Moguće da polovina spotova nije plaćena

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.10.2002.

16:49

Default images

Izborni štabovi dva predsednička kandidata - Vojislava Koštunice i Miroljuba Labusa, kako tvrde, nemaju neraščišćenih računa s televizijskim stanicama koje su pre prvog kruga predsedničkih izbora emitovale njihove predizborne spotove, dok je većina ostalih učesnika u predizbornoj trci samo koristila pogodnosti besplatnog predstavljanja.

S druge strane, prema procenama agencije „AGB stratedžik riserča“ vrednost celokupne predizborne kampanje na ukupno 10 televizijskih stanica bila je 2,1 milion evra od kojih će možda polovina iznosa biti stvarno plaćena. Izborni štabovi dvojice kandidata posle okončanja izbornog procesa najavljuju uvid u finansijske detalje njihovih kampanja. Sada u, kako neki naglašavaju, „prvoj fer i demokratskoj utakmici“ u pitanje dolazi odnos medija i vladajućih političkih struktura. Sve češće se govori o „centrima moći“ koji „drže“ neke od medija. Tu treba podsetiti i na „slučaj Radio-televizije Srbije“, jer ovaj državni medij već dve godine potražuje od stranaka bivšeg režima - Socijalističke partije Srbije, JUL-a i Srpske radikalne stranke 169.300.000 dinara ili oko 2,8 miliona evra.

U prošloj rundi kampanje za predsednika Srbije Izborni štab Miroljuba Labusa davao je šakom i kapom, pa je Labus imao najviše emitovanih spotova 51,1 odsto, što, ako se preračuna, iznosi oko 1.520 000 evra utrošenih na ubeđivanje građana šta je najbolje za Srbiju. Srbija, takođe, može i da zna da je Koštunica na spotove utrošio oko 170.500 evra, isto koliko i nekadašnji prvi čovek Generalštaba VJ - „pobednik“ Nebojša Pavković.

Tragom grafita „Labuse, plati spotove“ koji je osvanuo u redakciji jedne od televizija, neke od vodećih televizijskih stanica dostavile su nam i podatke o novcu koji su na predizborne spotove utrošili favoriti u predizbornoj kampanji. Kako saznajemo, za plaćene termine na RTS, Izborni štab Labusa izdvojio je oko četiri miliona dinara, dok je Koštuničin tim utrošio 1,7 miliona dinara. U ovoj televizijskoj kući ističu da su samo medijski promoteri Labusa i Koštunice imali iznajmljene termine obično, posle drugog dnevnika RTS, dok se ostali kandidati koristili pravom da imaju po jedan spot u trajanju od trideset sekundi pre „Dnevnika“ u 19.30 časova.

Prema podacima marketinške službe Studija B Labusov štab je na ovoj televiziji u svrhe predizbornog marketinga utrošio 3.250.200 dinara, dok je Koštunica ostao na 307,437 dinara. Samo jedan iznajmljen termin od 30 minuta koštao je Izborni štab kandidata Grupe građana 150.000 dinara, dok je ukupno vreme plaćeno za reklamne spotove Labusa na ovoj televiziji koštalo skoro tri miliona dinara.

U prvom krugu izborne trke najviše spotova emitovano je na RTV „Pinku“ i to oko 34 odsto od ukupnih 11 sati predizborne propagande. Zvanične cene, bez popusta, u ovoj medijskoj kući predviđaju da sekund reklame može koštati od 600 dinara, do 30.000 dinara ako je u pitanju 15 sekundi spota koji iskoči usred serije koju pratite. Ova kuća ponudila je i po dva besplatna spota svim predsedničkim kandidatima, a to je učinila i TV BK na kojoj je emitovano nešto više od 15 odsto ukupnog broja spotova. Direktor „AGB stratedžik riserča“ Darko Broćić za „Blic“ objašnjava da je vrlo moguće da polovina novca od pretpostavljenih 2,1 milion evra, koliko je vredela kampanja, nije plaćena.

- U pitanju su razni popusti koji zavise od svake televizijske stanice, kao i od određivanja cena. Većina televizija podigne cene za oglašavanje političkih partija u predizbornom periodu za skoro 150 odsto. Međutim, tu uvek imate i logiku da veći popust dobija onaj koji kupuje više vremena, pa se s tog stanovišta može raspravljati i o tome čija je kampanja bila isplativija - objašnjava Broćić.

Više puta politički analitičari složili su se da trenutna objektivnost medija počiva na očekivanjima „konačnog razmeštaja“ na političkoj sceni Srbije, a s tim u vezi su i sumnje da u predizbornim kampanjama neki od medija besplatno ustupaju prostor u etru određenim kandidatima koje favorizuju. Dvosekli mač u tom slučaju je što lojalnost plaćaju u vidu poreza koji iznosi oko 20 odsto. Takođe, jedan od načina da političari umanje svoje troškove u predizbornim kampanjama je taj da neki od stalnih oglašivača na televizijama - velike i jake firme, ustupe svoj oglasni prostor nekom od kandidata, iako firme plaćaju zakupljeno vreme. Ovaj slučaj može se smatrati donacijom, ali se postavlja pitanje i šta određena firma ili televizija očekuju zauzvrat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: