija
predlog Zakona o radiodifuziji usvojena verzija Zakona o radiodifuziji - Word Zip 80Kb


VESTI

Skupstina usvojila Zakon o radiodifuziji

Beograd, 18. jul 2002. - Skupstina Srbije usvojila je danas vecinom glasova Zakon o radio-difuziji, sto je prvi zakon u oblasti medija od promena vlasti u zemlji pre skoro dve godine. Prema tom zakonu, ulogu vlade trebalo bi da preuzme nezavisna agencija za radiodifuziju, a drzavna Radio-televizija Srbije trebalo bi da bude transformisana u javni servis - radio-difuznu ustanovu Srbije. Za zakon je glasalo 117 poslanika, 44 je bilo protiv, jedan je uzdržan i sest poslanika nije glasalo. Zakon o radiodifuziji utvrdjen je posle 10 verzija i nakon visemesecne javne rasprave. Potpredsednik Vlade Srbije Zarko Korac izrazio je zadovoljstvo usvajanjem zakona. On je novinarima rekao da je radna grupa u republickom parlamentu "pri kraju" sa izradom zakona o informisanju koji treba da "ide na siroku javnu raspravu, ne samo sa glavnim i odgovornim urednicima glavnih medija". Prema danas usvojenom zakonu savet agencije za radio-difuziju imace devet clanova. Predvidjeno je da cetiri clana saveta predlazu skupstine i vlade Srbije i Vojvodine, a cetiri ce predlociti rektori univerziteta u Srbiji zajednickim dogovorom, zatim udruženja radio-difuznih glasila, novinara, filmskih i dramskih umetnika i kompozitora, domace nevladine organizacije i udruzenja gradjana koja se prevashodno bave zastitom slobode govora, prava nacionalnih i etnickih manjina i prava dece, kao i crkve i verske zajednice. Njih bira Skupstina Srbije, sa liste od po dva kandidata ovlastenih predlagaca. Devetog clana predlazu izabrani clanovi saveta, pri cemu on mora biti lice koje zivi i radi na Kosovu. Zakonom je precizirano da je jedini kriterijum za izbor clanova saveta strucni ugled u oblastima od znacaja za rad agencije. Predvidjeno je da clanovi saveta ne mogu biti poslanici, ministri vlada SRJ, Srbije i Vojvodine, njihovi zamenici, pomocnici i rukovodioci posebnih vladinih slucbi, funkcioneri politickih stranaka, kao i njihovi rodjaci do drugog stepena srodstva. Agencija za radiodifuziju bi, u saradnji sa regulatornim telom u oblasti telekomunikacija, trebalo da utvrdi strategiju razvoja radio-difuzije, a bice nadležna i za dodelu dozvola za rad medija i emitovanje programa, kao i druga pitanja za koja je sada zaduzena vlada.

 

Nastavljena rasprava o amandmanima

Beograd, 11.jul 2002.  -- Skupstina Srbije u cetvrtak je nastavila raspravu o amandmanima na Predlog zakona o radiodifuziji. Na predlozen zakon podneto je oko 150 amandmana.

 

Nacrt zakona stigao u Skupstinu

Beograd, 10.jul 2002. -- Skupstina Srbije zapocela je u sredu raspravu o amandmanima na Zakon o radiodifuziji. Predstavnici opozicije izrazili sumnju u politicku nezavisnost buduce agencije za radiodifuziju.  Predsednik odbora za kulturu i informisanje Ivan Andric izjavio je za B92 da je odbor tek zavrsio raspravu o preko 150 amandmana koji su podneti na Zakon o radiodifuziji i naveo da je prihvaceno samo desetak predlozenih amandmana. "Postoji jedan amandman jednog poslanika DOS-a, koji je preslikan amandman koji nam je poslao ANEM. ANEM je predlozio da se Skupstina odrekne svog clana Saveta i da on bude izabran tako sto bi se jedna druga kategorija predlagaca podelila na dve. Mi cemo taj amandman staviti pred Skupstinu da ga proverimo, a on nije prosao Odbor. Proslo je desetak amandmana koji se ticu promene rokova, i neki amandmani za koje su nam sluzbe u Skupstini skrenule paznju da postoje rupe u zakonu, na primer sta se desava ako niko od clanova Saveta ne dobije dovoljnu podrsku u skupstini, tako da smo predvideli sada proceduru kojom se ceo postupak obnavlja po istom principu", kaze Andric.

Potpredsednik vlade Zarko Korac odbacio je kao neosnovane primedbe opozicije da ce Savet agencije za radiodifuziju biti pod kontrolom drzave i ponovio da clanovi tog tela nisu predstavnici institucija koje ih predlazu, sto je naglaseno i u Zakonu.

 

Odbor odbio amandman ANEM-a

Beograd, 9.jul 2002.-- Skupstinski Odbor za informisanje i kulturu raspravljao je skoro cetiri sata i Srbije o predlogu Zakona o radiodifuziji u nacelu. Odbor odbio je amandman Asocijacije nezavisnih elektronskih medija kojim se sastav Saveta Agencije za radiodifuziju menja u korist predstavnika civilnog drustva. Naime, Zakonom se predvidja da 4 clana ovog tela predlazu skupstine i vlade Srbije i Vojvodine, cetiri takozvani civilni sektor drustva, a onda njih osam predlazu i devetog, s teritorije Kosova. ANEM je predlozio da se Skupstina Srbije, koja verifikuje sve clanove, odrekne svog kandidata, u korist udruzenja novinara, udruzenja filmskih i dramskih umetnika i udruzenja kompozitora, tako da umesto jednog, ove organizacije predlazu dva clana saveta. Amandman je na kraju odbijen s 5 glasova protiv, dva za i jednim uzdrzanim.

Svoj glas protiv, predstavnica Socijaldemokratske partije u ovom odboru Natasa Milojevic obrazlozila je ovako: "Zasto bi, s obzirom da je u prilici da vrsi izbor clanova Saveta na osnovu predloga, Skupstina Srbije se lisila svoga prava da bude ovlasceni predlagac, a ne Skupstina Vojvodine na primer, jer su ravnopravne kao zakonodavna tela. Znaci, sad imate vrlo sukobljenevrlo ozbiljne institucionalne interese. Amandman bi bio bolji kada bi drugacije glasio, kada ne bi trazio zamenu, nego kada bi samo trazio ostvarenje prava struke za sta se zalazem. Znaci, potpuno afirmativno se odnosim prema zahtevu zastite interesa struke, ali, formalno i sustinski, stvar "ne pije vodu", ako uskracuje pravo najvisem zakonodavnom telu da bude ovlasceni i duzan predlagac", kaže Milojević.

S druge strane, Neda Arneric smatra da je logicno da Skupstina Vojvodine predlozi svog kandidata, a da se Skupstina Srbije odrekne svog, jer ionako verifikuje sve clanove regulatornog tela: "Stvarno staviti zajedno pod sest udruzenja radiodifuznih javnih glasila i novinare sa profesionalnim udruzenjima filmskih i dramskih umetnika i kompozitora, malo, stvarno, nije fer", kaže Neda Arnerić.

Medjutim, Bosko Nicic iz Nove demokratije ostao je cvrsto pri stavu da izvrsna i zakonodavna vlast treba da predloze svoje kandidate i naglasio da njegova stranka nece moci da podrzi zakon, ako bude izmenjen sastav regulatornog tela: "Mi smo jedva nasli neki kompromis, dogovorili se, i svaka izmena ove vrste - ja razumem Nedu koja se zalaze za svoj esnaf - ali se ne bi nikakva teza poremetila uzevsi u obzir sve one druge zastitne mehanizme da to u stvari nisu ni poslanici skupstine, niti ljudi koji mogu da uticu. Znaci, ta zastita postoji", kaže Ničić.

