Mićić (ne) može biti predsednik

Info

Izvor: B92

Utorak, 10.12.2002.

15:23

Default images

Predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić izjavio je juče da republički ustav ne predviđa precizno šta se dešava kada istekne mandat sadašnjem predsedniku, a novi nije izabran.

- Posle neuspelih predsedničkih izbora, otvara se pitanje ko će vršiti predsedničku funkciju s obzirom na to da 5. januara ističe mandat sadašnjem predsedniku Milanu Milutinoviću. Po Ustavu, mandat predsednika ne može biti produžen osim u slučaju rata - napomenuo je Vučetić u izjavi za Beograd 202. Prema njegovim rečima, situacija nastala posle ovih izbora je neobična i vrlo se retko dešava i rešenja za to nema u Ustavu.

- Postoje rešenja za situacije kada predsedniku pre vremena istekne mandat ili kada je on eventualno privremeno sprečen da obavlja svoju funkciju i tada predsedničku funkciju vrši predsednik Skupštine - rekao je Vučetić. On smatra da je sadašnja situacija svakako drugačija, ali bi se mogla podvesti pod formulaciju da je predsednik privremeno sprečen, pa bi od 5. januara predsednik republičkog parlamenta bio predsednik Republike, ali kao vršilac dužnosti.

- Predsednik Skupštine će biti samo vršilac dužnosti za neophodne protokolarne ili slične poslove, recimo učestvovaće u sednici Vrhovnog saveta odbrane ili slično - dodao je Vučetić.

Vučetić je predvideo da će sledeće predsedničke izbore, dok važi ovo ustavno rešenje, raspisati predsednik Narodne skupštine Nataša Mićić, jer ona zadržava sva svoja prava i dužnosti. Ona je, prema najnovijim izmenama Zakona o izboru predsednika Republike, objasnio je Vučetić, dužna da u roku od 60 dana odluči o raspisivanju novih izbora. - Nažalost, ta odluka o raspisivanju izbora je neadekvatna i neprecizna. Jedino obavezuje predsednika da u tom dvomesečnom roku raspiše izbore, a ne određuje kada će izbori biti raspisani - rekao je Vučetić. To je, prema njegovoj oceni, „očigledno bilo političko rešenje uneto u zakon i to nikako nije i dobro rešenje“.

- Mislim da će politička situacija i klima koja će nastati više odlučivati o tome kada će izbori biti raspisani nego što će o tome odlučivati sam predsednik Skupštine - konstatovao je Vučetić.

Zoran Tomić, profesor upravnog prava, smatra da država nijednog trenutka ne sme biti bez lica koje obavlja državno-poglavarske poslove. - Nema ni pravnog ni političkog osnova u Srbiji da predsednik kome je istekao mandat ostane na toj funkciji. Po nuždi se nameće rešenje da se primeni ustavna odredba po kojoj predsednik Narodne skupštine privremeno zamenjuje predsednika Republike, ako on iz bilo kog razloga ne može da obavlja funkciju. Sada se ne radi o tome da ne može da je obavlja, već nije izabran, zato je sistemski pravno tumačeći predsednik Narodne skupštine po svom legitimitetu najbliži da obavlja funkciju predsednika - rekao je Tomić. On je mišljenja da bi predsednik Skupštine „krajnje obazrivo“ trebalo da obavlja funkciju predsednika Srbije.

- To znači da, politički gledano, treba da sarađuje sa svim političkim strankama i da postigne političku harmoniju. Pravno gledano, treba da raspiše izbore što pre i oslobodi se ove po nuždi nametnute funkcije - rekao je Tomić. On je dodao da se u uporednom pravu u ovakvim situacijama ograničavaju ovlašćenja v.d. predsednika Republike.

- Delikatna ovlašćenja mu se oduzimaju, zbog akumulacije funkcija. To, međutim, kod nas nije slučaj. Bilo bi pogodnije da se ovlašćenja ograniče - mišljenja je Tomić. On je podvukao da po Zakonu o izboru predsednika Republike Srbije predsednik Skupštine odlučuje ne o tome da li će raspisati izbore, već kada će ih raspisati. - Predsednik Skupštine ne može da ne raspiše izbore. On samo odlučuje o tome kad će ih raspisati. U suprotnom, bila bi ti zloupotreba funkcije. U duhu ustavnog sistema je da se izbori što pre raspišu kako bi se dobio pravi pravni predsednik - rekao je Tomić.

Momčilo Grubač, predsednik Saveznog ustavnog suda, izjavio je za „Blic“ da predsednica Skupštine Srbije Nataša Mićić može da bude v.d. predsednika Republike.

- Ova situacija se podvodi pod ono što piše u Ustavu - da predsednik Skupštine postaje v.d. predsednika Republike kad predsedniku pre vremena istekne mandat ili kad je on privremeno sprečen da obavlja svoju funkciju. I neizbor predsednika je sprečenost da se obavlja ta funkcija. Kada nema izabranog predsednika Republike samo predsednik Skupštine može privremeno da vrši funkciju predsednika Srbije. To će se desiti i ovog puta ukoliko ne budu u međuvremenu raspisani izbori. Za to je, međutim, ostalo vrlo malo vremena tako da očekujem da Nataša Mićić jedno vreme bude v.d. predsednika Srbije - rekao je Grubač. On je dodao da će Mićićeva imati sva prava i obaveze koje ima redovno izabran predsednik Srbije, uključujući i prisustvo sednicama VSO. Grubač je, međutim, istakao da je logično da vreme u kojem će ona biti v.d. predsednika bude što je moguće kraće. On naglašava da nove izbore treba raspisati „što je moguće pre“ i ističe da su se uslovi za njihovo raspisivanje već stekli.

Prema njegovom mišljenju, Mićićeva mora u roku od dva meseca raspisati nove izbore. Tumačeći odredbu Zakona o izboru predsednika, koja je nedavno uneta u ovaj zakon a u kojoj se kaže da predsednik Skupštine u roku od 60 dana od dana kada su održani neuspeli izbori odlučuje o raspisivanju izbora, Grubač je rekao da je rok od 60 „obavezujući“ i da se izbori u tom roku moraju raspisati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: