Vode Koštunica i Labus

Info

Izvor: Blic

Ponedeljak, 30.09.2002.

15:31

Default images

Kandidat DSS Vojislav Koštunica i kandidat grupe građana Miroljub Labus biće učesnici drugog kruga predsedničkih izbora koji će se u Srbiji održati za petnaest dana - konačna je procena koju su nakon jučerašnjeg zatvaranja birališta dali Centar za slobodne izbore i demokratiju i „Stratedžik marketing“.

Na osnovu reprezentativnog uzorka od 532 biračka mesta u Srbiji od kojih nisu obrađeni podaci sa manje od deset odsto mesta, na izbore je izašlo 55,7 odsto birača upisanih u objedinjeni birački spisak. Prema podacima CeSID, Koštunica je dobio 31,2 odsto glasova, Labus je osvojio 27,7, dok je za Šešelja glasalo 22,5 odsto građana Srbije izašlih na izbore.

Slobodan Samardžić, savetnik Vojislava Koštunice, rekao je da je sada osnovno pitanje toga da li će uspeti drugi krug predsedničkih izbora.

- Zakonski uslov je da na birališta izađe 50 odsto birača. Koštunica ima razlog da pozove glasače da izađu u što većem broju i završi posao. Labusove šanse su mnogo manje, jer je biračko telo koje je glasalo za ostale kandidate naklonjenije Koštunici. Pitanje je da li će se Labus u istoj meri založiti da pozove glasače da izađu na izbore - ocenio je Samardžić i dodao da su ovi predsednički izbori uvod u političku stabilnost Srbije koja će biti postignuta posle vanrednih parlamentarnih izbora. Srbobran Branković ocenio je da rezultat Koštunice potvrđuje njegova ranija istraživanja javnog mnjenja.

- U negativnoj kampanji prednjačio je Labus i to mu se obilo o glavu jer je na taj način odbijao umerene glasače i išao na ruku Šešelju koji bi morao da zahvali Labusu. Završni miting Labusa na Trgu Republike u Beogradu bio je sraman za DS. Oni su sve vreme govorili o govoru mržnje Koštunice, a oni su govorili raširenih zenica i iskeženih zuba. Ovo je velika lekcija demokratskim snagama - ocenio je Branković.

Vladimir Goati je ocenio da su izbori pokazali da će na političkoj sceni Srbije uvek postojati tri grupacije stranaka, od kojih dve nikada neće moći da sarađuju. - Na jednoj strani je blok evropsko-demokratske orijentacije s DS na čelu, a na drugom nacionalno-demokratski blok čiji je stožer DSS. Treću opciju ranije je predvodio SPS - objašnjava Goati uz procenu da je ovo verovatan krah SPS.

Opšti zaključak analitičara je da će se pred drugi krug izbora postaviti dilema „ili pobeda Koštunice ili ponavljanje izbora“, jer smatraju da je realno očekivati da će jedan deo glasača ostalih kandidata radije da glasa za kandidata DSS nego za Labusa, dok će jedan deo odlučiti da apstinira u tom krugu izbora.

Analitičar CeSID-a Zoran Lučić smatra da razlog da pozovu na bojkot imaju samo oni kandidati koji ne idu dalje, jer je u njihovom interesu ponavljanje celokupnog izbornog procesa i samim tim novih kampanja.

- Da su ovo sada bili parlamentarni, a ne predsednički izbori, u parlament bi ušle tri grupacije - stranke okupljene oko Koštunice, oni koji su podržali Labusa i SRS. Biračko telo Srbije na ovaj način poručuje da bi samo ove tri grupacije bile u parlamentu. Brojevi govore da će Koštunica i premijer Zoran Đinđić morati da se okrenu međusobnoj saradnji - smatra Lučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: