”Patriotski” jezičak na vagi između Koštunice i Labusa

Info

Izvor: Reporter

Utorak, 17.09.2002.

17:11

Default images

Pokušaj kandidovanja general-pukovnika Nebojše Pavkovića za predsednika republike, iako prema istraživanjima nema nikakvih izgleda da uđe u drugi krug izbora, postalo je u medijima i političkim krugovima povod za spekulacije da je on samo marioneta najuticajnije stranke ostatka DOS-a, i da je njegov zadatak odvlačenje dela glasova "patriotski orijentisanih" birača od Demokratske stranke Srbije. Do sada je takvu tvrdnju javno izneo jedino funkcioner Stranke srpskog jedinstva Dragan Marković - Palma, ističući da je Pavković "kandidat Demokratske stranke". Marković je za Reporter izjavio da je od šest simpatizera Stranke srpskog jedinstva u Jagodini neimenovani član Demokratske stranke tražio da podrže kandidaturu Pavkovića, a slična stvar se, prema njegovim rečima, dogodila i u selu Ribare.

Nevolje penzionera Pavkovića: I izvor Reportera u vrhu Demokratske stranke Srbije naveo je da su od nekih opštinskih odbora te stranke stigli izveštaji da Demokratska stranka prikuplja potpise za Pavkovića. Pavkovićev pravni zastupnik Stevan Protić decidirano je odbacio takve tvrdnje. "To su predizborne insinuacije njegovih političkih protivnika. Iza Pavkovića ne stoji nijedna politička partija", rekao je Protić za Reporter. Sam Pavković je, nakon podnošenja kandidature, izjavio da se kandidovao za predsednika Srbije jer su ga na to "ubedili prijatelji". "Popustio sam pred velikim brojem ljudi koji su bili veoma uporni da istaknem svoju kandidaturu", rekao je Pavković, ne precizirajući da li se radi o "prijateljima" iz vojske ili nekih političkih partija.
Pavkovićeva kandidatura prouzrokovala je do sada neviđene nesuglasice u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), telu koje se stara o zakonitosti odvijanja izbornog procesa. Pavković je kandidaturu RIK-u podneo 8. septembra, samo pola sata pre isteka zakonskog roka za podnošenje kandidatura. Deset njegovih predlagača tada je RIK-u dostavilo samo 7.224 potpisa, od kojih je pravno valjano bilo 7.025, iako član 43. Zakona o izboru narodnih poslanika jasno precizira da je "izborna lista utvrđena kad je svojim potpisima podrži najmanje 10.000 birača.

A onda je RIK iznenada narednog dana doneo kontroverznu odluku, i Pavkoviću dao 48 sati da ispravi nedostatke u kandidaturi, odnosno da dostavi izjave birača koje mu nedostaju. Odluka je doneta iako su predstavnici opozicionih stranaka na sednici u više navrata istakli, pozivajući se na Zakon o izboru narodnih poslanika. Oni ocenjuju da je i sam način donošenja odluke bio sporan. Neki od opozicionih predstavnika u RIK-u, naime, tvrde da je Pavkoviću data šansa da ispravi nedostatke u kandidaturi zahvaljujući većini od jednog glasa, i to glasa člana Komisije koji u trenutku odlučivanja nije bio u sali. Pavković je u zadatom roku dostavio dodatne potpise, ali to nije bilo dovoljno za potvrđivanje njegove kandidature na sednici od 12. septembra, zbog odnosa snaga u RIK-u.

Na toj sednici nove zamerke na Pavkovićevu kandidaturu izneo je predstavnik Demokratske stranke Srbije u RIK-u Zoran Lončar. Prema njegovim rečima, od deset Pavkovićevih predlagača koji su pred članovima RIK-a potpisali kandidaturu, samo je jedan naveo potpune lične podatke, što znači da je Pavkovića predložila jedna osoba, iako zakon predviđa da predlagač kandidature može biti samo politička partija ili grupa građana. Pavković je istog dana podneo prigovor zbog nedonošenja odluke o njegovoj kandidaturi, a RIK ni narednog dana, 13. septembra, nije uspeo da donese odluku o prihvatanju ili odbijanju prigovora, tako da je lista kandidata za predsednika Srbije zaključena, a da se na njoj nije našao bivši načelnik Generalštaba VJ, koji se u kandidaturi predstavio kao Nebojša Pavković - penzioner.

Mali teg na izbornoj vagi: Predstavnici opozicije u RIK-u insistirali su, ponovo se pozivajući na pravno-formalne razloge, da je neusvajanje prigovora isto što i njegovo odbijanje, i stoga zatražili da kandidatura bude odbijena. Predsedavajući RIK-a Radoslav Baćović protumačio je, međutim, da time što je za prihvatanje prigovora glasalo 13 od 26 članova Komisije ponovo nije doneta nikakva odluka. Time je ostavljen prostor da prigovor bude usvojen po automatizmu, ukoliko u roku od 48 sati od podnošenja prigovora RIK i dalje ne bude imao nikakvu odluku.

Ne ulazeći u namere Pavkovića i "prijatelja" koji su ga podstakli da se kandiduje za predsednika, činjenica je da je ta kandidatura instrumentalizovana u izbornoj trci dvojice glavnih favorita: Vojislava Koštunice i Miroljuba Labusa. Svesno ili nesvesno čovek čije su zasluge u "herojskoj odbrani od agresije NATO" nesumnjive, doveo je sebe u opasnost da bude zapamćen tek kao sasvim mali teg na izbornoj vagi. Ono što je, međutim, važnije od sudbine kandidature penzionera Pavkovića jeste sudbina RIK-a, koja, kako je pokazalo nekoliko poslednjih sednica, više nije sposobna da donosi odluke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: