Naslovna strana

Click Here!

naslovna vesti reakcije analize hronologija
predlog Zakona o radiodifuziji usvojena verzija Zakona o radiodifuziji - Word Zip 80Kb


ANALIZE

OEBS zabrinu zbog problema oko donosenja zakona

Bograd, 4. jul 2002.-- Zbog povlacenja Zakona o radiodifuziji iz skupstinske procedure, predstavnik OEBS za slobodu medija Frajmut Duve poslao je pismo premijeru Zoranu Djindjicu u kom je izrazio zabrinutost zbog problema oko usvajanja tog zakona. Duveov savetnik Aleksandar Ivanko u izjavi za B92 kaze da je predstavnik OEBS za slobodu medija u pismu Djindjicu istakao da su eksperti veoma naporno radili na zakonu i da on mora biti usvojen sto pre. "Ta situacija traje vec nekoliko meseci i Zakon o radiodifuziji je neophodan i veoma znacajan, jer je bez njega veoma tesko govoriti o demokratizaciji elekteronskih medija u Srbiji. Duve je zamolio Djindjica da sto pre resi tu situaciju. I ambasador OEBS u Beogradu Stefano Sanino razgovarao je s predstavnicima Vlade Srbije. Proslo je dosta vremena, tako da taj Zakon mora biti sto pre usvojen", rekao je Ivanko.

Upitan da li je u skladu sa odredbama OEBS predlog da skoro polovinu clanova Saveta biraju Vlada i Parlament, Ivanko je odgovorio: "Postoje razni nacini za sastavljanje tog saveta. Ponekad su reprezentativniji predstavnici politickih organizacija, a ponekad oni iz nevladinog sektora. Mislim da bi eksperti iz OEBS i Saveta Evrope trebalo da razmotre taj predlog i ako oni ne vide neki veci problem, onda bi Zakon o radiodifuziji trebalo da bude usvojen sto pre. Savet je neophodan za nezavisnost sredstava informisanja, tako da je veoma vazno da taj predlog bude jos jednom razmotren. Nadamo se da su se i eksperti slozili s tim predlogom i da on ne sluzi samo za umirivanje nekih stranaka u Parlamentu", rekao je Ivanko.

 

Zakon je ulaznica u Savet Evrope

Beograd, 02.jul 2002.  – Beogradskim medijima u utorak je iz delegacije predsednika Parlamentarne skupstine SE Petera Sidera prosledjen dokument, tacnije spisak obaveza koje SRJ mora da ispuni u narednom periodu kao uslove za prijem u Savet Evrope, medju kojima je i zakon o radiodifuziji.

Izmedju ostalog, u Dokumentu se spominju ratifikacija Dejtonskog mirovnog sporazuma, potpisivanje Evropske konvencije o ljudskim pravima, stavljanje vojske pod civilnu upravu, reforma policije, primena Predloga zakona o radiodifuziji, donosenje zakona o nevladinim organizacijama, nastavak saradnje sa Haskim tribunalom, hapsenje sesnaestorice optuzenih koji su na slobodi, revizija Zakona o saradnji sa Haskim tribunalom, cinjenje arhiva dostupnim, sveobuhvatno obavestavanje naroda Srbije o zlocnima koji je pocinio rezim S. Milosevica nad Srbima i drugim narodima u regionu. Nadalje, trazi se nastavak zapocetih reformi u sudstvu, donosenje zakona o ombudsmanu, donosenje Ustavnu povelju, uskladjivanje Ustava dve republike po njegovom usvajanju. U pogledu Kosova, trazi se postovanje Rezolucije 1244 SB UN, kao i doprinos naporima usmerenim na izgradnju Kosova kao demokratskog i multietnickog entiteta.

naslovna vesti reakcije analize hronologija
predlog Zakona o radiodifuziji usvojena verzija Zakona o radiodifuziji - Word Zip 80Kb


© 2001, B92