Koštunica daleko ispred Šešelja

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 05.12.2002.

14:31

Default images

Za njega će glasati 60,2 odsto birača. Na drugom mestu, sa 33,5 odsto glasova biće lider radikala Vojislav Šešelj. Borislavu Peleviću, predsedničkom kandidatu SSJ "pripašće" 4,2 odsto glasova, dok će 2,1 odsto biti nevažećih.
Ovo je, ukratko, procena rezultata predsedničkih izbora, koju je, ekskluzivno za "Novosti" sprovela kompanija Medijum indeks galup internešnel. Istraživanje je urađeno na slučajnom uzorku od 1.050 punoletnih građana Srbije bez Kosova, u periodu od 22. do 27. novembra ove godine. Analizu je uradio dr Srbobran Branković.

- Prvi put od pada Miloševića snage starog režima izlaze ujedinjene a demokratske snage - fragmentirane. Ponovo, ispred stranaka koje su podržavale Miloševića, na izbore izlazi jedan kandidat, dok se blok koji je pobedio Miloševića nije mogao saglasiti da ga zastupa jedan čovek - kaže dr S. Branković, zaključujući da će baš onih pola miliona glasova koji su bili ugrađeni u septembarski izborni rezultat Miroljuba Labusa, očito, odlučiti ishod ovih izbora.
Branković ističe da su, tokom istraživanja, najinteresantniji bili odgovori na pitanja biračima "Zašto izlazite?" ili, ukoliko je reč o apstinentima, "Zašto nećete izaći?"
- Trećina onih koji će glasati, shvata to kao svoju građansku dužnost i to im je dovoljan motiv - objašnjava Branković. - NJih 26 odsto odgovara da će izaći na izbore "da se konačno izabere predsednik; da agoniji dođe kraj; da se postigne dovoljna izlaznost". Tek nešto oko 30 odsto, dakle manje od trećine, kaže da će glasati zbog toga što očekuje da se stvari promene nabolje. Dva odsto kao glavni razlog izlaska na biralište navodi motiv "da pobedi Šešelj", a jedan odsto izlazi iz suprotnih razloga - "da Šešelj ne pobedi"?!

NEOPREDELJENI
BIRAČI koji su stranački neopredeljeni u najvećoj meri, 37 odsto njih, podržaće Koštunicu, 10 odsto će glasasti za Šešelja, a ostali verovatno neće ni izaći na izbore.

LABUSOVI
- SKORO polovina Labusovih pristalica na prošlim izborima, njih 48 odsto, sada će verovatno glasati za Koštunicu, 15 odsto se još koleba, dok ostali neće izaći na izbore - kaže Branković.

PRISTALICE DOS
VIŠE od polovine pristalica DOS, njih 53 odsto, prema rezultatima ovog istraživanja, trebalo bi da izađe na izbore i glasa za Koštunicu. Druga dva kandidata neće dobiti nijedan glas ovih birača. Petina ne može da se odluči da li će i za koga glasati, a druga petina neće ni izaći na izbore - tumači Branković. On ističe i podatak da će, prema rezultatima istraživanja, dve trećine pristalica DS izaći na izbore i glasati za Koštunicu, uprkos žestokim sukobima političkih vrhova DS i DSS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: