Naslovna strana
B92 Specijali Predsednički izbori
     

Najnovijih 10 vesti 16. 12. - 23. 12. 2002. - strana 1


 

Naslovna strana specijala

Neuspeli septembarski izbori

Analize, intervjui, tekstovi

Istraživanja javnog mnjenja

Enciklopedija izbora

Arhiva izbornih vesti

 


 
 

DSS PRIHVATA ODLUKU VRHOVNOG SUDA SRBIJE | 17/12/2002 14:09 | Izvor: Beta
Beograd -- Demokratska stranka Srbije prihvata i priznaje presudu Vrhovnog suda Srbije, kojom je odbijena njena žalba na konačni rezultat predsedničkih izbora, izjavio je u utorak član stranačkog rukovodstva Nebojša Bakarec. On je na konferenciji za novinare najavio da će DSS iskoristiti još neke pravne mogućnosti, ali nije precizirao o čemu je reč.

Povodom obrazloženja Vrhovnog suda Srbije da DSS nije podneo u roku odnosno do 8. decembra prigovore na regularnost izbora "za svih 8.600 biračkih mesta", Bakarec je rekao da je sud "prenebregao da je Republička izborna komisija fizički onemogućila" pretragu biračkog spiska. "DSS je pravo na uvid u disk dobio tek 3. decembra, a do 8. decembra je samo uspela da uspostavi softversku bazu za pretragu i izvrši samo dve od sedam pretraga", rekao je Bakarec.

On je ocenio da nakon propalih predsedničkih izbora više "nema kontrole nad vladom i parlamentom" i da je ozbiljno poljuljana predstava o Srbiji kao državi sposobnoj za demokratskog uređenje.


GALIĆ: PRESUDA VRHOVNOG SUDA NEARGUMENTOVANA | 18/12/2002 15:26 | Izvor: Beta
Beograd -- Jedan od predstavnika Demokratske stranke Srbije u Republičkoj izbornoj komisiji Vladimir Galić ocenio je u sredu da je presuda kojom je Vrhovni sud Srbije odbacio žalbu te stranke na konačne rezultate predsedničkih izbora "neargumentovana". Galić je, na konferenciji za novinare, istakao da se Vrhovni sud nije ni trudio da "utvrdi materijalnu istinu", i izneo dokaze kojima je opovrgao neke od konstatacija iz presude, izrečene 16. decembra. Prema njegovim rečima, DSS eventualno može osporiti presudu Vrhovnog suda inicijativom za zaštitu zakonitosti, koja se podnosi republičkom javnom tužiocu. Galić, međutim, nije mogao da kaže da li će DSS pribeći tom pravnom leku.

BAKAREC: POSTOJI JOŠ JEDNO PRAVNO SREDSTVO | 16/12/2002 21:08 | Izvor: B92
Beograd -- Iako u Demokratskoj stranci Srbije ocenjuju da je ovakvom presudom Vrhovni sud Srbije "opravdao izbornu krađu", Nebojša Bakarec iz DSS-a takođe kaže da će ta stranka  ipak u potpunosti prihvatiti odluku Vrhovnog suda Srbije: "Što se tiče ove presude, mi je nećemo komentarisati u smislu da nećemo govoriti da je presuda ovakva ili onakva, ali ćemo se osvrtati na ovu presudu jer je ona značajna zbog ozbiljne posledice po Srbiju – činjenice da se ne priznaju stvarni rezultati ovih izbora".

Nebojša Bakarec kaže da DSS presudu Vrhovnog suda "ne tretira kao kraj, već kao početak odlučujuće faze bitke za demokratiju", ali nije želeo da precizirao šta ona podrazumeva: "Korektan odnos prema sudu mora i dalje da postoji, ali moramo da nagovestimo buduće poteze i budući pravni lekovi. Postoji još jedno pravno sredstvo i o tome ćemo u utorak detaljnije porazgovarati".

DSS takođe ocenjuje da je "jasno" da sudije Vrhovnog suda Srbije "nisu ni sudile", već su se, kako je navedeno, "svojski upinjale da zatvore oči i pred zakonom i pred činjenicama". Ta stranka je optužila sudije Vrhovnog suda da su, "u odsustvu argumenata" pribegle "smicalicama koje od zakona i ustavnih prava građana prave farsu".


VRHOVNI SUD SRBIJE ODBIO ŽALBU DSS | 16/12/2002 16:23 | Izvor: B92
Beograd -- Vrhovni sud Srbije u ponedeljak je odbio žalbu Demokratske stranke Srbije na konačne rezultate predsedničkih izbora 8. decembra, saopštila je Republička izborna komisija, kojoj je dostavljena presuda Vrhovnog suda. "Vrhovni sud Srbije je našao da je Komisija pravilno postupila kada je svojim rešenjem u celosti odbila prigovor. Sud je ocenio da greške o ličnim podacima o biraču nisu uticale na ostvarivanje biračkog prava, odnosno svakom upisanom biraču je bilo omogućeno da glasa uz važeću ličnu kartu ili drugu ispravu", navodi se u saopštenju. DSS je u žalbi Vrhovnom sudu Srbije navela da u biračkim spiskovima postoji više od 830.000 nepravilnosti i da tu brojku treba oduzeti od ukupno utvrđenog biračkog tela. Samim tim izbori su bili uspešni i na njima je pobedio Vojislav Koštunica, tvrde u DSS.