Sa ovim se slozio i Zarko Korac, koji je obrazlozio stav Vlade, i naglasio da ce, kako to stoji u Zakonu, i kandidati, koje predloze skupstine i vlade Srbije i Vojvodine, morati da budu istaknuti strucnjaci iz oblasti znacajne za rad Agencije za radiodifuziju: "Clan 24 jasno definise ko mora biti predlozen za clana. Znaci, ne samo da on ne moze biti politicar i rodjak politicara ili poslanika, ili predsednika, vec on mora da bude i strucnjak za ovu oblast. Znaci, to je ovde veliki izazov da se nadju licnosti koje su potpuno nepristrasne i neutralne, koje daju garancije potpunoj nepristrasnosti", objašnjava potpredsednik Vlade Srbije.

Da li ce Savet Agencije za radiodifuziju stvarno biti nepristrasan, ostaje da se vidi kad zakon bude izglasan i kad pocne njegova primena.

 

Korac na strani medija

Beograd, 8.jul 2002. -- Odbor za informisanje i kulturu u Skupstini Srbije u ponedeljak je u nacelu usvojio predlog Zakona o radiodifuziji, koji ce se u utorak naci pred poslanicima. Kao i prethodne nedelje u javnosti, i na sednici odbora najvise je vodjena rasprava o sastavu Saveta Radiodifuzne agencije koji ce donositi sve najbitnije odluke u oblasti medija. Prema sadasnjem predlogu zakona novinarska udruzenja, udruzenja filmskih i dramskih umetnika i udruzenje kompozitora predlazu 1 clana Saveta. Da bi bila izbegnuta mogucnost preteranog mesanja politike u medije, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija predlozila je da se Skupstina Srbije, u korist navedenih organizacija, odrekne prava da predlaze 1 clana Saveta, cime bi u njemu bilo 5 predstavnika civilnog drustva, a samo 3 iz politickih institucija. Potpredsednik Vlade Srbije Zarko Korac, na pitanje da li ce taj amandman biti usvojen, kaze: "Ja sam vrlo nezgodan covek da mi postavite to pitanje, jer se ja, ustvari, s vama slazem. Ali, vi znate da je taj zakon rezultat odredjenog kompromisa, tako da nisam siguran da postoje velike sanse i ne umem na to da vam odgovorim. Ako pitate da li imate moj glas za to, moj glas imate, ali bojim se da ce, verovatno, ostati tako kako je predlozeno, a to znaci 4:4, i onda devetog bira Skupstina na osnovu nekog dogovora. Mislim da je resenje za medije, poput B92, da ucinite da se javnost zainteresuje za licnosti koje ce biti predlozene, da otvorite pitanje, ne na neki destruktivan nacin, vec korektno, njihovog kredibiliteta u toj stvari i kompetencije, i da time odmah bude poslata jedna jaka poruka", kaze Korac.

 

Zakazano zasedanje posveceno radiodifuziji

Beograd, 6.jul 2002. -- Predsednica Skupstine Srbije Natasa Micic zakazala je peto varedno zasedanje Parlamenta za 9. jul. Zasedanje je sazvano na inicijativu 105 poslanika DOS, a na sednici ce biti raspravljano o Vladinom Predlogu zakona o radiodifuziji.

