Jedan kandidat protiv Šešelja

Info

Izvor: Blic

Četvrtak, 07.11.2002.

13:17

Default images

U okviru DOS još ne postoji definisan stav o tome da li ova koalicija treba da ima kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji, zakazanim za 8. decembar, ili je potrebno da sve „demokratske snage“ stanu iza jednog predsedničkog kandidata koji bi odneo sigurnu pobedu. Odluku o kandidatu DOS će doneti i u skladu sa internom anketom ko bi iz vladajuće koalicije bio najpodesniji za predsedničkog kandidata.

Premijer Srbije Zoran Đinđić izjavio je juče u Briselu da Demokratska stranka neće imati svog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji, ali ne isključuje mogućnost da podrži Vojislava Koštunicu na tim izborima, pod uslovom da Demokratska stranka Srbije ne ruši reforme koje je srpska vlada započela.

Kopredsednik SDP Slobodan Orlić rekao je juče za „Blic“ da će, prema dogovoru sa prethodnog sastanka lidera DOS, u narednih desetak dana biti završeno istraživanje unutar članica DOS, kojim bi se preciziralo da li vladajuća opozicija treba da ima zajedničkog kandidata i, ukoliko treba, ko bi to bio. On je istakao da će se tema o jedinstvenom predsedničkom kandidatu DOS naći na dnevnom redu predstojeće sednice Predsedništva, na kojoj će predstavnici svih stranaka DOS izneti svoje predloge. Prema njegovim rečima, o svom predlogu SDP će odlučiti na sednici Predsedništva stranke naredne nedelje. Na pitanje da li postoji mogućnost da DOS podrži lidera DSS Vojislava Koštunicu, Orlić je istakao da je „veoma moguće da se DOS dogovori o kandidatu iz svojih redova i da bi bilo nerealno da se podeli oko podrške Koštunici koji nije u vladajućoj koaliciji“.

On je ocenio da se, za razliku od proteklih neuspelih izbora, Miroljub Labus neće kandidovati za predsednika i da je vrlo verovatno da će DOS imati kandidata iz svojih redova“. Funkcioner GSS Ivan Andrić rekao je za naš list da će se na narednoj sednici DOS „sigurno razgovarati o zajedničkom kandidatu na predsedničkim izborima u Srbiji“.

- Na prethodnom zasedanju lidera DOS bilo je reči o raznim mogućnostima, ali nije donet nikakav zaključak. U DOS niko nije izrazio veliku želju da se kandiduje na predsedničkim izborima. Mislim da niko nije zainteresovan da prihvati kandidaturu, što ostavlja mogućnost da DOS neće imati jedinstvenog kandidata za predsednika - rekao je Andrić. On smatra da je još rano govoriti o mogućnosti da vladajuća koalicija podrži eventualnu kandidaturu Vojislava Koštunice i istakao da je to „tema koju treba ostaviti za sednicu Predsedništva DOS“.

Povodom najava da se na poslednjoj sednici Predsedništva DOS razgovaralo i o tome da bi on mogao biti kandidat DOS za predsednika Srbije, lider DC Dragoljub Mićunović ističe „da ne želi da demokratski front ima više kandidata“. - Time bismo samo jačali snage bivšeg režima. Moramo postići sporazum o jednom kandidatu jer je neophodno da demokratski kandidat ubedljivo pobedi Šešelja iza koga će verovatno stati cela opozicija koja pokušava da primeni recept DOS. Neophodno je da se dogovorimo da sve stranke „iskreno“ žele uspeh izbora - smatra on i naglašava da „DC već podržava jednog od kandidata za predsednika Srbije“.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da „narod hoće nove ljude i novu vlast“ jer su se ovi već „potrošili“ i založio se da stranački lideri ne mogu biti ujedno i ministri. Osvrćući se na svoju „kandidaturu“, Ilić je naglasio da nije shvatio „kandidaturu sebe i Mićunovića za predsednika Srbije ispred DOS“.

- Posle montiranih govora, izjava i svih gluposti, DOS je mene i Mićunovića ‘ladno predložio za kandidate za predsednika Srbije. Posle tog sastanka nije mi bilo jasno da li je to bila neka provokacija ili su želeli da izbije neki konflikt nas sa Koštunicom pošto smo ga mi direktno podržali - naglasio je Ilić. Lider DHSS Vladan Batić izjavio je da će se ta stranka ponašati „indiferentno“ prema izborima za predsednika Srbije. On misli da „neće uspeti ni prvi krug predsedničkih izbora“, naglašavajući da će ova stranka „najverovatnije, bojkotovati izbore“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: