Naslovna strana

Click Here!

naslovna vesti reakcije analize hronologija
predlog Zakona o radiodifuziji usvojena verzija Zakona o radiodifuziji - Word Zip 80Kb


REAKCIJE

NUNS pozvao na usvajanje Predlog zakona o radiodifuziji

Beograd, 10.jul 2002. -- Nezavisno udruzenje novinara Srbije pozvalo je poslanike Skupstine Srbije da usvoje Predlog zakona o radiodifuziji, uprkos mnogobrojnim kritikama na njegov sadrzaj. Iako je kritikovao predlozen zakon zbog povecanja broja clanova Saveta agencije za radiodifuziju koje predlazu drzavni organi, NUNS je ocenio da su "potreba usvajanja tog zakonskog akta i pocetak regulacija medijske oblasti bitnije od svih primedbi". NUNS predlaze poslanicima da usvoje zakon kako bi, "skoro 2 godine posle demokratskih promena u zemlji, bilo omoguceno da oblast medija bude uskladjena s demokratskim standardima razvijenog sveta". Pre dva dana NUNS je ocenio da je Predlog zakona o radiodifuziji izmenjen u najvaznijem delu, te da takvo resenje ugrozava slobodu medija i otvara nove mogucnosti za pritiske i zloupotrebe.

 

Vlada u senci protiv predloga zakona

Beograd, 09.jul 2002-- Vlada u senci Demokratske stranke Srbije kritikovala je u utorak Predlog zakona o radiodifuziji, posebno smanjenje broja predstavnika civilnog drustva u Savetu buduce Agencije za radiodifuziju, koja bi trebalo da preuzme ulogu drzave u oblasti rada elektronskih medija. "Smanjenjem broja clanova saveta sa 15 na devet, od kojih cetiri predlazu vlade i skupstine Srbije i Vojvodine, znatno smanjuje nezavisni drustveni uticaj na rad tog tela", kaze se u saopstenju vlade u senci.

 

Susedi se vec prilagodili Evropi

Budimpesta, 09.jul 2002-- Madjarska je uskladila Zakon o medijima sa standardima Evropske unije, unevsi u tekst obavezu da veci deo medijskog programa bude evropske produkcije i usvojivsi strozije propise o zastiti maloletnika od neodgovarajucih sadrzaja. Izmene Zakona o medijima usvojene su jednoglasno, sto ce Madjarskoj omoguciti da zakljuci pregovore sa EU o kulturi i audio-vizuelnoj politici. Iako su promene u tom zakonu jedna od obaveza pri uskladjivanju propisa sa EU, prethodni saziv madjarskog parlamenta nije uspeo da ih izglasa zbog neslaganja, tada opozicione, Madjarske socijalisticke partije sa sastavom medijskih nadzornih tela. Nakon izbora u aprilu, sada vladajuci socijalisti i opozicione stranke uspeli su da se dogovore o sastavu nadzornih tela, pa su izmene zakona usvojene bez ijednog uzdrzanog ili glasa protiv.

 

NUNS protiv izmena u predlogu zakona

Beograd, 8.jul 2002 -- Nezavisno udruzenje novinara Srbije ostro je u ponedeljak protestovalo zbog bitnih izmena u Predlogu zakona o radiodifuziji, ocenjujuci da je njima povecan uticaj politike, a smanjen uticaj predstavnika civilnog sektora. NUNS je ocenio da je Predlog zakona izmenjen u najvaznijem delu i da novo resenje ugrozava slobodu medija i otvara nove mogucnosti za pritiske i zloupotrebe. NUNS ukazuje da u pojedinim evropskim zemljama, kao i zemljama u tranziciji, slicni saveti imaju mnogo vise clanova, negde imaju i po 30 clanova, jer se time smanjuje mogucnost uticaja politike ili raznih lobija.

Zbog novih resenja u Predlogu zakona o radiodifuziji ostro su protestovali i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Udruzenje za razvoj privatne radiodifuzije "Spektar".

 

ANEM protiv preteranog uticaja drzave na savet

Beograd, 7.jul 2002 -- Asocijacija nezavisnih elektronskih medija odrzala je u Beogradu 5. i 6. jula Skupstinu clanova Asocijacije. Tom prilikom izrazen je najostriji protest povodom novog Predloga zakona o radiodifuziji zbog ozbiljnog narusavanja osnovnog koncepta ovog zakonskog teksta, odnosno omogucavanja preteranog uticaja drzavnih organa na sastav Saveta Agencije za radiodifuziju. ANEM je uputio Odboru za kulturu i informisanje Narodne Skupstine Republike Srbije amandman cijim usvajanjem se postize balans izmedju clanova Saveta koje predlazu organi drzavne vlasti i ostalih.

U obrazlozenju, ANEM skrece paznju da postojece resenje predvidja da jednog od clanova Saveta Agencije za radiodifuziju predlaze Narodna Skupstina Republike Srbije koja, inace, bira svih 9 clanova Saveta, a u ovom slucaju treba i sama sebi da predlozi dva kandidata, a onda izabere jednog od njih?! Cinjenicom da Narodna skupstina i predlaze i vrsi izbor, prenaglasava se uloga organa drzavne vlasti u izboru clanova Saveta, a time dovodi u pitanje nezavisnost od centara moci, sto je jedan od evropskih standarda u ovoj oblasti.

U isto vreme, kao predlagac kandidata za jednog clana Saveta Agencije predvidjena su - udruzenja radiodifuznih javnih glasila, udruzenja novinara, profesionalna udruzenja filmskih i dramskih umetnika i profesionalna udruzenja kompozitora u Republici Srbiji. Pored cinjenice da bi usvajanje ovakvog predloga nepotrebno oduzilo vreme za konstituisanje Saveta Agencije, ANEM predlaze da se razdvoje asocijacije elektronskih medija i novinara, s jedne, i profesionalne asocijacije dramskih i muzickih umetnika, s druge strane, i da onda svaka od njih predlaze kandidate za po jednog clana iz svojih kategorija. U obrazlozenju ovog amandmana istice se da ce tako profesionalne umetnicke asocijacije biti u mogucnosti da predloze kandidate koji su najbolje kvalifikovani da procenjuju programske sadrzaje emitera, a asocijacije - one kandidate koji imaju strucna znanja u oblasti radiodifuzije i moralni kredibilitet u pogledu nepristrasne primene svojih znanja.

Skupstina ANEM-a jednoglasno je potvrdila odluku Upravnog odbora ovog Udruzenja od dana 25.06.2002. godine, o iskljucenju JRDNP "Jasenica" iz clanstva zbog nastalih promena uredjivacke politike, usled kojih JRDNP "Jasenica" vise ne ispunjava kriterijum afirmacije slobodnog, nezavisnog i profesionalnog rada koji je jedan od osnovnih ciljeva ANEM-a, niti ostvaruje adekvatnu poslovnu saradnju sa drugim clanicama, sto cini grubo krsenje Pravilnika o radu Udruzenja - Kodeksa ANEM-a.

Jedan od zakljucaka Skupstine ANEM-a bio je zalaganje za hitno donosenje regulative koja bi javnim preduzecima omogucila privatizaciju sto je jedan od neophodnih uslova da se izbegnu pritisci lokalne vlasti i moguca ucena.

Posto se u nekim slucajevima politicki pritisak na profesionalce u medijima zavrsava otpustanjem neistomisljenika, Skupstina ANEM-a donela je odluku da formira Fond solidarnosti za pomoc licima koja ostaju bez posla.

 

Prerano za konstatacije

Beograd, 2.jul 2002 -- Portparol OEBS-a u Beogradu Stela Roner ocenila je u izjavi za Radio B92 da je jos rano reci koji je pravi razlog za odluku Vlade Srbije da povuce predlog Zakona o radio-difuziji iz skupstinske rasprave. Podsetimo, republicka Vlada povukla je pomenuti predlog zakona zbog, kako je izjavio potpredsednik Zarko Korac, velikog broja amandmana. Korac je jos rekao da odlaganje ne bi trebalo da traje duze od 7 dana, izrazivsi nadu da sustina zakona nece biti promenjena, a ona podrazumeva formiranje nezavisnog regulatornog tela i transformaciju RTS-a u javni servis.

Stela Roner oprezna je u komentarisanju povlacenja Zakona o radio-difuziji iz skupstinske procedure na cijem donosenju, izmedju ostalih, insistira i Savet Evrope: “Ako je Vlada donela takvu odluku da bi oformila radnu grupu koja ce promeniti delove zakona i na taj nacin ga uciniti mnogo prihvatljivijim za Skupstinu koja ga usvaja, onda smatram da tu nece doci do velikih problema. S druge strane, ako je takva odluka doneta da bi se promenile neke kljucne odredbe, onda u ime OEBS-a isticem da bi  odredba o formiranju nezavisnog regulatornog tela trebalo da ostane onakva kakva jeste. Mislim da je isuvise rano znati koji je razlog ovakve odluke Vlade i kako ce se stvari razvijati u narednih nekoliko dana”, istakla je Stela Roner.

 

Najozbiljniji udarac demokratizaciji medija

Beograd, 2.jul 2002. -- Povodom odluke Vlade o povlacenju predloga Zakona o radio difuziji oglasili su se i neki predstavnici domacih medija. Naime, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija smatra da ova odluka predstavlja jedan od najozbiljnijih udaraca demokratizaciji medijske sfere u Srbiji. S druge strane, predsednica Nezavisnog udruzenja novinara Srbije Milica Lucic-Cavic kaze za Radio B92 da odluku Vlade ne treba shvatiti dramaticno, ukoliko se radi o odlaganju na samo nedelju dana: "Ako smo toliko cekali od 5. oktobra, mozemo da pricekamo i tih nedelju dana. Ne bih volela kada bi neke druge stvari iskrsle, pa da se to opet odlaze, a zna se da primena tog zakona proces koji je izuzetno dug i osetljiv. Nedostatak tih zakona mozda omogucava politicarima i da uticu na medije", kaze Lucic-Cavic.

 

Peter Sider: Zakon sto pre

Beograd, 2.jul 2002 -- Predsednik Parlamentarne skupstine Saveta Evrope Peter Sider izjavio je da Zakon o radiodifuziji mora biti donet sto pre i bez mnogo odlaganja. “Taj zakon je za nas veoma vazan jer ce pokazati da je Jugoslavija moderna zemlja s modernim zakonom. Pitanje kako ce kanali i frekvencije biti raspodeljeni medju raznim medijskim kucama, nije nas prioritet. Diskusija o tome vodi se u svim zemljama”, rekao je Sider.

Savezni minstar za inostrane poslove Goran Svilanovic rekao je da medijska scena u Jugoslaviji jos nije zaokruzena i da je za svako drustvo vazno da postoji sloboda informisanja. “Druga je stvar da li postoje politicke igre koje postoje u svakoj zemlji, pa i u nasoj, koje vode ka tome da se ostvari veci ili manji uticaj na medije. Slozili smo se da je neophodno doneti ovaj zakon sto pre, jer on uredjuje pravila igre na nacin na koji su uredjena i u drugim zemljama”, naveo je Svilanovic.

 

Vlada nespremna za istinsku demokratizaciju

Beograd, 1. jul 2002.-- Asocijacija nezavisnih elektronskih medija smatra da odluka vlade Srbije o povlacenju Predloga zakona o radiodifuziji predstavlja jedan od najozbiljnijih udaraca demokratizaciji medijske sfere u Srbiji. “Predlog zakona o radio-difuziji, koji je izradila grupa nezavisnih eksperata i potom dopunila i popravila sama ta vlada, bio je prvi zakonski tekst koji je sustinski predstavljao raskid s autoritarnom prosloscu i omogucavao uspostavljanje evropskih standarda u oblasti elektronskih medija. Jasno je da je vlada povukla svoj predlog zbog nespremnosti da istinski demokratizuje oblast elektronskih medija”, stoji u saopstenju predsednika ANEM-a Verana Matica.

 

Protiv povlacenja nacrta iz procedure

Beograd, 12.jun 2002. -- Asocijacija nezavisnih elektronskih medija trazi od Vlade Srbije da ne povlaci iz skupstinske procedure Predlog zakona o radiodifuziji, kako je to nedavno zatrazila Nova demokratija. ANEM apeluje da javnost, mediji i profesionalne asocijacije odlucno reaguju na svaki pokusaj povlacenja tog zakona iz procedure ili izmenu njegovih sustinskih odredbi amandmanima. ND je kritikovala nacin izbora Saveta republicke radiodifuzne agencije, finansiranje tog servisa iz pretplate, kao i pojedine odredbe kojima se politickim strankama ogranicava mogucnost osnivanja radio i TV-stanica. ANEM je osudio ND sto nije ranije saopstila zamerke na nacrt zakona, navodeci da predstavnici te stranke nisu prisustvovali mnogobrojnim skupovima o tom zakonu, niti su iznosili primedbe na njegova resenja tokom visemesecne javne rasprave.

ANEM ocenjuje da stav ND ide u prilog verovanju da vlasti u Srbiji, jos od oktobarskih promena 2000. godine, svesno odugovlace postupak usvajanja novih medijsko-pravnih i telekomunikacionih propisa, kako bi zadrzali mogucnost uticaja na medije.

naslovna vesti reakcije analize hronologija
predlog Zakona o radiodifuziji usvojena verzija Zakona o radiodifuziji - Word Zip 80Kb


© 2001, B92