Zakon o radiodifuziji trebalo je da bude na dnevnom redu prosle sednice, ali ga je Vlada povukla i promenila neke njegove delove. Predsednik Radne grupe za izradu Zakona Rade Veljanovski istice da je najveca izmena i, istovremeno, najveci ustupak vlasti, napravljen u pogledu dopustanja da politicki organi uticu na medije vise nego sto su autori zakona mislili da treba. To se pre svega ogleda u broju clanova Radiodifuznog saveta koji odlucuje o dodeljivanju frekvencija i o svim najbitnijim pitanjima vezanim za medije. U prvih 7 verzija Zakona bio je predlog da to telo ima 9 clanova, zatim je Vlada povecala taj broj na 15, uz obrazlozenje da je u rukama malog broja ljudi koncentrisana prevelika moc, da bi u poslednjoj, 10. verziji, Vlada opet smanjila taj broj na 9, ali i promenila strukturu Radiodifuznog saveta, kaze za Radio B92 Rade Veljanovski. "Cetiri ce predlagati drzavni organi, 4 takozvane strukture civilnog drustva. Znaci, tu smo ipak uspeli da postignemo nekakvu ravnopravnost. Tu su univerziteti, tu su novinarske i medijske asocijacije, tu su crkva i religijske zajednice, tu su nevladine organizacije koje se bave zastitom ljudskih prava, prava manjina itd. Deveti clan Saveta, to je jedno malo cudno resenje, dogovor je da 8 clanova, kada budu izabrani, zajednicki predloze jednog koji bi bio sa Kosova, ali opet po istom principu, kako Zakon kaze, iz redova strucnjaka za radiodifuziju, telekomunikacije, elektronske medije. Ima takvih ljudi, pa cemo naci nekog. Taj covek sigurno nece smetati, a mozda ce, ako bude dobar izbor, ako zna tu oblast, i pomoci", rekao je Veljanovski.

 

Vlada uputila nacrt Skupstini Srbije

Beograd, 4.jul 2002 -- Vlada Srbije uputila je Parlamentu Predlog zakona o radiodifuziji koji je, zbog dorade, pocetkom ove nedelje povucen iz skupstinske procedure. Prema utvrdjenom Predlogu zakona, Savet za radiodifuziju imace 9 clanova koje biraju Skupstina Srbije i Skupstina Vojvodine, Vlada Srbije i Izvrsno vece Vojvodine, Crkva i religijske zajednice, nevladine organizacije, univerziteti, udruzenja emitera i novinara i predstavnik sa Kosova. Kako je Radiju B92 receno u Vladi Srbije, clanovi Saveta ne smeju biti poslanici, partijski funkcioneri i njihovi rodjaci.  

Sef Poslanicke grupe DOS u Skupstini Srbije Cedomir Jovanovic rekao je novinarima da su otklonjene sve tehnicke prepreke koje su bile razlog povlacenja zakona iz procedure. "Pre svega u oblasti izbora predstvnika nevladinih organizacija posto je registrovano preko 1.000 nevladinih organizacija i da je nerealno od nas ocekivati da izaberemo jednog validnog predstavnika svih njih. Postojao je tehnicki problem s radiodifuznom organizacijom Vojvodine, imali smo vise nego jasnu kritiku koja nam je upucena zbog glomaznosti Saveta, iako postoje i drzave koje imaju preko 15 clanova Saveta. Pomirili smo te stavove, formiracemo Savet koji ce imati 9 predstavnika i u njemu ce biti zastupljene sve interesne profesionalne organizacije koje u ovom trenutku zahtevaju donosenje Zakona o radiodifuziji i on ce biti depolitizovan", kaze Jovanovic.

 

Velja Ilic: Ne mozemo dozvoliti da neko iz EU diktira ko ce nam voditi medije

Pozarevac, 4.jul 2002 -- U Pozarevcu je odrzan radni sastanak Nove Srbije kom je prisustvovao predsednik te stranke Velimir Ilic. Na pitanje kako komentarise ponasanje Nove demokratije vezano za povlacenje Zakona o radiodifuziji iz skupstinske procedure i zasto se protivi tome da u formiranje Radiodifuznog saveta budu ukljucene i nevladine organizacije, Ilic je rekao: "Ne bih zeleo da se u radiodifuziji i u tom novom zakonu pojavi, kada izadje zakon, 500 amandmana. To znaci da zakon nije dobar. Ako vi na jedan zakon date 500 amandmana, to znaci da zakon nije dobro pripremljen. Ja jesam za ljude koji su van politike, da to vode objektivno i kontrolisu, ali kod nas je velik uticaj raznoraznih fondacija na medije. Ako bismo dali da po novom zakonu nevladine organizacije vode to sve, to bi bilo katastrofalno. Onda bi ti strani ljudi koji placaju odredene nevladine organizacije uticali direktno na vodenje zemlje, a vi znate sta je njihov cilj, da sve sto je nacionalno bude unisteno. Mi ne mozemo dozvoliti da nam neko iz Evropske unije diktira ko ce nam voditi medije. Svaka cast onima koji se bave pravim poslom, humaniratnim poslom, edukacijom gradana, ali pretezno nevladine organizacije imaju cilj rasturanje Srbije", kaze Ilic. On nije komentarisao ponasanje clanova Nove demokratije, a nije odgovorio ni na pitanje da li ponasanje ND ukazuje na to da je ta stranka postala jedna od onih u kojima je razvijena nacionalisticka struja ako se zalaze za sprecavanje uticaja nevladinog sektora na formiranje Radiodifuznog saveta.

 

Vlada povukla Predlog zakona o radiodifuziji

Beograd, 1.jul 2002 -- Vlada Srbije povukla je Predlog zakona o radiodifuziji iz skupstinske rasprave, zbog velikog broja amandmana, izjavio je na sednici Odbora za informisanje i kulturu potpredsednik vlade Zarko Korac. On je rekao da bi to odlaganje trebalo da traje samo sedam dana i izrazio nadu da sustina zakona nece biti promenjena, a ona podrazumeva formiranje nezavisnog regulatornog tela i transformaciju RTS-a u javni servis.

Korac je rekao da je na predlozeni zakon upuceno vise amandmana Skupstine Vojvodine, kao i poslanickih grupa DOS-a i opozicije. Kako saznaje Radio B92, upuceno je vise od 150 amandmana, od cega najvise od Srpske radikalne stranke i Nove demokratije. Predstavnik Nove demokratije u Odboru za informisanje Skupstine Srbije Bosko Nicic za Radio B92 kaze da se nacelna primedba njegove stranke odnosi na formiranje nezevisnog regulatornbog tela. Osim toga, Nova demokratija kritikuje i “uvodjenje kategorije moralno politicke podobnosti” pri dodeli frekvencija. "Pronela se vest koja je netacna - da je ND bila protiv toga zato sto partijama nije omoguceno da formiraju svoje radio i TV stanice. Naprotiv, mi nismo za taj koncept, ali nismo ni za koncept da se to isto pravo koje je uskraceno politickim organizacijama, dozvoljana NVO i udruzenjima. Ne mislim da ce doci do politizacije medija, narocito u Srbiji, koja je zaista u jednom konglomeratu politickih partija i gde niko ne moze da ostvari apsolutni uticaj. Ali ne vidim zasto bi Srbija prihvatila model koji ne postoji nigde, pa cak ni u Italiji, gde se pozivamo da postoji. Drugo, zasto nikome ne smeta dominantan uticaj NVO, nego smeta uticaj politickih partija - pa politicke partije su u ovoj zemlji dobile poverenje  gradjana da kreiraju sve oblasti drustva, pa na kraju krajeva, i oblast medija", kaze Nicic.

 

Djelic najavio skoro usvajanje zakona o radiodifuziji

Nis, 14.jun 2002. -- Srpski ministar finansija Bozidar Djelic izjavio je u petak u Nisu da ocekuje da ce zakon o radiodifuziji biti usvojen do sredine jula, kada pocinje i uredjenje odnosa u ovoj oblasti. "Predlog zakona o radiodifuziji Srbije trebalo bi da se nadje na trecem vanrednom zasedanju Skupstine Srbije", istakao je Djelic, ucestvujuci u radu skupa posvecenog suzbijanju televizjske piraterije. Djelic je rekao da ce drzava u oblasti zastite autorskih prava usvojiti niz zakona koji ce se ticati jaceg obelezavanja video-kaseta, postovanja intelektualnih i svojinskih prava.

naslovna vesti reakcije analize hronologija
predlog Zakona o radiodifuziji usvojena verzija Zakona o radiodifuziji - Word Zip 80Kb


© 2001, B92