Savet Evrope poziva političare da se ponašaju odgovorno

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.12.2002.

17:59

Default images

Predsednik Parlamentarne skupštine saveta Evrope Peter Šider ocenio je u ponedeljak da drugi uzastopni neuspeh predsedničkih izbora u Srbiji predstavlja razlog za zabrinutost. "Dok je slab odziv birača česta pojava u mnogim našim demokratskim zemljama, nesposobnost da se održe važeći izbori to nije", rekao je Šider, navodi se u saopštenju iz sedišta Saveta Evrope u Strazburu. "Sledećih nekoliko dana i nedelja biće presudni i zato pozivam sve političke lidere (u Srbiji) da se ponašaju krajnje odgovorno i odmereno", rekao je. Šider je rekao da treba sagledati sve političke i pravne razloge koji su uzrokovali neuspeh izbora, kako bi se pronašlo rešenje koje bi zadobilo najširu moguću političku podršku.

Međunarodni posmatrači iz OEBS-a i Saveta Evrope koji su nadgledali predsedničke izbore izrazili su zabrinutost zbog produbljivanja političke krize u Srbiji. "Drugi neuspeh da se izabere predsednik predstavlja znatnu štetu na račun međunarodnog kredibiliteta Srbije", rekao je Nikolaj Vulčanov, šef Međunarodne misije za posmatranje izbora pri OEBS-u. On je konstatovao da izborno zakonodavstvo i dalje sadrži niz nedostataka, među kojima su i neažurni birački spiskovi. Izmena biračke evidencije, međutim, tokom izbornog postupka nije moguća. To je naglasio Hrair Balijan iz Kancelarije OEBS-a za ljudska prava i demokratske institucije rekavši da su razlozi neuspeha političke, a ne tehničke prirode. "Menjanje pravila nakon izbora uključujući i menjanje broja birača, nije prihvatljivo. Jedan od osnovih zakonskih principa je da se pravila igre ne mogu menjati nakon što igra počne. Činjenice u vezi sa biračkim spiskom su bile poznate mesecima i to se nije menjalo od oktobarskih predsedničkih izbora. Primedbe na birački spisak su mogle da imaju težinu pre izbora, ali ne i nakon njihovog održavanja", naglasio je Balijan. Dodajmo da će ministri Evropske Unije danas raspravljati o neuspešnim predsedničkim izborima u Srbiji, kao i o usvajanju Ustavne povelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: